Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:10:35

Ефективність реалізації антикорупційної політики на Чернігівщині. ВІДЕО

24.04.2013   08:09

Громадськість оцінила ефективність реалізації антикорупційної політики голови Чернігівської облдержадміністрації та міського голови Чернігова

23 квітня відбулася прес-конференція протягом якої були представлені узагальненні результати 1-го комплексного моніторингу та експертизи стану виконання вимог антикорупційного законодавства та оцінки ефективності здійснення антикорупційної політики в м. Чернігові та Чернігівській області в діяльності Чернігівської ОДА та міського голови Чернігова. Подібний комплексний моніторинг був здійснений вперше в Україні.

Антикорупційна політика аналізувалася із використанням 8 із 10 індикаторів. В рамках кожного з них визначалися ключові показники ефективності, які дають змогу оцінити ступінь досягнення цілей антикорупційної політики. Результати моніторингу засвідчили вкрай низькі показники ефективності реалізації антикорупційної політики Головою Чернігівської ОДА та міським головою Чернігова.

Ефективність реалізації антикорупційної політики з боку Голови Чернігівської ОДА оцінена в 3,5 бали із 5 можливих, а міського голови в 2,06 балів із 5 можливих.

Антикорупційна політика оцінювалася з точки зору існування політичної волі до здійснення антикорупційної політики, інформаційної відкритості та прозорості органів влади, доброчесності органу влади з точки зору заявників та журналістів, що викривають факти корупції, використання процедур взаємодії з громадою, формування бюджету та закупівель за його кошти, прозорості та підзвітності використання власності та активів, дотримання норм законодавства, що забороняє конфлікт інтересів, декларування доходів державними службовцями та посадовцями органів місцевого самоврядування.

В рамках громадського моніторингу були наданні пропозиції щодо необхідності реагування на 15 найбільш відомих в 2012 році корупційних ризиків. Всі вони містять ознаки корупційних правопорушень і можуть бути кваліфіковані такими на підставі відповідних рішень правоохоронних та контролюючих органів, а також органів правосуддя. Зокрема, серед переліку проаналізованих справ були зазначені наступні: “Тайоти мера”, “Тайота Корола”, “Ялівщини”, “Будівництво АЗС на Бобровиці”, “Таксі для облради”, “Справа Артема Стаха”, “Таємна земля” тощо.

Під час заходу було негативно оцінено реагування органів влади на наданні пропозиції. На переважну більшість із майже 160 пропозицій щодо усунення корупційних ризиків, так і не було отримано відповідей по суті, незважаючи на численні запити, звернення та заяви.

Окремо були представлені результати експертного опитування, яке було проведене в рамках здійснення громадського моніторингу. Було опитано 25 експертів з числа депутатів, головних редакторів, їх заступників та журналістів, керівників НДО. Жоден із опитаних експертів не вважаєте достатнім висвітлення теми зловживання владою та корупції в місцевих засобах масової інформації.

Більше 90% опитаних незадоволені відкритістю органів міської та обласної влади та вважають, що державні службовці ОДА та міської ради не в повній мірі декларують свої доходи та активи, а також експертам бракує інформації щодо виконання обласного плану заходів по протидії корупції та міської антикорупційної програми.
 
Більше 80% експертів незадоволені відповідями на запити інформації та оперативністю і повнотою інформації, що публікується на сайтах органів обласної та міської влади (ОДА, облради та міськради Чернігова).

Більше 50% експертів знають факти можливого конфлікту інтересів та кумівства в органах державної та міської влади, в комунальних підприємствах та хотіли щоб їх запросили до обговорення антикорупційної політики в місті та області і мають пропозиції щодо вдосконалення протидії корупції на рівні органів обласної та місцевої влади.

Серед 5-ки найбільш вразливих до виникнення корупційних дій управлінь та підрозділів міськради Чернігова за 5-ти бальною системою відзначені наступні: Земельних ресурсів (4,8 бали з 5 можливих), Управління архітектури та містобудування (4,8 бали з 5 можливих), Управління транспорту та зв’язку (4,5 бали з 5 можливих), Управління капітального будівництва (4,3 бали з 5 можливих), Фонд комунального майна (4,2 бали з 5 можливих). Серед 3-х найменш вразливих до виникнення корупційних дій управлінь та підрозділів чернігівської міськради зазначені “Зв’язки із громадськістю та прес служба”, “Обліку та звітності, загальна та архівна служби”, служба “Звернень громадян та соціальних питань” (всі отримали майже 2 бали з 5 можливих).

За оцінками журналістів найбільший внеску у боротьбу з корупцією серед органів влади області та міста Чернігова роблять Обласне управління Прокуратури та СБУ (3,3 бали з 5 можливих балів), які розділи між собою 1-е місце, а найменший внесок робить міська та обласна ради Чернігова (1 бал з 5 можливих) та ОДА (1,3 бали з 5 можливих).

 

 

 

 

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини