Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 14:53:46

Безпека учасників освітнього процесу у Чернігівській області: облаштування укриттів та оформлення паспортів безпеки

09.01.2024   08:48Агенцiя

Створення більш безпечних умов в освітньому середовищі обговорили сьогодні на нараді за участі заступниці начальника ОВА Жанни Шерстюк, представників Національної поліції, ДСНС, а також громад області.

    «Безпека освітнього процесу – дуже широке поняття. Це будівництво укриттів і їх ремонти, облаштування пожежних сигналізацій, охорона та інше. Виконання зазначених заходів – наше спільне завдання», – зазначила Жанна Шерстюк.

Питання будівництва та облаштування укриттів не втрачає актуальності. Як розповів Юрій Музика,начальник управління освіти і наука ОДА, нині 87 % закладів освіти області мають укриття (95 % закладів середньої освіти та 78 % – дошкільної). Деякі укриття використовуються, проте не облаштовані належним чином і наразі там тривають ремонтні роботи. Ще 115 освітніх закладів – взагалі їх не мають.

Для облаштування укриттів у 2023 році державним бюджетом було передбачено більше 57 мільйонів гривень. Проте майже 23 мільйони гривень державної субвенції не були освоєні і тому повернуті у державний бюджет.

    «На 2024 рік державним бюджетом передбачено більше коштів – на область очікується близько 80 мільйонів гривень. Важливо підготувати якісно розроблені проєктно-кошторисні документації для будівництва, а також ремонту і облаштування укриттів. Оскільки це є передумовою своєчасного використання коштів державного бюджету», – зауважив Юрій Музика.

Особливістю цьогорічного використання субвенції є те, що все будівництво укриттів буде здійснюватися лише у закладах освіти, які внесені в систему DREAM.

Читати також: Цифрова платформа DREAM та Портал відновлення Чернігівщини – дієві інструменти у відбудові регіону

Про оформлення та верифікацію паспортів безпеки розповів заступник начальника ГУНП України в Чернігівській області Ігор Волокітенко.

Законодавством встановлено форму паспорта безпеки, який має бути створений закладом освіти. Надалі він передається до підрозділів ДСНС та Національної поліції та проходить відповідну верифікацію.

    «Основна мета – на підставі наданих паспортів  створити такі ж в електронній формі. Це надасть можливість відповідним службам, у разі реагування на нестандартну подію швидко отримати необхідну інформацію», – зазначив  Ігор Волокітенко.

Освітні заклади отримали завдання сформувати паспорти безпеки до кінця минулого року. Проте близько 75 % – не виконали його. У більшості випадків через використання застарілих бланків та некоректне введення даних. Тож робота в цьому напрямі продовжиться.

Як розповів заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Чернігівській області Олександр Бобро, відповідно до законодавства до 15 лютого необхідно здійснити обстеження закладів загальної середньої освіти з метою верифікації даних, внесених до паспортів безпеки закладів загальної середньої освіти, зокрема щодо дотримання правил пожежної безпеки, облаштування захисних споруд цивільного захисту, функціонування охоронної сигналізації, наявності відеоспостереження огорож.

    «Наразі найголовніше – безпека дітей. Паспорт безпеки стає одним із найважливіших  документів у закладах освіти. Тож необхідно забезпечити співпрацю з підрозділами Національної поліції та ДСНС для внесення в паспорти безпеки достовірної інформації у визначений Урядом термін», – підсумувала Жанна Шерстюк.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.