Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:08:17

Рейтинг тендерної прозорості регіонів України. Чернігівська область на десятому місті, що вище середнього - 3,6 бала

06.02.2013   08:05Агенцiя

Згідно з Держстатом, закордонні компанії у період з січня по вересень минулого року уклали лише 0,2% від загальної кількості договорів про держзакупівлі.

Домогтися більшого в цій сфері не тільки вони, але й багато вітчизняних підприємств не можуть через те, що інформацію про торги влада намагається не афішувати, а деколи просто засекречує. Про тендери добре обізнані тільки "обрані" компанії.

Експерти Центру політичних студій та аналітики проаналізували тендерну відкритість регіональної і місцевої влади. Ці дані лягли в основу рейтингу, який відображає готовність чиновників різних рівнів надати інформацію про держзакупівлі на сайтах держструктур.

Рейтинг аналізує сайти регіональної влади чотирьох рівнів - обласних державних адміністрацій, мерій обласних центрів, міст обласного підпорядкування та районних адміністрацій.

Найповнішу інформацію публікують мерії обласних центрів. Їх середній бал - 4,7 (з десяти можливих). Лідер - Одеса (8 балів), найзакритіші - мерії Сімферополя, Хмельницького та Дніпропетровська (перші дві - 1 бал, остання - 2 бали).
Серед облдержадміністрацій передовики - сайти Київської та Луганської ОДА (8 і 7 балів). Аутсайдери - сайти Львівської (0 балів), Дніпропетровської, Черкаської та Тернопільської ОДА (по 1 балу).

Що їм заважає? У Львівській ОДА пояснюють: офіційний сайт нещодавно був повністю оновлений, і його модернізація ще триває.

Історія з Дніпропетровської ОДА - наочний приклад втрати спадкоємності у сфері держзакупівель. Кілька років тому команда обласного управління економіки створила перший регіональний державний закупівельний веб-портал в Україні. Але зараз сайт не оновлюється. Практично немає інформації про проведення тендерів і на сайті Дніпропетровської ОДА.

Тендерна прозорість сайтів мерій міст обласного підпорядкування трохи не дотягує до середньоукраїнського рівня і становить 2,9 бала. А найнижчу тендерну відкритість демонструють сайти районних держадміністрацій - всього 1,8 бала. Близько третини не мають навіть спеціального розділу або він не містить ніякої актуальної інформації.
Замість цього сайти переповнені застарілими нормативними актами в цій сфері. Наприклад, тендерний розділ Одеської облдержадміністрації містить посилання на Тендерну палату України, яка почила в бозі чотири роки тому - так, ніби одеські чиновники досі консультуються в ТПУ.

Ще одна принципова деталь: на жодному з усіх проаналізованих сайтів немає навіть гіперпосилання на порядок оскарження учасниками торгів рішень замовника в інтернеті.

Як ми рахували:
Підсумковий рейтинг області складається з оцінок сайту обласної держадміністрації (всього 27 сайтів, включаючи сайти Києва, Севастополя та Ради Міністрів АР Крим), мерії обласного центру (24 сайти), сайтів міст обласного підпорядкування (близько 180 сайтів) і районних держадміністрацій (за випадковою вибіркою було відібрано близько 120 сайтів). Оцінка проводилася в грудні 2012 - січні 2013 року.
Профільний закон про здійснення держзакупівель вимагає від органів влади розміщення на своїх сайтах річних закупівельних планів. Тендерна відкритість кожної групи сайтів оцінювалася за 10-бальною шкалою.

В оцінці враховувалася наявність на сайті:
1. спеціального розділу про держзакупівлі;
2. річних закупівельних планів;
3. оголошень про проведення закупівель;
4. оголошень про результати закупівель;
5. документації конкурсних торгів;
6. протоколів розкриття конкурсних пропозицій або звіту про результати торгів;
7. складу комітету з конкурсних торгів;
8. опису процедури оскарження рішень замовника (або гіперпосилання на відповідну інформацію);
9. тексту закону про держзакупівлі (або посилання на нього).

За відповідність кожному з критеріїв учасники рейтингу отримували по одному балу, і тільки за наявність закупівельних планів - 2. Наявність документів оцінювалася не по всіх тендерах, а за розміщення документів хоча б по одній закупівлі.

У рейтингу не враховувалася наявність у АР Крим спеціального веб-порталу про всі держзакупівлі республіки www.zakup-crimea.gov.ua, який веде регіональне Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Він дасть фору будь-яким аналогам на регіональному або місцевому рівні, але на веб-порталі Ради Міністрів Криму не вдалося знайти посилання або банера на цей ресурс, тому в рейтингу оцінювався тільки існуючий на порталі Радміну розділ про держзакупівлі.


Віктор Таран, Андрій Марусов

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини