Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:53:19

Місто парків і церков: Як Чернігів за 25 років так і не став великим туристичним центром

03.09.2016   12:05

НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. 25 років змін на вулицях наших міст Інформаційне агентство 112.ua

Вузький міст через величну Десну і така ж вузька дорога не кращої якості кажуть нам, що ми практично досягли пункту свого призначення. З-за дерев видніються лазні Катерининської церкви – яскравого прикладу козацького бароко Лівобережжя.

Ми в Чернігові – стародавньому місті на Десні, в минулому великому економічному і соціально-культурному центрі, а зараз звичайному депресивному обласному центрі

25 років незалежності – це чверть століття повільного, але неминучого занепаду Чернігова. У часи СРСР Чернігів був великим промисловим центром – тут процвітала хімічна і легка промисловість, машинобудування і оборонка. Зараз від цього практично нічого не залишилося, а головним джерелом міського бюджету є податок на доходи фізосіб і субвенції з держбюджету. З Чернігова їдуть на роботу в Київ, Росію і Білорусію, а середня зарплата значно відстає від середньої по країні. Чернігів плететься у хвості рейтингів найкращих для життя міст і практично залишився на задвірках культурного життя.

Безумовно, Чернігів вже давно не на перших ролях в Україні. Це не місто-мільйонник, куди центральна влада інвестує значно більше коштів, це не стратегічно важливий регіон, який центр утримує з політичних мотивів, і це навіть не туристичний центр, який є обличчям держави. Однак у радянські часи розрив в добробуті між Черніговом і умовним Києвом чи Харковом був не настільки разючим. Зараз він кидається в очі відразу, як тільки під'їжджаєш до міста.

* * *

Економічна і соціальна ситуація в країні, як зараз, так і в 1991 році, безпосередньо залежала від політичної ситуації. 25 років тому розпадався Радянський Союз, це не могло не позначитися на житті Чернігова. До речі, жителі Чернігова у березні 1991 року активно голосували за збереження СРСР (83%), а 1 грудня того ж року майже всі підтримали незалежність (93%). Розвалу Радянського Союзу передували дуже непопулярні серед населення радикальні економічні реформи. І в цей час почався економічний спад. Промисловість у 1990 році працювала на 2% гірше попереднього року. І тенденція лише погіршувалася.

"25 років тому Чернігів вважався великим промисловим містом. Тут працювало п'ять підприємств всесоюзного значення (наприклад, "КСК", "Хімволокно", "ЧеЗаРа", - ред.), на кожному з яких працювало понад 10 тисяч людей. Доходи від діяльності підприємств надходили до міського бюджету, і місто планомірно і стабільно розвивалося, будувалося житло, школи, лікарні, театри", - каже Володимир.

У 80-х Чернігів вважався "космічним" містом, нітрохи не меншим за Дніпропетровськ. Гордістю сіверського краю був Чернігівський завод радіоприладів ("ЧеЗаРа"), одне з містоутворюючих підприємств Чернігова, завод радіоапаратури, спроектований для спільних космічних потреб, який тривалий час працював на оборонний і ракетно-космічний комплекс колишнього СРСР. На заводі працювали близько 17 тисяч осіб, а підприємство працювало з новітніми досягненнями науки і техніки. Втім, у 1991 році економічний спад вже був очевидний, ВПК втрачав свою вагу в економіці, тому підприємство налагоджувало випуск апаратури зв'язку для міських АТС, а також радіорелейного обладнання, освоювало випуск нетрадиційних для машинобудівного підприємства видів продукції — операційних столів, гінекологічних крісел, ін'єкційних голок та іншого. Вже в новому тисячолітті завод розробляв системи для програми "Морський старт", працював у співпраці з російськими компаніями, поки ці зв'язки не обірвалися. Якби не збільшення вітчизняного оборонного замовлення в 2015 році, "ЧеЗаРа" могла б дійти і до банкрутства, як, наприклад, ще один промисловий гігант Чернігова – "Хімволокно". У минулому році завод радіоприладів отримав ліцензію на виробництво і ремонт військової техніки і трохи підняв голову. А три тисячі людей ще мають роботу. В цьому році держава позбулася всіх своїх 25% акцій заводу, продавши їх за 4,67 млн грн. У минулому році компанія працювала в збиток (близько 16 млн грн), хоча активи зросли до 143 млн грн. "Ділова столиця" зазначає, що частку в компанії має Дмитро Крючков, якого видання називає "однією з впливових персон на енергоринку України".

Менше пощастило іншому містоформуючому підприємству. Чернігівський комбінат хімічного волокна, або просто "Хімволокно", - одне з провідних підприємств хімічної промисловості УРСР, яке до кінця 80-х років виробляло 30 видів ниток і волокон для підприємств текстильно-трикотажної промисловості СРСР, а також технічні нитки з аніду і капрону і кордну тканину збільшеною міцністю, випуск якої комбінат освоїв першим серед підприємств СРСР. На заводі працювало близько 10 тисяч осіб. Хоча в період незалежності кількість робітників зменшилася, проте важливість підприємства було складно переоцінити – це було єдине в Україні підприємство, яке випускало кордну тканину, необхідну для виробництва автомобільних шин і шин для літаків, і найбільше в СНД. "Хімволокно" виробляло 34% всього обсягу хімічних волокон і ниток. Але у 2013 році підприємство було ліквідовано після банкрутства, а на її уламках виникли дві нові компанії.

"Це все витівки росіян. "Хімволокно" належало офшору, пов'язаному з "Альфа-Груп", фактично не мало конкурентів в Україні та в СНД, мало активи майже на мільярд гривень, понад 2 тис. співробітників, але... Просто взяли і закрили, сказали – збиткове. Мабуть, звільняли ринок для якоїсь іншої компанії", - вважає Володимир.

Ще однією візитною карткою Чернігова 25-річної давності був камвольно-суконний комбінат — одне з найбільших підприємств текстильної промисловості Союзу, а потім і України. До 1989 році комбінат вийшов на рекордні в СРСР потужності для вовняного текстилю (24,5 млн погонних метрів тканин на рік). На підприємстві працювало 11 тисяч людей. КСК був найбільшим текстильним підприємством не тільки на території СРСР, але й у всій Європі, оснащений за останнім словом техніки. До речі, зараз справи у КСК йдуть трохи краще, ніж у інших, раніше містоутворюючих підприємств міста. Концерн "Чексіл", як тепер називається підприємство, що виробляє понад 70% вовняних тканин в Україні, експортує свою продукцію в 20 країн світу, забезпечує роботою тисячі людей і навіть утримує жіночу футбольну команду "Легенда" - одного з лідерів вітчизняного жіночого футболу. "Зараз КСК працює в невеликий прибуток, платить працівникам гідні зарплати, а належить росіянам", - додає Володимир.

Крім того, в місті в 1991 році працював ряд інших підприємств - Чернігівський автомобільний, інструментальний і механічний заводи, Меблева фабрика, "Чернігіввовна", пивкомбинат "Десна" та інші. Річковий порт Чернігова був одним з найбільших подібних портів в УРСР, сюди по Десні возили будматеріали. У 1991 р. вантажообіг порту склав 5,2 млн тонн, а зараз коливається біля позначки 500 тис. тонн. Крім вантажних перевезень, порт здійснював також і пасажирські перевезення. Вниз по Десні в 1991 році ходила "Ракета", не кажучи вже про інші судна. Також Чернігів був важливим залізничним вузлом при поставках промислової продукції в Росію і Білорусію, зараз же вантажообіг в цьому напрямку зійшов нанівець. Хоча залізничний вокзал відреставрували, зберігши його історичний вигляд.

У Чернігові в 1991 році нараховувалося 648 профспілкових організацій, які об'єднують 184 тисячі осіб. За рік у місті вироблялося 32 млн кв. м вовняних тканин, 60 тис. тонн хімічних волокон, 75 млн кв. м кордної тканини, 17 тис. штук піаніно, 1,6 млн пар взуття, 200 тис. чоловічих костюмів. Погодьтеся, вражає.

До кінця 80-х – початку 90-х років промисловість забезпечувала розвиток міста. Були гроші і на нові житлові будинки, і на культурно-масові заходи. Після складних 90-х і внаслідок невмілого менеджменту велика промисловість в Чернігові прийшла в занепад. Містоутворюючі підприємства тримаються на плаву, але, по суті, вже не є містоутворюючими.

Зараз як за кількістю зайнятих, так і за обсягом виробництва продукції лідерство в чернігівській промисловості утримує машинобудування. У місті виробляють автобуси на Чернігівському автозаводі, існує великовузлове складання іномарок. Кожен любитель пива знає, що пивкомбінат "Десна", викуплений "САН Інбев Україна", виробляє хмільний напій під брендом "Чернігівське". Взагалі, харчопром у Чернігові розвивається. Завод продтоварів "Ясен", кондитерська фабрика "Стріла", Макаронна фабрика і ряд інших підприємств відомі далеко за межами міста. Як і підприємства легпрому - швейна фабрика "Елегант", взуттєва фабрика "Берегиня", швейна фабрика "Северянка".

Однак, незважаючи на це, у промисловості зайнята лише чверть працюючого населення міста. "Влада міста заявила, що промислове виробництво – це не основний напрямок розвитку Чернігова. Основним назвали туризм. Правда, за ці роки і туризм не розвинули, і промисловість практично поховали. Замість цього у Чернігові виникло кілька великих і велика маса дрібних базарів і базарчиків. По місту майорять МАФи, магазини, торговельні лотки. Торгівля, держсектор і сфера послуг стали головними роботодавцями. Сьогодні бюджет міста наповнюється за рахунок податків з фізичних осіб. А за фактом Чернігів живе за рахунок дотацій і субвенцій. В цьому випадку говорити про розвиток міста досить складно", - скаржиться Володимир.

Цифри підтверджують його слова. За підсумками 2015 року доходна частина бюджету міста становила 1,6 млрд грн, з яких 973 млн грн становили субвенції з Києва. Ще 300 млн грн збирали з фізосіб – це стільки ж, скільки давали бюджету підприємства.


Сергій Звиглянич


http://ua.112.ua/statji/misto-parkiv-i-tserkov-yak-chernihiv-za-25-rokiv-tak-i-ne-stav-velykym-turystychnym-tsentrom-335634.html

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини