Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:54:23

Система надання первинної медичної допомоги вже працює

20.05.2013   11:11Агенцiя

Медична реформа, розпочата в Україні спрямована на побудову єдиного медичного простору, в якому б, як у єдиному ланцюгу, злагоджено працювали всі рівні медичної допомоги.

“Необхідно побудувати єдиний медичний простір, починаючи з перинатальних центрів і закінчуючи лікарнями 2-4 рівня та спеціалізованими медичними центрами”, – наголошує Президент України Віктор Янукович. Глава держави зазначає, що на реалізацію цих завдань потрібно не шкодувати ні коштів, ні організаційних зусиль.

Слід зазначити, що медична реформа набуває обертів і на Чернігівщині.

Первинна медична допомога у цифрах

В області функціонує 128 лікувальних закладів, в яких надається медична допомога на засадах загальної практики-сімейної медицини. Це – один з напрямів реформування системи охорони здоров’я, який визначається абсолютною більшість спеціалістів та самих пацієнтів як необхідний.

За словами начальника управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Галини Василькової, сімейні лікарі надають медичну допомогу більш як півмільйону жителів регіону, а точніше – 50,2% населення області. У сільській місцевості цей показник доходить 85%.

Навантаження на одну штатну посаду лікаря загальної практики-сімейної медицини в області перевищує нормативний показник і становить 1802 особи, а в лікувально-профілактичних закладах сільської місцевості – 1830 осіб. Цей показник значно коливається від – 1097 осіб у Куликівському районі до 3753 осіб у Ніжинському.

Найкраще забезпечені сімейними лікарями Чернігівський, Семенівський, Прилуцький та Борзнянський райони і м. Прилуки. Найслабшими у цьому напрямі є Коропський, Талалаївський та Городнянський райони. Водночас, існує диспропорція між посадами сімейних лікарів та сімейних медичних сестер (останніх має бути удвічі більше, ніж власне лікарів).

Статистика нарахувала майже 1,5 млн звернень пацієнтів до сімейних лікарів. А самі лікарі з профілактичною метою здійснили 350 тисяч відвідувань. Крім того, при закладах загальної практики-сімейної медицини функціонує 809 ліжок денного стаціонару.

Що дає реформа?

У обласному управлінні охорони здоров’я нам повідомили, що впровадження сімейної медицини дало змогу:
• зменшити кількість звернень до “вузьких спеціалістів”;
• зменшити рівень госпіталізації – госпіталізовано 6,8% хворих;
• розпочали та закінчили лікування у сімейних лікарів 85,8% хворих

Чого не вистачає?

На даний час у закладах первинної медико-санітарної допомоги працює 129 автомобілів, що становить 95% від потреби. Частина закладів не забезпечена спеціальним інструментарієм (ЛОР, офтальмологічним, хірургічним тощо).

Сімейний лікар чи поліклініка?

На сьогодні в Україні домінуючою є поліклінічна (традиційна) модель надання первинної медичної допомоги.

Серед її вад – відсутність персональної відповідальності за медичне обслуговування. Пацієнт не може реалізувати своє право вибору лікаря, адже дільничний лікар прикріплюється до людини за територіальним принципом.

Первинна ланка меддопомоги практично не впливає на медичний маршрут пацієнта. Самостійно звертаються до лікарів-спеціалістів майже третина (29,5%), до стаціонарів – 16,9% пацієнтів. У результаті, у 43-х відсотках надання медичної допомоги відбувається на більш високих, ніж необхідно, рівнях, а отже вимагає додаткових кадрових, організаційних та фінансових витрат.

Тому основними принципами реформування первинної медико-санітарної допомоги є:
• чітке визначення переліку послуг відповідно до рівня допомоги;
• запровадження вільного вибору пацієнтом лікаря;
• централізація коштів на надання первинної медико-санітарної допомоги на рівні районних/міських бюджетів.

Як відбувається реформа у сільській місцевості?

У адміністративно-територіальній одиниці створюються Центри первинної медико-санітарної допомоги. У їх структуру входить мережа амбулаторій, ФАПів і ФП. Такі Центри забезпечують надання первинної долікарської та лікарської допомоги на території окремого сільського району або міста з кількістю населення до 100 тис. осіб.

Крім того, вже визначено потребу у молодих спеціалістах з числа випускників вищих медичних навчальних закладів та у перепідготовці дільничних лікарів-терапевтів і педіатрів. До 2015 року заплановано підготувати 173 лікаря, в тому числі 65 лікарів – у інтернатурі, 107 лікарів – на циклах спеціалізації.


За інформацією Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини