Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:27:32

На Чернігівщині стартував проєкт «Лабораторії творчого діалогу»

30.03.2023   15:42Агенцiя

Місцеве самоврядування та мешканці громад із допомогою U-LEAD заново вчаться комунікувати

Післявоєнні діалоги будуть геть іншими, ніж до повномасштабного вторгнення росії. Місцеве самоврядування, виснажене в умовах постійного стресу та пошуку коштів, мусить заново навчитися чути громаду й реагувати на її потреби. А мешканці — знову побачити в посадовцях людей і знаходити в собі сили розуміти дії влади, допомагати в пошуку рішень.

"Проєкт «Лабораторії творчого діалогу в громадах» – це про залучення мешканців до вирішення спільних проблем на місцевому рівні. Ми хочемо цю залученість збільшити. Хочемо показати нові практичні підходи до взаємодії, до підтримки та взаєморозуміння під час прийняття рішень", - зазначив Павло Пущенко, виконавчий директор Спілки «Громадські ініціативи України».

До участі були відібрані 120 громад з 12 областей України. Проєкт реалізує Спілка «Громадські ініціативи України» за підтримки «U-LEAD з Європою».

“Перед ними сьогодні постало багато викликів: відновлення територій, інтеграція переселенців, брак фінансування, а подекуди і значний відтік кваліфікованих кадрів. Ми допомагаємо місцевому самоврядуванню, створюємо нові навчальні програми, ініціативи і проєкти, як от «Лабораторії творчого діалогу». З людьми треба вміти говорити, чути їх і розуміти, особливо зараз”, – зазначила Ірина Кудрик, керівниця регіонального офісу U-LEAD у Чернігівській області.

Перший тренінг «Практики діалогового підходу в роботі органів місцевого самоврядування» для учасників з Чернігівщини відбувся у вівторок, 14 березня. Разом із тренеркою з фасилитаціі діалогів Анжелою Старовойтовою учасники вчилися будувати їх і використовувати в роботі.

“Я допомагаю учасникам усвідомити себе та вміти потурбуватися про себе в діалозі. Вони стануть певними «острівками стабільності» для оточуючих, адже зрозумівши себе — матимуть спроможність розуміти інших. Тоді до жителів прийде усвідомлення, що владі теж важко, що вони теж люди і буде виникати питання: «Як я, громадянка у своїй громаді, можу допомогти їй?» Створення такого простору взаєморозуміння – це і є наше завдання”, - розповіла Анжела.

Учасники переходили від теорії діалогу й діалогового підходу до їхнього моделювання у форматі ток-шоу між опонентами. На завершення розглянули моделі використання діалогів під час роботи з мешканцями.

За словами Ольги Євтушенко, секретаря Сухополов’янської сільської ради, для неї важливо опанувати навички спілкування та взаємодії:

“У нас одна з найбільших громад області серед сільських. Вона об’єднала 54 населених пункти. Ми хочемо визначити пріоритетні точки розвитку, залучати мешканців до прийняття рішень і працювати на результат. А для цього потрібен діалог. Крім того, розпочався процес перейменування вулиць, який передбачає обговорення пропозицій, проведення робочих груп, підготовку рішень сесії. Участь у цьому проєкті є дуже вчасною. За його умовами ми можемо отримати практичний супровід в організації громадських обговорень”.

Свою думку щодо взаємодії з мешканцями висловила Ірина Корогод, заступниця сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кіптівської громади. Тут прагнуть більшої активності жителів та їх участі в щоденному житті :

“У нас було понад 2000 внутрішніх переселенців (до повномасштабної війни в громаді проживало біля 5500 осіб). Вторгнення російської федерації суттєво вплинуло на мешканців, їхні потреби й інтереси змінилися. Зараз важливо отримати зворотній зв’язок і застосувати отриману інформацію для відновлення та розвитку нашої території”, - розповіла вона.

Чернігівська область у проєкті представлена такими громадами: Бобровицька, Ічнянська, Кіптівська, Любецька, Малодівицька, Менська, Михайло-Коцюбинська, Семенівська, Сухополов’янська та Холминська.

 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.