Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:36:58

Валерій Куліч: У багатьох питаннях область стала лідером і прикладом для інших регіонів

01.08.2018   12:04Агенцiя

Пропонуємо стислий узагальнений перелік зробленого ізперспективами впливу на загальну соціально-економічну ситуацію в області у наступні роки.

Точки зростання в області за підсумками 3 років

Чернігівщина стабільно демонструє один з найкращих в Україні темпів реформи децентралізації – створені 37 самодостатніх громад, які отримали достатньо коштів для розвитку. Тим самим закладено підвалини для подальшого відновлення та розвитку сіл та селищ.
Підприємствам області вдалося переорієнтуватись на ринки ЄС, Азії та Африки. Зокрема, частка країн ЄС в експорті досягла 36%. Таким чином подолано критичну залежність бізнесу від Росії.
Область є прикладом позитивних змін у питаннях оборонної роботи: започатковано реформу системи призову на військову службу, створено власну бригаду територіальної оброни, відновлено центр оперативного командування «Північ», багато підприємств області почали працювати на оборонний комплекс.
У Чернігівську область нарешті повірив бізнес. Підтвердження цьому – один з найвищих показників в Україні щодо притоку іноземних інвестицій.
Нарешті почалися перетворення у медицині: за 3 роки в ремонт та придбання нового обладнання лікарень вкладено більш як півмільярда гривень – таких коштів медицина не бачила за останні десятиліття. Це фундамент для того, щоб Чернігівщина вибралась із демографічної кризи, що почалась ще у 70-і роки минулого століття.


Конкретизація досягнень у різних сферах життєдіяльності



Децентралізація


Наразі в області функціонує 37 ОТГ, чекають призначення перших виборів ще три громади, у трьох ОТГ триває процес приєднання суміжних сільських рад.
Згідно рейтингових даних Мінрегіонуупродовж трьох останніх років Чернігівська область стабільно посідає місця у першій п’ятірці регіонів щодо темпів проведення реформи децентралізації.
Чернігівщина – одна з шести областей, де перспективний план формування ОТГ покриває 100% території регіону, наразі очікується його затвердження Урядом.
У результаті реформи громади отримали зростання власних доходів:у 2016-2017 роках ОТГ додатково отримали 116,2 мільйона гривень державної субвенції на розвиток інфраструктури, за рахунок яких реалізовані 134 інфраструктурні проекти.
Цьогоріч за кошти субвенції (143,3 мільйона гривень) планується реалізувати 177 проектів.
Це прямо впливає на якість життя у громадах. І це вже відчули самі жителі цих громад.


Економія коштів платників податків


У 2015 році, коли реформа державних закупівель тільки розпочиналась, за розпорядженнямголови облдержадміністрації Валерія Кулічарайдержадміністрації, структурні підрозділи ОДА та їх підвідомчі установи перейшли до використання Prozorro при здійсненні допорогових закупівель.Усього ж завдяки використанню системи за 3 роки сумарно зекономлено майже 45 мільйонів гривень (12% від запланованої суми торгів).
Економія бюджетних коштів також забезпечена завдяки скороченню на 27% державного апарату як на обласному, так і на районних рівнях.Наразі в ОДА, структурних підрозділах, РДА працює 1861 державний службовець. Це на 681 особу менше, ніж у 2015 році.


Охорона здоров’я

В області реалізованонайбільший проект у системі охорони здоров’я за останні часи: в окремому новозбудованому корпусі онкодиспансеру запрацював лінійний прискорювач. Завдяки цьому кілька тисяч жителів Чернігівщинибезпосередньо в областібезкоштовно отримуватимуть сучасне лікування на рівні світових стандартів.
Також останнім часом відбулися реконструкції практично всіх лікарень та медичних установ обласного, районного та міського рівнів, придбано нове обладнання. Ці зміни вже відчутні для людей.
Серед останнього – нещодавно запрацювала єдина оперативно-диспетчерська служба області. Тепер усі виклики 103 зав’язуються на єдину службу. Вперше на рівні області координується діяльність швидких допомог задля вчасного і оперативного реагування на виклики.
Загалом за рахунок різних джерел фінансування на покращання матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я області у 2016-2018 роках спрямовано 535 мільйонів гривень. Це і нове обладнання, і комп’ютерна техніка, і автотранспорт, і ремонтні та будівельні роботи.


Безпека громадян


Спільно з Нацполіцією та за фінансової підтримки з бюджету запущено систему «Мережа безпеки»– першу в Україні загальнообласну систему відеоспостереження, яка вже дала відчутні результати щодо встановлення осіб та транспортних засобів, причетних до протиправної діяльності.
Чернігівщина – лідер серед областей по організації територіальної оброни. Сюди приїздять вчитись із інших регіонів. Так, цього року пройшли навчання для резервістів «Північна фортеця-2018». До них долучились військовозобов’язані державні службовці, які працюють у структурних підрозділах й апараті ОДА, всі голови РДА.


Економіка


Упродовж трьох останніх років область має рекордні врожаї зернових культур. Так, у 2015 році в області зібрали 3,5 мільйона тонн зерна, у 2016 році – 3,7 мільйона, у 2017 році – 4 мільйони тонн.
Чернігівщинапозиціонуєсебе як регіон, що поєднує промисловий хай-тек і розвинутий аграрний сектор. Адже кожне десяте підприємство із більше ніж 250-ти – інноваційно-активне. А в сільське господарство спрямовується майже половина всіх капіталовкладень.
За останні три роки обласна влада спільно з представниками великого та малого бізнесу, регіональною Торгово-промисловою палатою, Агенцією регіонального розвитку (до речі, створеною у 2017 році) працювали на посилення інвестиційної привабливості області, переорієнтування на товарообіг з країнами ЄС.
Започатковані щорічні економічні форуми з цікавим порядком денним: Форум інвестицій та експорту Чернігівщини, регіональний Форум «Інвестиції & Децентралізація» – вони вже дають конкретні результати у вигляді інвестицій та підписаних меморандумів про наміри.
В області значно зросли обсяги залучення іноземних інвестицій. За останні два роки в економіку надійшло понад 340 мільйонів доларів США прямих іноземних інвестицій (їх загальний обсяг склав 430 мільйонів доларів США). За темпом зростання інвестицій у 2017 році Чернігівщина зайняла 1 місце в Україні.
В область почали заходити великі корпорації. Зокрема, у липні цього року підписано тристоронню угоду між Чернігівською ОДА, КП «Надра Чернігівщини» та АТ «Укргазвидобування».
Є позитивні тенденції й залучення капітальних інвестицій. Красномовний результат 2017 року – 6 місце в Україні за темпом росту (інвестовано в економіку області 7,4 мільярда гривень — зростання на 34,8%). А за три місяці 2018-го вже вкладено 1,7 мільярда гривень, що у 2 рази більше, ніж за відповідний період минулого року – 2 показник по країні.
За 3 роки в області реалізовано понад 80 інвестиційних проектів, завдяки чому створено більш ніж 850 робочих місць. До того ж, це реальні податки до місцевих бюджетів.
Нарешті досягнуто позитивного сальдо експорту +180,2 мільйона доларів США. У 2017 році за зростанням експорту (+44,4%) область мала другий в Україні показник. Не втрачаються позиції і цьогоріч – експорт за 5 місяців зріс на 38,5%.
Зовнішній товарообіг відбувається із 130 країнами-партнерами. У 2017 році він сягнув понад 1 мільярд доларів США.
Чернігівська ОДА спільно з торгово-промисловою палатою допомагали підприємствам області переорієнтуватись на експорт товарів та послуг з російського ринку – до країн ЄС, Азії, Африки. У результаті – частка експорту до країн ЄС зросла з 33,1% у 2015 році до 36,4% за 5 місяців 2018 року.
Показники співпраці з Китаєм – понад 5 мільйонів доларів США прямих іноземних інвестицій, з Латвією – 3 мільйони доларів США, з Польщею – понад 18 мільйонів доларів США, до того ж участь у Проекті «Підвищення конкурентоспроможності українських регіонів та розвиток українсько-польської економічної співпраці», що реалізується Міністерством розвитку Польщі.
За останні 3 роки «нове дихання» отримали підприємства, які працюють на оборонну сферу, – а це нові замовлення, нові робочі місця.
Область вийшла на нормальний рівень спілкування з бізнесом. А приклади відкриття заводів, проведення економічних форумів в області переконали інвесторів: якщо вони хочуть працювати на Чернігівщині– їм допоможуть в ОДА.
Для зменшення споживання газу, а значить і для зменшення енергозалежності області, за останні 3 роки перевели на інші види палива 72 об’єкти. Таким чином за рік тепер економиться до 6 мільйонів кубічних метрів газу.
Частка котелень на альтернативних видах палива за останні 3 роки фактично подвоїлась – з 5,3% у 2015 році до 11% у 2017-му.
У 2018 році тривають або заплановані роботи ще на 46 об’єктах, що дозволить довести щорічну економію до 9 мільйонів метрів кубічних газу.


