Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 30 квітня, 19:35:17

Без відмінників: робота чернігівських депутатів за 2-й рік повноважень

04.07.2023   12:13Агенцiя

За другий рік повноважень жоден з місцевих обранців не отримав найвищих оцінок – «5» та «4», натомість побільшало депутатів, чию роботу було оцінено найнижчим балом «1» та «2».

 У Чернігові представили оцінку діяльності депутатів Чернігівської міської ради за результатами дослідження в рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад». Захід відбувся у понеділок, 03 липня, з ініціативи ГО «Агенція міських ініціатив».
Під час пресконференціїекспертка ГО «Агенція міських ініціатив» Тетяна Романова представила оцінки діяльності депутатів Чернігівської міської ради за результатами моніторингового дослідження та експертного опитування.
Відтак, як і за результатами оцінювання роботи депутатів в порівнянні з першим  роком повноважень за другий рік повноважень жоден з місцевих обранців не отримав найвищих оцінок – «5» та «4». Натомість, побільшало депутатів, чию роботу було оцінено найнижчим балом «1» та «2». Найнижчий бал «1» отримали 8 депутатів: Віктор Бережний, Павло Вовк, Павло Гармаш, Дмитро Митрофанов, Наталія Рашина, Марина Рейко, Віктор Сехін та Юрій Тарасовець. Двадцять три депутатів отримали оцінку «2».
Серед представників депутатського корпусу, чию роботу оцінили найвищим балом – «3», одинадцять депутатів: десять із фракції «Рідний дім» – Василь Білогура, Регіна Гусак, Юлія Дарницька, Андрій Дериземля, Лариса Лесун, В’ячеслав Летута, Артем Тарасенко, Наталія Хальченкова, Роман Резнік та Олександр Шевчук, одна представниця фракції «Європейська Солідарність» – Ірина Соломаха.
Отримати найвищу оцінку цим депутатам завадив значний вплив ситуації воєнного стану прифронтового міста. Багато з депутатів вели діяльність, пов’язану із допомогою армії та ВПО, роботу деяких приймалень було переорієнтовано на волонтерські потреби, питання звітності було не на першому плані.
За результатами експертного опитування, на відміну від результатів за перший рік повноважень ради, жоден з депутатів не отримав найвищої оцінки «5». Разом з тим, четверо місцевих обранців отримали від експертів позитивну оцінку «4»: Регіна Гусак, Віталій Гриць, Юлія Дарницька та Ірина Соломаха. Негативну оцінку «2» бали отримали від експертів аж 14 депутатів. Зокрема, більшість опитаних негативно оцінили роботу: Павло Вовк, Віталій Голець, Павло Гармаш та Віктор Сехін  (після 24.02.22 позафракційні, до цього - фракція «Опозиційна платформа – за життя»).
На офіційному сайті Чернігівської міської ради оприлюднені біографії усіх 42 депутатів. Біографічні відомості щодо 19% місцевих обранців оприлюднені у повному обсязі. Жоден з депутатів Чернігівськіської міської ради не здійснювали регулярний особистий прийом громадян за визначеними самими ж депутатами графіками. Повні відомості про здійснення прийому громадян оприлюднені щодо 36% депутатів. Окрім того, 38 міських обранців мають свої сторінки у соціальній мережі Фейсбук, а деякі з них ще додатково мають сторінки в Instagram. Комунікація депутата з виборцями за допомогою соціальних мереж у наш час просто необхідна. Використання соцмереж у комунікації депутата з виборцями дозволяє економити час і зусилля, допомагає тримати руку на пульсі усіх місцевих проблем. Також соцмережі дають можливість безкоштовного та швидкого поширення важливої інформації, що дозволяє охопити достатньо велику аудиторію і об’єднати зусилля для досягнення спільних цілей.
Головна причина низьких оцінок – це низький рівень відвідуваності пленарних засідань сесій та засідань постійних комісій. Наприклад, депутат Павло Гармаш не відвідав жодне пленарне засідання сесії депутатів та жодне засідання постійної комісії в 2022 році.  
55% депутатів Чернігівської міської ради відвідали понад 90% засідань сесій Чернігівради (Василь Білогура, Павло Вовк, Руслан Волок, Віталій Голець, Регіна Гусак, Юлія Дарницька, Андрій Дериземля, Володимир Коваленко, Владислав Кухар, Галина Леник, Лариса Лесун, ВячеславЛетута, Наталія Малець, Дмитро Митрофанов, Вікторія Овчаренко, Ірина Соломаха, Роман Старіков, Артем Тарасенко, Наталія Хольченкова, Максим Черненок, олександр Шевчук). Водночас 20% місцевих обранців відвідали від 70% до 90% засідань. Натомість, 12% з них брали участь від 50 до 70%, а у 12% депутатів менше, ніж 30% відвідування пленарних засідань. Депутати, які отримали оцінку «1» за відвідування пленарних засідань сесії – Віктор Бережний, Сергій Кирієнко, Ігор Мандровний, Марина Рейко, Віктор Сехін. Жодного засідання не відвідав Павло Гармаш.
Результати відвідуваності представниками міської громади засідань постійних депутатських комісій виявились дещо кращими. 67% депутатів відвідали понад 90% засідань комісій, до складу яких входять. Водночас, 18% депутатів відвідали від 70% до 90% засідань своїх комісій. Ще 7% місцевих обранців відвідали не відвідали більше 30% засідань комісій.
Тільки 4 представників Чернігівської міської громади у раді звітували про свою діяльність перед виборцями в тій чи іншій формі: Регіна Гусак, Юлія Дарницька, Ірина Соломаха та Артем Тарасенко. Звіти решти депутатів не вдалось оцінити за наповненістю у зв’язку з їх відсутністю.

Тетяна Романова

Останні новини Чернігівщини

Співпраця КП «Чернігівводоканал» з GIZ: серед проєктів – реконструкція водопроводу та передача нашому КП спецавтомобіля 15:22

На щотижневій розширеній нараді у міській раді 30 квітня обговорили питання щодо результатів співпраці комунального підприємства «Чернігівводоканал» з міжнародними партнерами, зокрема з німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Поліція розслідує обставини смертельної ДТП 15:19

Сьогодні близько 7-ї години ранку до поліції надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду на автодорозі неподалік від селища Березне Чернігівського району.

 Поліцейські Ніжина вилучили у місцевого мешканця зброю та боєприпаси

Поліцейські Ніжина вилучили у місцевого мешканця зброю та боєприпаси 15:17

Оперативники Ніжинського райуправління поліції під час санкціонованого обшуку в господарстві 54-річного ніжинця вилучили пістолети, гранату та набої.

ІПСО російських спецслужб, аби розколоти українське суспільство: Ломако про позов жителя Чернігівщини на Верховну Раду, з вимогою оголосити вибори президента

ІПСО російських спецслужб, аби розколоти українське суспільство: Ломако про позов жителя Чернігівщини на Верховну Раду, з вимогою оголосити вибори президента 15:15

Назвав ІПСО російських спецслужб і закликав політиків та громадських діячів утриматися від спокус бути використаними в інформаційній спецоперації країни-агресорки проти України.

Сума коштів на рахунку, яка доступна неплатникам аліментів для використання 15:12

16 тисяч гривень на місяць, і не більше, можуть витрачати громадяни, котрі ухиляються від сплати аліментів та відомості про яких внесені до Єдиного реєстру боржників https://erb.minjust.gov.ua/.