Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:58:18

Коли чиновників місцевого самоврядування обиратимуть за європейськими стандартами?

28.03.2017   08:44Агенцiя

«Міні – революцією» назвала ухвалення закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» одна з авторок цього закону народний депутат Альона Шкрум.

Даний закон був ухвалений в цілому Верховною Радою 9 лютого 2017 року. Але, Президент країни не підписав його і  22 березня  закон було  повернуто до Парламенту  з пропозиціями Президента. 

Загалом, доля цього законопроекту є «багатостраждальною». Він з’явився у Парламенті ще у березні 2015 року, через місяць був проголосований у першому читанні, а далі потонув у справжньому вирі поправок і був ухвалений лише на початку 2017.

Проте, даний законопроект є одним з ключових в реформі децентралізації та у сфері міжнародних зобов’язань України перед Європейським Союзом.
Законодавче закріплення нових принципів державної служби, гармонізованих з європейськими принципами, є одним із завдань Плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 вересня 2014 року № 847-р, і Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні, схваленого Постановою Верховної Ради України від 4 червня 2015 року № 509-VIII.
Очікувалося, що даний законопроект буде прийнятий разом із законом №2490 "Про державну службу". Проте, з тих пір пройшло щонайменше півтора роки. 
 
Що мав би змінити закон в житті місцевого самоврядування

1. Чітко розділяє  посади в органах місцевого самоврядування на політичні (наприклад, мер) та професійні (наприклад, керуючий справами).

Основна мета нововведення: створення стабільної, професійної служби в органах місцевого самоврядування та, відповідно, ліквідація практики, коли із черговими виборами персональний склад апарату органів місцевого самоврядування змінюється, подекуди до 70%.

2. Деполітизує службу в органах місцевого самоврядування.

Службовцю забороняється бути депутатом сільської, селищної, міської, районної чи обласної ради, якщо він працює в апараті такої ради. При цьому, чітко визначається, що керуючий справами не може бути одночасно депутатом будь-якої ради.

Все це дозволить залучити  більше нових професійних людей в органи місцевого самоврядування.

3. Встановлює  гідну оплату праці службовцям місцевого самоврядування.

Закон встановлює  мінімальний гарантований розмір посадового окладу службовця, а для запобігання заниженню посадових окладів – передбачено  мінімальні відносні співвідношення розмірів посадових окладів різних категорій посад (не нижче наявних на сьогодні пропорцій).

Органи самоврядування не будуть обмежені різними підзаконними актами Кабінету Міністрів України у призначені достойних заробітній плат, якщо у них на це є кошти у бюджеті.

Крім цього передбачається, що набір на службу в органах місцевого самоврядування здійснюється на підставі конкурсу. До складу конкурсної комісії може бути включено від 3 до 5 осіб.

Службовець місцевого самоврядування призначається на посаду безстроково, крім випадків, визначених законом.

Виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик заявляє, що проголосований проект закону корелюється з європейськими нормами, які, зокрема,  чітко визначають проведення  оплати праці  працівникам органів місцевого самоврядування за рішенням ради самої громади. І вказівки державних чиновників, уряду щодо їхньої зарплати – це незаконно. Верховна Рада України ратифікувала Європейську хартію, яка це визначає.  Тобто, вона стала частиною нашого українського законодавства. І цю норму наші українські чиновники зобов’язані виконувати. Зарплату в органах місцевого самоврядування має встановлювати рада громади в залежності від тих доходів, які ця громада має, від тих обсягів роботи, яку виконують службовці. Порівняно навіть з поляками, у нас фонд заробітної плати органів місцевого самоврядування менший у 7 разів. 

Також, на думку виконавчого  директора Асоціації міст України Мирослава Пітцика  важлива новела це - можливість вводити посаду управлінця в органах місцевого самоврядування. Це буде керуючий справами виконавчого комітету об’єднаної громади.

Сьогодні міський голова – це не завжди управлінець, це найчастіше політик. Якщо людина вміє гарно говорити, переконувати людей, це не означає, що вона вміє  управляти містом, знає всі тонкощі житлово-комунального господарства, досконало розбирається в галузях освіти, охорони здоров’я тощо. Це має знати сіті-менеджер. Для того, щоб управляти містом, треба бути професіоналом, потрібно розбиратися не у політиці, а у тому, як треба забезпечувати життєдіяльність міста.

Міський голова Корюківскої об’єднаної територіальної громади (Чернігівська область) Ратан Ахмедов вважає, що проголосований законопроект має як позитивні, так і деякі негативні сторони.

«В законі є великі плюси і великі, на мій погляд, мінуси. Плюс - це звісно можливість платити достойну зарплату, для мене це особливо важливо, бо на сьогодні зарплати для фахівців держслужби і органів місцевого самоврядування різняться подекуди в рази і компенсується це лише ентузіазмом. Плюс - це чіткі освітньо-кваліфікаційні вимоги до службовців, їх захищеність. Мінус, на мій погляд, це старі норми щодо вислуги років і рангів. Хороший спеціаліст повинен отримувати відповідну зарплату максимум після випробувального терміну, а не через 50 років вислуги. Це відштовхує молодь від держслужби. На мій погляд, у міських/сільських голів суттєво обмежили можливості кадрового впливу. З одного боку посада політична не повинна впливати на службову особу ОМС, з іншого - новим головам буде важко позбутися не тих "прєданих" попереднику людей, які досить часто просто "ходять на роботу", а інколи і відверто її саботують. Рішення Президента щодо повернення закону без підпису я підтримую обома руками - закон має бути юридично правильним і якщо автори та профільний комітет не змогли виконати свою роботу якісно, то це їх відповідальність, а не Президента». 

Чому Президент не підписав закон?

Як йшлося вище Президент не підписав даний проект закону. Його зауваження мають досить системні правки. У пояснювальній записці до повернутого закону йдеться про те, що його норми в частині оплати праці суперечать іншим законодавчим актам. Так, згідно нового закону, мінімальні розміри посадових окладів службовців місцевого самоврядування прив’язуються до розміру мінімальної заробітної плати, а в інших профільних  законах (наприклад, "Про оплату праці") йдеться, що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум. Тому у Президента пропонують  при визначенні посадових окладів, заробітної плати осіб, які перебувають на публічній службі, застосовувати єдиний підхід - як розрахункову величину застосовувати прожитковий мінімум, а не мінімальну заробітну плату. 

Крім того, у президентських зауваженнях мова йде про розширення кола осіб, які мають претендувати на посаду в органах місцевого самоврядування  через проведення конкурсу.
Законом, що надійшов на підпис, передбачається, що його положення, в частині порядку вступу на службу в органи місцевого самоврядування за результатами конкурсу, не поширюються на виборних посадових осіб місцевого самоврядування. Наведене, зокрема, стосується осіб, які за пропозицією сільського, селищного, міського голови затверджуються сільською, селищною, міською радою на посади заступників сільського, селищного, міського голови.

На думку Президента, закладений у Законі механізм призначення заступників сільського, селищного, міського голови не забезпечує можливості перевірки професійної компетентності осіб, які претендують на зайняття таких посад. Тому, з метою добору на посади заступників  осіб, здатних професійно виконувати посадові обов'язки, вбачається за необхідне запровадити конкурсний порядок призначення на такі посади.

 Затягування з впровадженням в дію цього важливого закону негативно оцінюється громадським середовищем. Так, експерт з питань місцевого самоврядування Олександр Солонтай вважає:   «Можна було не ветувати (в порушення строків вето), а подати президентський законопроект на виправлення недоопрацювань! Тоді реформа запрацювала вже б навесні»

 Водночас, на думку народного депутата, співавтора даного закону Альони Шкрум Парламент може прийняти закон з президентськими правками вже найближчим часом.

«У цьому питанні я оптиміст. Адже цей законопроект підтримували всі фракції, за винятком «Опозиційного блоку». На його підтримку виступила і «Асоціація міст». Тому я думаю, що вже наступного пленарного тижня ми проголосуємо за президентські пропозиції, повернемо «прикінцеві и перехідні положення» і зробимо нормальний європейський закон. Я тішуся вже з того, що Президент повернув закон до Верховної Ради не з вето, а лише з власними пропозиціями», - сказала Альона Шкрум.

Ця публікація  була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ЧОЦ «Ініціатива» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Павло Пущенко

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини