Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 16:02:21

ВІЙНА, НАДЗВИЧАЙНІ ПОДІЇ ТА ПОЛІТИЧНЕ ПРОТИСТОЯННЯ - ГОЛОВНІ ТЕМИ ОНЛАЙН-МЕДІА ЧЕРНІГІВСЬКОГО РЕГІОНУ

29.06.2023   20:37Агенцiя

Основні теми чернігівських онлайн-медіа пов'язані з війною - відновленням та відбудовою області після деокупації, оперативними зведеннями про обстріли прикордоння Чернігівщини, інформацією про загиблих на фронті захисників з області.

Основні теми чернігівських онлайн-медіа пов'язані з війною - відновленням та відбудовою області після деокупації, оперативними зведеннями про обстріли прикордоння Чернігівщини, інформацією про загиблих на фронті захисників з області. Інший великий блок тем - це надзвичайні події (ДТП, погодні катаклізми) та кримінал. Місцева політика також присутня в новинних страчках сайтів - це результат протистояння в Чернігові між місцевим самоврядуванням на чолі із відстороненим через суд головою Владиславом Атрошенком та обласною і міською військовими адміністраціями на чолі із В'ячеслав Чаусом та Дмитром Брижинським відповідно. 

 

Такі результати огляду ключових тем, які висвітлюються в регіональних ЗМІ з 12  по 16 червня 2023 року.  До моніторингу потрапили такі місцеві онлайн видання як: “Челайн”, “Город.CN”, “0462.com”, “Час Чернігівський”. Подивимося, про що писали чернігівські ЗМІ в цей період детальніше.

 

 

 

Довкола війни

 

 

 

Теми відбудови Чернігівщини після окупації та воєнних дій лютого - квітня 2022 року залишаються актуальними, адже було зруйновано багато інфраструктурних об'єктів та особистого житла жителів. 

 

 

 

На тижні, який потрапив до нашого огляду, мова, наприклад, йшла про відкриття на Чернігівщині руху мостом на дорозі Київ – Чернігів – Нові Яриловичі.

 

 Видання також згадують щодня про загиблих в часи окупації області земляків в рубриці - меморіал пам'яті.

 Для всіх чернігівських медіа стали буденністю зведення ОК “Північ” про наслідки російських обстрілів прикордоння Чернігівщини - більшість жителів звідти вже евакуювалися, але час від час приходять трагічні відомості про загибель чи поранення людей. 

 

Майже щодня в онлайн-медіа публікуються звістки про поховання загиблих на фронті воїнів-земляків. В матеріалах розповідають про життєвий шлях захисників, коли загинули та спогади побратимів, друзів, батьків. 

 Повідомлення від ДСНС про знешкодження вибухонебезпечних предметів також є регулярними для чернігівських медіа. 

 

 На досліджуваному тижні чернігівські сайти реагували також на трагедію спричинену росіянами на Каховській ГЄС. 

 

Наприклад, сайт Челайн провів опитування чернігівців, що вони думають про цей злочин та проаносували можливість допомогти херсонцям - ініціативу волонтерської організації «Волонтери миру», що збирає необхідні речі. 

 

Видання 0462.com публікували коментар завідувача кафедри екології та охорони природу НУ «Чернігівського колегіуму» Юрія Карпенка щодо наслідків екоциду на Каховській ГЄС. 

 

 Інші видання також присвятили цій темі свої матеріали, розповідаючи про допомогу чернігівців для херсонців. 

 

Видання “Час Чернігівський” приділяє агато увагу навколовоєнній тематиці. Має окремий проєкт “Воєнний час”, що створюється за грантові кошти в партнерстві з DW Akademie. На тижні, що потрапив до моніторингу, в рамках цього проєкту говорили з місцевим військовим експертом Михайлом Жироховим про те “чи почався контрнаступ ЗСУ на Запоріжжі, для чого рашисти підірвали Каховську ГЕС і чому нічого не можуть зробити із вилазками РДК на Білгородщині”.

 

 Кримінал, ДТП, стихійні лиха та інші теми 

 

Традиційно чільне місце займають новини криміногенного характеру та надзвичайні події - ДТП, стихійні лиха тощо, які надходять від пресслужб поліції та ДСНС. Для окремих видань такі повідомлення складають від третини до чи не половини повідомлень. 

 

 

 

 

 

 

В період, що був охоплений моніторингом, актуально темою тижня стало продовження історії “найстаршої матері України”. 

13 червня 2023 року Новозаводський районний суд міста Чернігова мав розглянути справу про відібрання малолітньої дитини в найстаршої матері України Валентини Підвербної. Утім, засідання у цій справі перенесли. За цією історією слідкують всі місцеві та й багато всеукраїнських видань. 

Нагадаємо, що 24 квітня у соціальній мережі Інстаграм з'явилися дописи від нібито доньки Валентини Підвербної Анни, де йшлося, що мати знущається з дівчинки фізично та психологічно. Зокрема, б’є, дряпає, цькує, забороняє митися і хоче довести до самогубства. 25 квітня рішенням виконавчого комітету Чернігівської міськради дитину вилучили від матері та помістили до лікарні. Зараз триває суд, щоб позбавити Підвербну батьківських прав. 

 

 

 

Політичне протистояння в Чернігові 

Якщо тему війни, надзвичайних подій та криміналу всі видання висвітлюють добросовісно, з дотриманням стандартів, етики, норм моралі та законодавства, то, коли мова заходить про висвітлення політичних подій, ситуація змінюється. 

 

 

 

Протистояння в Чернігові між місцевим самоврядуванням на чолі із відстороненим через суд головою Владиславом Атрошенком та обласною і міською військовими адміністраціями рясно виливається на сторінках місцевих сайтів. Одні видання зберігають нейтралітет та об'єктивність, інші займають одну із сторін конфлікту, треті просто намагаються на цьому заробити. 

 

“Атрошенко обов‘язково повернеться та надере зад всім “будякам” та іншій нечисті, що сьогодні дуже шкодить Чернігову”, - Олександр Ломако” - матеріал із таким заголовком розміщено під рубрикою “Актуально” на сайті Город.СN, що означає, що матеріал розміщений на замовлення, хоча і підписаний пресслужбою міської ради. 

 

Замовну політичну статтю під рубрикою “Позиція” “Щотижнева нарада у мерії: вода, укриття, безпека містян розмістили і на сайті 0462.com, де, крім іншого, йшлося про “повернення Атрошенка”. Але, на відміну від інших колег з онлайн-медіа, журналісти 0462.com паралельно намагаються об’єктивно розібратися в ситуації довкола владного протистояння в Чернігові. І беруть коментар у незалежного юриста в матеріалі “Все, що треба знати про останній суд по справі Атрошенка, у питаннях і відповідях юриста”.

 

А ось на сайті “Час Чернігівський” важко знайти збалансовані матеріали про діяльність місцевого самоврядування. Видання публікує матеріали проти представників місцевої ради. Один з таких на тижні, що потрапив огляд, під назвою “Прозвітували за чужі генератори: подробиці закордонних подорожей чиновників із мерії під час війни”. Стаття містить лише одну позицію - звинувачення у нецільовому використанні бюджетних коштів місцевими чиновниками, також тут відсутня будь-яка спроба редакції висвітлити іншу сторону. 

 

 

 

Як висновок, можемо констатувати, що чернігівські онлайн медіа працюють добросовісно щодо тематики війни, традиційно схиляються до висвітлення криміналу та надзвичайних подій та по-різному щодо політичного протистояння в чернігівському регіоні - від нейтралітету до підтримки однієї зі сторін конфлікту. 

 

 

 Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

 

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.