Підтримка бійців АТО та їхніх родин


Упродовж останніх 3 років у Чернігівській області здійснюється широкомасштабна підтримка громадських організацій воїнів АТО, членів їхніх сімей, родин загиблих. Надається повне сприяння у реалізації їх соціальних та гуманітарних ініціатив.
У 2016 році за підтримки ОДАвперше в Україні відбулася акція «Єдина родина України», започаткована рядом громадських організацій (у першу чергу, «Єдиний волонтерський центр», «Єдина родина Чернігівщини») з метою вшанування пам’яті полеглих героїв. Акція зібрала понад 400 членів сімей загиблих воїнів АТО з усіх областей України і стала щорічним проектом, який відтепер реалізується і в інших областях.


Декомунізація

У 2015-2016 роках в області завершили те, що мало бути зроблено ще 28 років тому – повне позбавлення тоталітарної спадщини, або декомунізація.
Знесено 88 пам’ятників, перейменовано 2623 вулиці. Цей процес координувався з ОДА. При цьому керівництво області нікого не «ламало» – натомість переконувало громади, що їм варто позбутись комуністичного минулого.
У результаті –розпорядженням голови ОДА довелось перейменувати лише 86 об’єктів (3%) – там, де місцеві ради не прийняли відповідних рішень.


Рейтинги

За останні 3 роки вдалося переламати ситуацію, коли область по багатьох позиціях займала місця в кінці рейтингових списків.
Тепер маємо наступні показники:
-    Чернігівщина у 2016-2018 роках стабільно займала 3-5 місце щодо реалізації реформи децентралізації.
-    У 2017 році за темпом зростання прямих іноземних інвестицій – 1 місце в Україні.
-    За три місяці 2018 року – 2 місце в Україні за темпом росту капітальних інвестицій.
-    За результатами моніторингу відкритих даних ProZorro за підсумками 9 місяців 2017 року Чернігівська ОДА посіла 4 місце у рейтингу найбільш привабливих і відкритих для малого і середнього бізнесу обласних державних адміністрацій України.
-    За підсумками 2017 року Чернігівщина була у п’ятірці лідерів з використання субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ (99,43%), 2 місце — по використанню коштів ДФРР (99,3%).

– Головне – з областю стали рахуватись. Посадовці, посли іноземних країн, представники потужних корпорацій масово відвідують Чернігівщину, налагоджують співпрацю, отримують порозуміння та сприяння з боку керівництва області, – зауважив голова ОДА Валерій Куліч, підсумовуючи свою роботу в якості очільника області.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини