Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 04:00:23

Відновлення школи №13, житло для ВПО та поповнення парку комунальної техніки: результат роботи Чернігівради з партнерами

30.11.2023   15:12Агенцiя

Попередній робочий тиждень був результативним для Чернігівської міської ради у питаннях співпраці з міжнародними партнерами.

 Відкриття модульного містечка, підписання відразу кількох Меморандумів, візит президента Латвії та делегації Світового конгресу українців. Залучення зовнішньої допомоги — один із ефективних інструментів для відбудови міста. Нижче розповідаємо чого вдалося досягнути.

 

60 млн грн в освіту Чернігова вкладе «DECIDE»

Це швейцарсько-український проєкт, який допомагає нашому місту відразу за кількома напрямками в освіті. Наймасштабніший  — відновлення школи №13. «DECIDE» вкладе в роботи 40 млн грн, 20 з яких вже перераховані для їх старту. Відбудова цього ЗНЗ закриє питання доступу до освіти дітям з мікрорайону Подусівка, в якому армія рф зруйнувала відразу дві школи — №18 та 21.  
Ще близько 16 млн грн «DECIDE» виділяє для облаштування укриттів та створення на їх базі освітніх хабів у школах № 13, 19, 22, 32, 34.
І понад мільйон гривень спрямує на реалізацію двох ідей, з якими перемогли учні шкіл №32 та 35 в одній із ініціатив цього швейцарсько-українського проєкту: облаштування шкільного подвір’я (№32, роботи вже тривають) та шкільного кафе з лаунж-зоною (№35).
 
Ще 80 млн грн від «ACTED» на ремонт 10 шкіл
Стільки коштів французька неурядова організацію «ACTED» вкладе у відновлення закладів освіти Чернігова. Меморандум про співпрацю з представниками якої минулого тижня підписав  в.о. міського голови Олександр Ломако. Ця організація спільно з управлінням освіти відібрала у свій проєкт 10 ЗНЗ Чернігова (№2, 6, 14, 15, 20, 27, 28, 29, 33, 34) і протягом 2024 року виконає там ремонти. Акцент на термомодернізації будівель, інклюзивності приміщень, ремонті укриттів.
 
Модульне містечко на вул. Дрозда
Його будівництво завершено, люди почали заселятися в 112 повністю умебльованих квартир. Реалізувати цей проєкт вдалося завдяки співпраці Чернігівської міської ради та Національного комітету товариства Червоного Хреста.
Минулого тижня в.о. міського голови Олександр Ломако та представники українського, британського, австрійського Червоного Хреста відвідали модульне містечко та поспілкувалися з людьми, які там тимчасово мешкатимуть.
Червоний Хрест вклав кошти у будівництво та умеблювання квартир — до 157 млн грн, а Чернігівська міська рада займалася питаннями підготовки території під роботи, підведенням комунікацій та благоустроєм, спрямувавши з бюджету близько 75 млн грн.

    — Від імені громади Чернігова хочу подякувати Червоному Хресту і його підрозділам, які долучилися до будівництва містечка, в якому проживають, на жаль, не від гарних умов, люди, які втратили власне житло внаслідок варварської агресії рф. Те, що нас світ підтримує і фінансує такі проєкти, показує нашим мешканцям і всім українцям, що ми не самотні в цій боротьбі за демократію, свободу, незалежність, — говорить Олександр Ломако.

 Візит Президента Латвії Едгарса Рінкевичса

З ним Олександр Ломако зустрічався на вулиці В. Дрозда. Латвія виготовила і передала Чернігову модульні будинки, які встановлюють на території сформованого модульного містечка.
Разом з президентом Латвії Олександр Ломако дивився на процес їх монтажу, а також мав нагоду особисто подякувати за підтримку нашого міста. Кілька місяців тому в.о. очільника Чернігова зустрічався з їх міністром економіки, і вони досягли домовленостей про надання нам допомоги на загальну суму 2 млн євро. Перша частина якої — 12 модульних будинків, друга — меблі для дитсадків, які нам вже надійшли.
Крім того, зараз на шляху з Риги 10 вживаних автобусів, яке це латвійське місто передало Чернігову.

 
Допомога від Аахена
Німецьке місто-побратим передало КП «АТП-2528»  сміттєвоз, а пологовому будинку — обладнання, вартістю 15 тис. євро.
 
    — Мобілізувати зв'язки та можливості українців по всьому світу на підтримку Чернігова. Делегати Світового конгресу українців — потужний голос України в світі. З їх допомогою і наше місто може розраховувати в майбутньому на підтримку, — сказав про важливість цієї зустрічі Олександр Ломако.
В.о. очільника Чернігова зустрічався з делегацією Світового конгресу українців у неділю, 26 листопада. Серед її членів Президент СКУ Павло Ґрода, голова Місії Світового Конгресу в Україні Андрій Шевченко, Перший Віцепрезидент СКУ та Співголова Союзу Українських Організацій Австралії Стефан Романів.
СКУ має зв’язки по всьому світу і зацікавлена у залученні допомоги для Чернігова, йшлося під час зустрічі.

Також члени делегації відвідали школу №19, де завдяки  СКУ та БО «Energy Act For Ukraine Foundation» реалізовується проєкт зі встановлення гібридної сонячної станції.
 
Партнерство з Вайт-Плейнс
Олександр Ломако поспілкувався онлайн зі своїм американським колегою мером Томасом Роучем, обговоривши напрямки майбутньої співпраці. З цим американським містом Чернігів готується до укладання офіційного партнерства. Рішення затверджені Радами Чернігова та Вайт-Плейнс.

Міжнародну співпрацю посилюватимуть
Про це заявив під час загальноміської наради в муніципалітеті 28 листопада в.о. міського голови Олександр Ломако, аналізуючи цей напрямок роботи і на скільки він є ефективним для відбудови міста.
Налагоджувати співпрацю з партнерами у Чернігівській міській раді почали фактично як тільки припинилися бойові дії, розуміючи масштаби руйнувань і обмежені можливості міського бюджету. Сьогодні ж залучення зовнішньої допомоги ще є більш важливим, враховуючи вилучення військового ПДФО з бюджету громади. Для Чернігова це означає мінус 800 млн грн на рік, що дорівнює майже всьому бюджету розвитку. Тому під час наради Олександр Ломако доручив начальникам управлінь активніше налагоджувати комунікацію з партнерами.
— Це обсяг роботи тільки за минулий тиждень, не говорячи про десятки робочих питань, які забезпечують функціонування 300-тисячного міста. І тут хотів би наголосити наступне. Немає часу і бажання реагувати на провокації, якими займається міська військова адміністрація та особисто її керівник. Якщо йому хочеться не підписувати рішення сесії, а дуже хочеться підписати слово в слово власне, нехай. Чим би дитина не бавилась. Для мене результат важливіший за чиїсь хворі амбіції, —  зазначає Ломако.
 


Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Дмитро Брижинський пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові 19:49

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський не підтримав пропозицію міськради збільшити щомісячну компенсацію перевізникам з шести до дев'яти мільйонів гривень.

Вітаємо спортсменів спортивного клубу "Чернігів-Щит" із вдалим виступом на чемпіонаті 15:30

У період з 25 до 28 квітня 2024 року в місті Біла Церква проходив Чемпіонат України з кікбоксингу WAKO серед дорослих.

Ангеліна Шепель встановила Національний рекорд у віковій категорії дівчата до 18 років 15:28

У Кам’янець-Подільську триває ІІ етап Кубку України з легкоатлетичних метань, всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських Чемпіонів Ф.Мельник та А. Бондарчука.

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт 15:12

Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя.

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам 13:49

Протягом 1-2 травня роботу громадського транспорту у Чернігові частково буде зупинено

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини