Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:19:33

З4-ті роковини Чорнобильської аварії та Чернігівщина

25.04.2020   09:11Агенцiя

На Чернігівщині від Чорнобильської аварії постраждало за офіційними та експертними даними від 14,6 до майже 16 тисяч людей.

Чорнобильська аварія — найбільша в історії людства техногенна катастрофа, яка стала наслідком панування комуністичного тоталітарного режиму.

Уніч на 26 квітня 1986-го два вибухи під час експерименту зруйнували 4-й реактор атомної електростанції, які потужністю мали еквівалент 300 Хіросим. В атмосферу потрапила хмара радіоактивного пилу — 11 тонн ядерного палива. Вітром радіоактивні речовини дісталися на територію Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

Найбільше постраждали Україна, Білорусь і Росія.

Від радіації, за оцінками незалежних експертів, померло 500 тисяч людей. У перші дні після початку катастрофи отримали значні дози опромінення 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, Росії. З них в Україні — 2,6 млн. людей, які проживали на території 200 тис. кв. км у 2293 містах, селищах і селах.

На Чернігівщині від Чорнобильської аварії постраждало за офіційними та експертними даними від 14,6 до майже 16 тисяч людей. В зону радіаційного забруднення офіційно потрапили 244 населених пункти, в яких проживало понад 650 тисяч жителів. Реально постраждала вся область.

Майже 15 тисяч мешканців Чернігово-Сіверщини, яких відомо поіменно, рятували світ від смертельної загрози. Нагадаємо, що всього взяло участь у ліквідації ядерної аварії та будівництві саркофагу 600 тисяч осіб.

Треба також із вдячністю згадати тисячі й тисячі чернігівців, які своєю працею на заводах, підприємствах, в організаціях та установах області зробили вагомий внесок у перемозі над ядерним лихом. Так, на чернігівському заводі «Жовтневий молот» («Ремзавод») виготовляли пристрої для скидання піску та інших речовин із військових гелікоптерів для гасіння ядерної пожежі… До речі, ці гвинтокрилі пожежники базувалися під обласним центром.

Ліквідатори та всі, хто забезпечував їхню боротьбу, здійснили геройський подвиг в ім'я життя нинішніх і прийдешніх поколінь. Серед них варто згадати про Володимира Миколайовича Шашенка, одного іздвохзагиблихбезпосередньопід час аварії 26 квітня 1986-го.
Він народився 21 квітня 1951-го у селі Щуча Гребля Бахмацького району Чернігівської області. В 1970 році закінчив Конотопський індустріальний технікум. З серпня 1980-го працював на Чорнобильській атомній електростанції. Був налагоджувальником контрольно-вимірювальних приладів та автоматики 5-го, 6-го розрядів цеху налагоджування та випробувань. 2 квітня 1984-го перейшов працювати на підприємство «Смоленськатоменергоналагодження».

На Чорнобильську АЕС Володимир Шашенок був направлений для участі у випробуваннях на четвертому енергоблоці. В ніч на 26 квітня 1986-го знаходився у приміщенні деаераторної етажерки, де здійснював контроль параметрів систем та устаткування енергоблока. В результаті руйнування будівельних конструкцій під час вибуху він отримав чисельні поранення та опіки. Вже вдень 26 квітня 1986-го у тридцятипятирічному віці помер від опромінення.

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини