Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:47:38

Як створити оптимальну та якісну мережу освіти в громаді?

07.11.2022   11:11Агенцiя

«Підвищення якості освітніх послуг має бути основним стимулом у формуванні освітньої мережі громади», ‒ напевно це основний меседж семінару «Забезпечення освітнього процесу в освітніх закладах територіальних громад за умов війни. Формування локальної освітньої політики».

Черговий тренінг для очільників територіальних громад та їх заступників пройшов у Чернігові 3–4 листопада 2022 р. в рамках проєкту «Підвищення ефективності та результативності діяльності територіальних громад за умов війни: виклики та відповіді». Його реалізують Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації та Сіверський інститут регіональних досліджень за підтримки фонду Ганнса Зайделя.

«Ми не можемо відбирати в дітей дитинство. Так само ми не маємо права позбавляти їх можливості отримати якісну освіту в своїй громаді. Теж саме стосується і забезпечення гідних умов життя в громаді. Тому не втрачаємо нагоди збиратися разом, обмінюватися досвідом, удосконалюватися всупереч тим подіям, що відбуваються. Бо тільки так ми зможемо розвиватися та рухатися далі», ‒ наголосила перша заступниця голови обласної ради  Ніна Лемеш.

«Економічний розвиток громади тісно пов’язаний з освітою. Впродовж останніх років приділяється значна увага її реформуванню, забезпеченню шкіл новим обладнанням, запровадженню Нової української школи в навчальний процес, інклюзивної освіти та інше. Однак війна внесла свої корективи, а тому на порядку денному стоїть диверсифікація ризиків в освітній сфері, облаштування укриттів, відбудова пошкоджених або зруйнованих будівель. Об’єднання наших зусиль та залучення підтримки міжнародних партнерів дозволить подолати ці виклики», ‒ підкреслив заступник начальника обласної військової адміністрації Дмитро Іванов.

«Стратегія розвитку освіти має бути вмонтована в загальну стратегію розвитку громади. Формуючи освітню мережу громади маємо чітко визначитися, у що вкладати – в приміщення, планшет чи автобус? Наше завдання – забезпечити замінність та освіченість майбутніх поколінь, підвищити якість дистанційного навчання, незважаючи на війну. Якість освіти має стати одним із основних аргументів, які спонукають учнів залишатися та реалізовуватися потім у власній громаді», ‒ наголосила голова ГС «Ре: Освіта», міністр освіти і науки України у 2016–2019 рр. Лілія Гриневич.

Під час дискусій та ділових ігор впродовж двох днів учасники семінару напрацювали практичний досвід щодо:

-  проведення SWOT–аналізу стану системи освіти в громаді;

-  формування локальної освітньої політики;

-  проведення оптимізації шкільної мережі;

-  підготовки проєктів планів відновлення та розвитку освіти в громаді за напрямками цифровізації освіти, впровадження НУШ, системи професійного розвитку вчителів, інклюзивності та безпеки освітнього середовища тощо.

Наостанок представники громад дізналися про можливості щодо залучення додаткових ресурсів на розвиток освіти, які надають міжнародні організації, зокрема ті, що мають представництва в Чернігівській області.

З учасниками зустрічі працювали також експерт Шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації вУкраїні» Олег Фасоля та керівниця операційного напрямку БФ SavEd Анна Пуцова.

Як наголосили експерти, формування ефективної освітньої мережі – це спільна робота представників місцевого самоврядування, освітньої сфери та жителів громади. Пріоритет – якісна освіта для дитини, що означає вміння застосовувати набуті знання на практиці, знаходити саме свою професію і працювати на користь своєї громади.

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини