Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:28:16

ПРИЗНАЧЕННЯ С. АНДРОСА: МОНІТОРИНГ ЧЕРНІГІВСЬКИХ ЕЛЕКТРОННИХ ЗМІ

06.03.2013   14:58

5 березня 2013 року першим заступником Чернігівського міського голови затверджено Сергія Олександровича Андроса. Після обговорення внесеної кандидатури 34 депутати проголосували за затвердження Сергія Андроса першим заступником міського голови, 10 депутатів – утрималися.

 

 

 

 

 

Призначення народного депутата України 5-го і 6-го скликання, обраного від Партії регіонів викликало значну реакцію місцевих видань.

Інтернет-портал “Сіверщина” акцентує увагу на те, що “в Чернігівській міськраді готуються значні зміни – зв’язка “Андрос – Шеремет” (секретар міської ради) почала реалізувати свій план приходу до влади. Після виборів, на яких міський голова Олександр Соколов програв, попри сподівання правлячої партії, розроблено план його усунення. Можливо, шляхом переміщення заступником міністра у Київ, де живе його молода дружина. Як бачимо, план почав реалізуватися.”

GOROD.cn.ua розповів: “Александр Соколов пояснил, что сокращена должность заместителя городского главы, а вместо нее введена должность первого заместителя городского главы, и предложил на эту должность кандидатуру депутата от Партии регионов Сергея Андроса. Экс-депутату Верховного Совета задали вопросы. Депутат Константин Иванов поинтересовался: – трудоустроен ли на сегодня кандидат на должность? Последовал короткий ответ: – нет. Депутат Александр Мельник отметил негативные информационные тенденции и закрытость исполнительной ветви городской власти и спросил: – Будете ли вы отстаивать интересы депутатов на этой должности? На что Сергей Андрос ответил: “Политические принадлежности – это то, что нам мешает”, и заверил, что для решения всех поставленных задач нужна консолидация исполнительного комитета и депутатов, а также взаимопонимание и взаимодействие всех ветвей власти.”

Інтернет-видання “Чернiгiвщина: події і коментарі” доповнило: “Зокрема, депутат від фракції УДАР Костянтин Іванов заявив, що ударівці (3 депутати) не будуть підтримувати кандидатуру Андроса. Іванов заявив, що внесення Андроса відбувалося Соколовим не прозоро і кулуарно.”

Видання “Чернігівський монітор” деталізувало питання і відповіді: “Костянтин Іванов запитав чи працевлаштований на сьогодні кандидат на посаду. Виявилося, що екс-нардеп на сьогодні безробітний.
Олександр Мельник говорив про негативні інформаційні тенденції та закритість виконавчої гілки міської влади і запитав: “Чи будете ви відстоювати інтереси депутатів на цій посаді?” Сергій Андрос відповів: “Политические принадлежности – это то что нам мешает” і запевнив, що для вирішення всіх поставлених задач потрібна консолідація виконавчого комітету та депутатів, а також взаєморозуміння та взаємодія всіх гілок влади.
Вячеслав Лебідь подякував Олександра Соколова за введення нової посади і запитав про причини, які спонукали міського голову до прийняття рішення. На що отримав відповідь про бюджет, вирішення проблем і т.д.
Депутат міської ради Костянтин Іванов, згадуючи політичну ситуації в Російській думі, зазначив: “Міський голова – член Партії регіонів, секретар – член Партії регіонів, перший заступник – член Партії регіонів, можливо, було б краще аби був якийсь певний баланс політичних сил? Ми отримуємо певний політичний дисбаланс в керівництві міської ради. УДАР не підтримує кандидатуру С.Андроса. Пропоную розглянути інші кандидатури на посаду першого заступника міського голови”.
На що була відповідь про те, що чернігівська міська рада не Верховна рада, а за дверима сесійної зали депутати міської ради мають забувати про політичну приналежність, а працювати на благо чернігівської громади.

Інтернет-видання “Високий Вал ще більше деталізує: “Під час обговорення депутат Костянтин Іванов зауважив, що в міській раді утворився політичний дисбаланс: мер – член Партії регіонів, секретар – член Партії регіонів, першим заступником пропонується також – член ПР.
”Такого не повинно бути. Перший заступник повинен бути принаймні позапартійним”, – сказав він.
Іванов додав, що в проекті рішення не було навіть конкретного прізвища Сергія Андроса.
Олександр Соколов відповів, що міськрада – не філіал Верховної Ради і головне – працювати на благо міста.”

“Хвиля Десни” була найбільш радикальною: “Трапилося те, про що ще за тиждень до сьогоднішньої сесії Чернігівської міськради говорили тутешні сірі кардинали: градоначальник Чернігова Олександр Соколов з усмішкою та натхненням на обличчі, але з тугою фігою в кишені пропонуватиме собі у перші зами Сергія Андроса. Так воно і сталося! Тут як у чоловіків та жінок: любимо одних, але одружуємося з іншими. Або ще такий вислів: хіба хочеш – мусиш?!! Отже, чернігівський міський голова запропонував, а сесія міської ради 34 голосами “за” підтримала пропозицію аби першим заступником міського голови в Чернігові став Сергій Андрос. Він же – ще вчора депутат Верховної Ради від Партії регіонів, він же – підприємець не з найгірших, і просто, як дехто наголошує, непоганий, врешті, чоловік. Що з тим знаковим заповненням посади у міськраді очікувати тепер Чернігову та його аморфним містянам? Та абсолютно нема чого очікувати! Вітер дутиме туди, куди і досі дув. При тих розкладах, які є сьогодні у місцевому самоврядуванні, то все порожні дзвони, то все – по “барабану”, і прізвища заступників міського голови не мають жодних значень. Для мешканців, звичайно ж, міста. Однак мають велике значення для самого міського голови. Бо! Одна річ, коли міський голова оточений “любими друзями”, ним приведеними в кабінети і які є “своїми” до кінчиків волосся (хоч на лисій голові! ), однак все міняється і перетворюється на зовсім інший “гарнір”, коли біля тебе виростає раптом “комісар”, нехай навіть твій бойовий товариш з тієї ж рідної тобі, і єдиної на все життя партії. Бо, знову ж таки, “комісар”, він і є “комісар”. Він завжди за спиною, і подих у нього, ніби з м’ятною жуйкою – завжди прохолодний…
… Ясно одне – тектонічний рух у керівництві стародавнім Черніговом почався. Скоро будемо чути тріск. Як далеко те буде чути і наскільки той процес стане болісним, а, може, абсолютно непомітним для стороннього ока – уже зараз спрогнозувати важко та й навіть не реально. Адже справжні гросмейстери у тій грі, про яку мова, не в Чернігові. Вони за 150 кілометрів звідси. А тут лише фігури. Білі та чорні.”

Цікаво, що ще у листопаді 2012 року GOROD.cn.ua, цитуючи тижневик “Вісник Ч”, повідомив, що “Сергій Андрос, народний депутат від Партії регіонів, сказав чернігівським журналістам, що він готовий працювати у виконавчій владі":

"– Сергію Олександровичу, ви націлились на посаду губернатора? – запитала під час зустрічі 2 листопада.
– Ні. Після того, як Віктор Федорович у 2010 році виграв вибори, він довірив керівництво Чернігівською областю Володимиру Хоменку. Ми всі пам’ятаємо, що було, коли облраду очолювала Наталія Романова. Постійна конфронтація між облдержадміністрацією і облрадою, що заважало нормально працювати. Нині все в порядку. Чого ми доб’ємося заміною Хоменка на Андроса?
– Буде нарешті місцевий.
– Хоменко уже п’ять років на Чернігівщині і за цей час добре вивчив область та її проблеми. Економічні показники області поліпшуються, Чернігівщина стабільно розвивається. Відкриваються нові підприємства. Відправляти Хоменка у відставку недоцільно.
– Перший заступник губернатора Станіслав Прокопенко програв вибори. Чи повинен він після такого добровільно піти у відставку, адже люди за нього не проголосували?
– Я не даю оцінок конкретним особистостям. Рішення, де кому працювати, приймає Президент.
Про себе скажу так: навіть якщо мені буде пропозиція зайняти одну з посад в ОДА, я туди не піду.
– В області є ще посада голови обласної організації Партії регіонів. Зараз її займає Григорій Маньковський. Чи буде партія давати оцінку його діям? Чи скажуть йому давай, до свиданья?
– Буде поглиблений аналіз виборчої кампанії. Результати виборів дають можливість зрозуміти, що було зроблено правильно, а що ні. Це повинна бути робота над помилками, а не лінчування людей. Соколов і Прокопенко не виграли вибори? Це привід проаналізувати, що не так.
– Зараз усі переживають, як почувається після виборів Олександр Соколов, який програв вибори і залишився мером Чернігова. “Віснику” цікаво, як почувається Олег Шеремет, секретар міськради, член Партії регіонів, який мав усі шанси очолити міста.
-Треба вміти тримати удар."

Громадський рух “Чесно”, аналізуючи за власними критеріями діяльність Сергія Андроса, повідомляв:

Причетність до корупційних дій
За повідомленнями ЗМІ народний депутат України Андрос Сергій Олександрович брав участь у конфлікті між виконуючим обов’язки голови Печерського районного суду Отрош І. та колишнім головою цього суду Колісниченком В., який розвивався під час судового опротестування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України. Видання “Коммерсант” повідомляло, що 05 квітня 2007 року народний депутат Андрос Сергій Олександрович супроводжував колишнього голову Печерського районного суду Колісниченка В. під час вилучення печатки суду із сейфу в.о. голови Печерського районного суду Отрош І. Участь Андроса Сергія Олександровича у процесі вилучення печатки може трактуватись як використання депутатських повноважень з метою сприяння самовільному присвоєнню владних повноважень третьою особою.
Згідно з методологією оцінювання доброчесності кандидатів у народні депутати України, наявність обґрунтованих публічних обвинувачень, які можуть свідчити про причетність кандидата до корупційних дій, вважається невідповідністю кандидата Критерію в цілому. Таким чином, є підстави зробити оцінку, що Андрос Сергій Олександрович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Непрозорість задекларованих доходів та майна та їх невідповідність способу життя
09 квітня 2012 року Рух ЧЕСНО у письмовій формі звернувся до народного депутата України Андроса Сергія Олександровича з проханням надіслати копію поданої ним за місцем роботи декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік (за винятком відомостей, які є інформацією з обмеженим доступом згідно з приміткою до форми декларації, визначеної Законом України „Про засади запобігання і протидії корупції”). На звернення Руху ЧЕСНО народний депутат України Андрос Сергій Олександрович не відповів у встановлений законом строк.
За методологією оцінювання доброчесності кандидатів у депутати невідповідністю Критерію вважається, зокрема, ненадання депутатом Руху ЧЕСНО копії його декларації про майно, доходи, зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік. Таким чином, Андрос Сергій Олександрович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Неособисте голосування в парламенті
У період здійснення депутатських повноважень у Верховній Раді України VI скликання народний депутат України Андрос Сергій Олександрович неодноразово порушував принцип особистого голосування на засіданнях Верховної Ради України. Зокрема, згідно з даними письмової реєстрації народних депутатів України, він був відсутній на ранковому пленарному засіданні парламенту 21 вересня 2011 року та ранковому пленарному засіданні парламенту 11 січня 2012 року, однак його картка для голосування використовувалась під час голосувань на цих засіданнях. Згідно з методологією оцінювання доброчесності кандидатів у народні депутати невідповідністю депутата Критерію вважається навіть одноразове порушення ним принципу особистого голосування. Таким чином, Андрос Сергій Олександрович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

У деякому роді гумористично прокоментував обрання першого заступника міського голови чернігівський блогер Володимир Андрійченко: “Сьогодні в Чернігові відбувся переворот, який для більшості чернігівців так і залишиться не поміченим, але справить значний вплив на подальше життя міста та його жителів. Новостворену посаду першого заступника міського голови посів Сергій Андрос.

“Есле случится то, что случится” – саме цю фразу сказав сам пан Андрос відповідаючи на питання депутатів міської ради, ще до голосування по його кандидатурі. Не потрібно бути Фрейдом щоб зрозуміти, що все під контролем.

Як це було, або куди вас ще не цілували?

Поведінка депутатського корпусу нагадувала раболіпство.
В’ячеслав Лебідь з Батьківщини ображався на мера Соколова, що той зволікав із призначенням першого заступника 2,5 роки. Сам Лебідь стверджував, що від моменту призначення заступників міського голови вимагав призначення і першого заступника. Виглядало це якось так :
– Олександре Володимировичу, ну скажіть чому Сергія Олександровича Ви призначаєте, тільки зараз? Сергій Олександрович, як ваш перший заступник давно нам потрібен.
Олександр Мельник взагалі “вбив” наповал своїм поясненням чому голосував за кандидатуру Андроса.
Депутат Іванов із УДАРу Кличка привселюдно “вибачився” перед Сергієм Андросом за те що нардеп Аверченко заборонив їм голосувати за кандидатуру Андроса. Стас Драгель, який став депутатом завдяки тому, що Аверченко пішов до ВР і цим самим звільнив посаду для Драгеля, погано слухав Аверченка і висловив підтримку Андросу.
Варто відмітити, що той же Констянтин Іванов, заявив, що було б не погано розглянути і інші кандидатури на посаду першого заступника, а взагалі було б добре, якби першим заступником став опозиціонер.

Опозиція А-У-У!

В проекті рішення не було вказано ім’я першого заступника міського голови, тобто депутати мали б голосувати за ті кандидатури які були запропоновані, але жоден не наважився стати візаві Сергія Андроса.
Цікаво чому опозиція не об’єдналася і не висунула кандидатуру того ж В’ячеслава Лебідя ( Лебідь, до речі, після переконливої перемоги Валерія Дубіля в 205 округу вдягнув “корону” мера і тривалий час її не міг зняти). Єдине на, що вистачило сміливості у опозиціонерів так це утриматися від голосування, тобто вони не проти від призначення Андроса першим заступником Соколова.
Виявляється гратися в опозицію набагато цікавіше, ніж намагатися насправді щось змінювати в місті та країні. Незабаром ми знову почуємо, як Лебідь, Русін, Іванов та інші будуть критикувати мера та його команду. Які довели місто до занепаду і забудуть додати, що все це відбувається за їхньої мовчазної згоди.
Нам же залишається спостерігати за подальшим розвитком подій і тільки здогадуватися, якими повноваженнями буде наділено першого заступника міського голови Чернігова.”

 

На поведінку опозиційних сил звернули увагу і інші інформаційні ресурси.

“Два депутата від опозиції проголосували за призначення кандидатури першого заступника Олександра Соколова Сергія Андроса під час 30 сесії Чернігівської міської ради 5 березня.
Як відомо, Сергій Андрос був в попередньому скликанні депутатом парламенту від Партії регіонів.
Майже вся верхівка чернігівського виконкому також члени ПР.
Але під час голосування кандидатуру Андроса підтримав один депутат від фракції УДАР Станіслав Драгель (на фото) та представник “Громадянської позиції” Гриценка Олександр Мельник. Хоча перед голосуванням інший “ударівець” Костянтин Іванов заявляв, що фракція ухвалила рішення не підтримувати кандидатуру Андроса”, - пише Інтернет-видання “Чернiгiвщина: події і коментарі”

“Народний депутат Анатолій Гриценко завжди каже, що члени його команди принципово не підтримують кадрові пропозиції влади. А ось голова чернігівського осередку партії “Громадянська позиція” Олександр Мельник пояснює, чому на сесії міської ради підтримав Сергія Андроса, члена Партії регіонів, який за пропозицією міського голови був обраний першим заступником.
Голова Чернігівської обласної організації партії Анатолія Гриценка “Громадянська позиція” Олександр Мельник пояснює, чому на сесії міської ради підтримав Сергія Андроса, члена Партії регіонів, який за пропозицією міського голови був обраний першим заступником”, -  інформує “Свобода слова в Україні”.

Це ж видання розповідає: “Здається, чернігівський УДАР захопили марсіани. Вчора їм не вдалося провести партійну конференцію, бо не було кворуму. Нардеп Аверченко пообіцяв зняти власну сорочку, щоб розрахуватися з тими, хто працював на виборах. А сьогодні… Стасік Драгель підтримав Андроса, а Юрій Тарасовець цього не помітив.”

Ще на один цікавий момент при затверджено Сергія Андроса звертає увагу Інтернет-видання “Чернiгiвщина: події і коментарі” – Що робив заступник Хоменка на призначенні Андроса?

 

“Під час вчорашньої сесії Чернігівської міської ради вперше за всю історію роботи депутатів цього скликання був присутній заступник голови Чернігівської ОДА Микола Стрілець.
Він не виступав перед депутатами, а просто сидів у першому ряду і уважно спостерігав за тим що відбувається на сесії.
З яким завданням Стрілець прибув на сесію можна було здогадуватися в кулуарах ради – він довго перемовлявся з Сергієм Андросом перед його призначенням.
Можна припустити, що Стрілець вперше прибув на сесію міської ради для контролю за проходженням Андроса на посаду першого заступника.
Присутність Миколи Стрільця в стінах ради зайвий раз підштовхує до думки, що рішення про призначення Андроса на посаду першого заступника приймалося далеко не в стінах міської ради на Магістратській, 7. Призначення такого рівня погоджуються навіть не в стінах обласної адміністрації, а десь на київських пагорбах.
Присутність Миколи Стрільця в стінах чернігівської ради можна порівняти з присутністю секретаря Ради нацбезпеки Андрія Клюєва в парламенті під час кризових ситуацій чи важливих для регіоналів голосувань. Це такий вагомий аргумент влади для правильного голосування.”

 

І на останок. У Інтернет-довіднику “Офіційна Україна сьогодні” стосовно новопризначеного – “Андрос Сергій Олександрович, чл. Партії реґіонів; ВР України, чл. фракції Партії реґіонів (з 02.2011), чл. Ком-ту з питань бюджету и(з 02.2011); президент Черніг. обл. федерації кікбоксинґу; заст. голови Черніг. обл. відд. Партії реґіонів.”

Але офіційний ресурс Чернігівської обласної організації Партії регіонів у списку заступників голови Чернігівської обласної організації Партії регіонів Сергія Андроса не згадує:
Заступники голови Чернігівської обласної організації Партії регіонів
1-ий заступник – Мирошниченко Анатолій Костянтинович.
Заступники:
Антонюк Ольга Іванівна – керівник апарату.
Литвин Михайло Борисович
Шишкін Григорій Євгенович.
Вінниченко Володимир Федорович.

Цей моніторинг не є аналітикою, бо аналітика вимагає висновків і рекомендацій. А як ми бачимо з інформаційних повідомлень та новин, призначення першого заступника міського голови Чернігова це тільки початок змін та політичних ігор...

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини