Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:28:58

Сімейні лікарі тестуватимуть пацієнтів на ВІЛ

05.02.2019   08:10Агенцiя

Протягом квітня-червня 2018 року у 12 регіонах України, дерівень поширеності ВІЛ-інфекції найвищий, через електронну систему закупівель лікарні придбали 102,3 тисячі швидких та лабораторних тестів для виявлення ВІЛ.


Під час дослідження фахівці Інституту аналітики і адвокації виявили, що у цих регіонах діють кілька проектів, які додатково до закупівель з державного та місцевого бюджетів забезпечують лікарні швидкими тестами.
За цей період тестів закупили у 5 разів менше, ніж протягом першого кварталу 2018 року.

- Зменшення обсягів закупівель тестів, що припадає на цей період, характерне для сфери медичних закупівель, адже пік оголошення закупівель щорічно припадає на лютий-березень. Дана особливість пов’язана в першу чергу із нюансами бюджетного фінансування, - пояснила Олена Дмитренко, менеджер напрямку моніторингу закупівель ІАА.

76% усіх закуплених тест-систем припадає на три регіони України. Найбільшу кількість тестів придбали у Донецькому регіоні - 43,3 тисячі штук - як і минулого року. У другому кварталі 2018 року на Херсонщині закупили 19,2 тис. тест-систем та 15,5 тис. - у Кіровоградській області. Зазначимо, що попереднього періоду ці регіони разом придбали всього 460 одиниць тестів.
Зважаючи на відмінності у використанні тест-систем під час боротьби з епідемією, традиційно розподілили придбані тести на 2 види: лабораторні та швидкі. Пропонуємо розглянути обсяги закуплених тестів різного виду у розрізі регіонів.
 
Серед замовників під час дослідження відмітили велику кількість лікарень різного профілю. На думку аналітиків, така тенденція є позитивною, адже дозволяє охопити тестуванням ширше коло пацієнтів, а відповідно підвищити рівень виявлення інфекції та у перспективі зупинити поширення епідемії.
30% лікарень, які закуповували тести протягом квітня-червня 2018 року, надають медичну допомогу на первинній ланці. Важливо також і те, що в рамках реформи охорони здоров’я, яка триває, сімейні лікарі отримають можливість тестувати на ВІЛ своїх пацієнтів самостійно у закладі, в якому працюють.

Аналітики ІАА відзначають, що збільшення обсягів придбання тест-систем лікарнями первинної ланки однозначно можна відмітити як позитивний показник спрощення процесу тестування на ВІЛ для пацієнтів. Оскільки чим більші запаси тест систем в лікарнях, де надають медичні послуги сімейні лікарі, тим більшій кількості своїх пацієнтів вони зможуть запропонувати таке тестування пройти а також протестувати тих, хто самостійно виявив бажання дізнатись про свій статус.


Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини