Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:22:49

Як вижити при автомобільній аварії

06.02.2014   10:51Агенцiя

Близько 75 % всіх аварій на автомобільному транспорті виникає внаслідок порушень водіями правил дорожнього руху.

Найбільш небезпечними видами порушень, як зазвичай, залишаються перевищення швидкості, ігнорування дорожніх знаків, виїзд на зустрічну смугу руху і управління автомобілем в стані алкогольного сп’яніння. Дуже часто призводить до аварії погані дороги (головним чином слизькі), несправність машини (на першому місці гальма, на другому рульове управління, на третьому колеса).

Особливість автомобільних аварій складається в тому, що 80 % поранених гине в перші три години внаслідок великої крововтрати.


Як діяти при неминучому зіткненні

Зберігайте спокій – це дозволить керувати машиною до останньої можливості. Напружте всі м’язи і на розслабляйтесь до повної зупинки. Зробіть все, щоб уникнути зустрічного удару: кювет, тин, чагарник, навіть дерево краще за автомобіль, що рухається на Вас.

Пам’ятайте про те, що при зіткненні з нерухомим предметом удар лівим чи правим крилом гірше, ніж всім бампером.

При неминучості удару захистіть голову. Якщо авто їде на малій швидкості, вдавіться в крісло спиною і напружуючи всі м’язи, упріться в кермо. Якщо швидкість перевищує 60 км/год. і Ви не пристебнуті пасками безпеки, притисніться грудьми до керма. Якщо Ви їдете на передньому місці пасажира, закрийте голову руками і заваліться на бік, розкинувшись на сидінні. Сидячи на задньому сидінні, намагайтесь упасти на підлогу. Якщо з Вами дитина – накрийте її собою.


Як діяти після аварії

Визначтесь, в якому місці автомобіля і в якому положенні Ви знаходитесь, чи не горить авто і не підтікає бензини (особливо при перекиданні). Якщо двері заклинило, залиште салон автомобіля через вікна, відкрив їх чи розбивши важким предметом. Вибравшись з машини, відійдіть від неї як далі – можливий вибух.

Як забезпечити власну безпеку при русі у громадському транспорті.
Знаходячись у громадському транспорті, при відсутності вільних сидячих місць намагайтесь встати в центрі салону, тримаючись за поручень для більшої стійкості.

Зверніть увагу на розташування аварійних і запасних виходів. Електрична напруга тролейбусів складає додаткову небезпеку ураження людини електроенергією (особливо в дощову погоду), тому найбільш безпечними сидячі місця. Якщо виявилось, що салон під напругою – залишіть його . при аварії біля виходів можлива паніка і давка. В цьому випадку скористуйтесь аварійним виходом, вирвавши спеціальний шнур і видавивши скло. У випадку пожежі в салоні повідомте водія, відчиніть двері
(за допомогою аварійного відкриття), аварійні виходи чи розбийте вікно.

При наявності у салоні вогнегасника прийміть заходи щодо ліквідації осередку пожежі. Захистіть органи дихання від диму хустинкою, шарфом чи іншими елементами одягу. Вибирайтесь з салону пригнувшись і не торкаючи металеві частини. При падінні автобуса у воду дочекайтесь заповнення салону водою наполовину, затримайте дихання і винирніть через двері, аварійний вихід чи скло.


Юрій Мирюта, навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини