Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 30 квітня, 18:20:45

Відновлення школи №19. Місто шукатиме можливості для завершення відбудови одного із найбільших закладів освіти

18.10.2023   11:48Агенцiя

Виконавчий комітет зняв із розгляду питання, яке стосується затвердження проєктно-кошторисної документації, потрібної для подальшого відновлення будівлі школи №19.

Відповідну пропозицію з її обґрунтуванням вніс в.о. міського голови Олександр Ломако під час сьогоднішнього засідання, 17 жовтня,

Загальна кошторисна вартість будівництва складає майже 131,7 млн грн. Реалізація першої та другої черги будівництва коштувала 46 млн грн. У 2023–2024 роках пропонується виконати третю чергу, вартістю 80,8 млн грн.

    — Роботи на цьому об’єкті наразі виконані частково. Залишаються питання щодо відновлення двох спортивних залів, басейну, який був одним із найкращих у школах міста, і який був відремонтований у 2020 році. Також потребують відновлення коридори та деякі класні кімнати, система опалення. Все це треба робити. Згідно із законодавством, якщо сума більше 120 млн грн, то це затверджується виконкомом, і ми б його затвердили, без питань, і продовжували б ці роботи у цьому та наступному році. Але є один нюанс, — пояснює Олександр Ломако.

Як надалі відбуватиметься відновлення однієї із найбільш пошкоджених під час активних бойових дій шкіл, яку, завдяки вже виконаним роботам, сьогодні відвідують 1149 учнів та учениць, залежить від рішення народних депутатів про ухвалення законопроєкту №10037, згідно з яким військовий ПДФО з 1 жовтня мав йти не в місцеві бюджети, як раніше, а на інші два напрямки: 50% — Держспецзвʼязку, 50% — Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості.

         — Чернігів та інші міста пограбують, коли народні депутати проголосують за цей Закон. Весь ресурс, який ми могли б направити на відновлення міста, депутати заберуть нагору і там будуть розподіляти так, як вони вміють це робити. Відповідно, у нас не буде коштів не те, що на відновлення школи №19 чи інших закладів освіти, а у нас може не вистачати коштів взагалі на функціонування міста: прибирання, забезпечення гарячим харчуванням дітей, покос трави, вивіз сміття і т.д., — пояснив Олександр Ломако.

Тому в.о. очільника міста запропонував поки утриматися від прийняття рішення про затвердження проєктно-кошторисної документації. Це питання потрібно доопрацювати, зазначив Ломако і дав доручення звернутися до Чернігівської ОВА, аби отримати погодження цієї документації від них, що дасть можливість залучити інші джерела фінансування для відбудови школи №19. Якщо ж це буде рішення виконавчого комітету Чернігівради, то фінансування робіт може здійснюватися тільки за рахунок коштів бюджету Чернігівської міської тергромади.

    — Якщо це буде погодження ОВА, то ми зможемо претендувати на кошти державного чи обласного бюджету, а також додамо й кошти міського бюджету. Таким чином у нас буде більше можливостей. І це найбільш правильний шлях, — зауважив в.о. міського голови.

Разом з тим, Олександр Ломако повідомив, що якщо від ОВА не вдасться отримати погодження, то місто шукатиме можливості у власному бюджеті та серед спонсорів, аби хоча б завершити нагальні першочергові роботи.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Співпраця КП «Чернігівводоканал» з GIZ: серед проєктів – реконструкція водопроводу та передача нашому КП спецавтомобіля 15:22

На щотижневій розширеній нараді у міській раді 30 квітня обговорили питання щодо результатів співпраці комунального підприємства «Чернігівводоканал» з міжнародними партнерами, зокрема з німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Поліція розслідує обставини смертельної ДТП 15:19

Сьогодні близько 7-ї години ранку до поліції надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду на автодорозі неподалік від селища Березне Чернігівського району.

 Поліцейські Ніжина вилучили у місцевого мешканця зброю та боєприпаси

Поліцейські Ніжина вилучили у місцевого мешканця зброю та боєприпаси 15:17

Оперативники Ніжинського райуправління поліції під час санкціонованого обшуку в господарстві 54-річного ніжинця вилучили пістолети, гранату та набої.

ІПСО російських спецслужб, аби розколоти українське суспільство: Ломако про позов жителя Чернігівщини на Верховну Раду, з вимогою оголосити вибори президента

ІПСО російських спецслужб, аби розколоти українське суспільство: Ломако про позов жителя Чернігівщини на Верховну Раду, з вимогою оголосити вибори президента 15:15

Назвав ІПСО російських спецслужб і закликав політиків та громадських діячів утриматися від спокус бути використаними в інформаційній спецоперації країни-агресорки проти України.

Сума коштів на рахунку, яка доступна неплатникам аліментів для використання 15:12

16 тисяч гривень на місяць, і не більше, можуть витрачати громадяни, котрі ухиляються від сплати аліментів та відомості про яких внесені до Єдиного реєстру боржників https://erb.minjust.gov.ua/.