Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:24:23

Теревені про освіту: "Заходимо у клас у воєнний час: офлайн чи онлайн"

17.08.2022   20:43Агенцiя

17 серпня в Чернігові стартував новий проєкт від ГО "ЖІНОЧИЙ ФОРМАТ" - "Теревені" - майданчик для обговорення у легкій формі складних тем. Перша зустріч - "Теревені. Про освіту" зібрала учасників у затишному ресторані "Старий Чернігів" за обговоренням "Заходимо у клас у воєнний час: офлайн чи онлайн".

До дискусії у якості спікерів приєдналися керівники провідних закладів освіти міста - Ганна Коломієць, директорка Чернігівського обласного наукового ліцею ЧОПЛ Чернігівський обласний педагогічний ліцей, Олена Яковчук, директорка ЗОШ √3 Школа #3 м.Чернігів  та Олена Скорко, директорка ЗОШ √30. А також представники учительської й батьківської спільнот.

Ганна Коломієць на початку заходу задала тон розмові - треба бути гнучкими у виборі форми навчання, стверджує директорка. Раціонально обирати їх, виходячи із безпекової ситуації та можливостей кожного закладу освіти. Учительська спільнота розуміє, що стоїть перед загрозою втрати освітнього потенціалу суспільства. Уже третій рік навчання відбувається онлайн. Але сьогодні повинні прийти до зміни форм, технологій, змісту освіти. Варто переглянути умови. Чи всі забезпечені технікою, інтернетом. Заклад освіти, яким керує Ганна Василівна, на сьогодні схиляється до вибору змішаної форми навчання. Але ліцей специфічний, це старша профільна школа. "Будемо забезпечувати якісний освітній процес у нових умовах" - зауважила спікерка.

Пані Олена Скорко впевнена, що нічого немає якіснішого, ніж очний освітній процес. В умовах воєнного стану постав вибір, особливо перед батьками. Вибір є вирішальним, бо є питання безпеки. Батьки змінюють думку щодня. 50/50 - так розділилася думка батьків учнівства школи √30. Школа нині працює над організацією освітнього процесу так, щоб максимально якісно працювала дистанційна платформа. Водночас адміністрація враховує те, що вчитель має вести уроки як у закладі, так і онлайн. Треба збалансувати це навантаження.

Школа √3, за словами директорки Олени Яковчук, втратила найдорожче - своїх дітей. Троє учнів загинули під час евакуації.
Є родини дітей, які сказали, що не повернуться до Чернігова. Але поки школа залишається найбільшою в місті. Більшість класів не будуть ділитися на підгрупи, це спричинить недостатність годин для тарифікації учителів. Школа ще з березня почала оснащувати бомбосховище, укомплектовувати його. Працюватиме заклад за змішаною формою, але не в класичній формі, бо обмежені часом перебування в школі вимогами світломаскування й безпекою дітей у темний період доби.

Анна Мальована, педагогиня, зауважила важливі речі: ми прикордонна область і маємо говорити не лише про небезпеку ракетних обстрілів, а й загрози терористичного характеру, заходу диверсійних груп тощо. Водночас пані Анна наголосила, що дистанційна освіта має бути якіснішою. Є потреба в підготовці вчителів для створення якісного освітнього контенту. Маємо також пам'ятати про дітей, які за межами країни. Вони будуть здобувати освіту в Україні та в країнах перебування. Ці діти повинні мати можливість опрацювати матеріал у другій половині дня, в асинхронному режимі.

Мама різновікових дітей Олена Рогова впевнена, що основне - це безпека. Багато чого врахувати неможливо, коли діти в школі: якщо тривога  під час перерви, або дитина вийшла до туалету чи їдальні? Тому пані Олена схильна до навчання онлайн.

До обговорення долучилася Марина Колесник, викладачка Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка, яка закликала говорити не лише про буденне, про багаж знань. А зважати й на майбутнє - який професійний вибір зроблять учнівство й студенти, із якою самооцінкою, цінностями вони прийдуть до цього вибору. Одне із трактувань слова "криза" - це можливість. Тому треба хапати цю можливість і рухатися далі.
Навчатися необхідно всім, і всім з трикутника партнерства доведеться забезпечити максимально якісний процес. Яким би він не був! 

Маємо певні висновки, які, сподіваємося, допоможуть налагодити освітній процес з 1 вересня:
1. Спільна відповідальність школи, батьків, управлінського апарату.
2. При очному форматі мають бути вироблені чіткі алгоритми дій адміністрації, учителів, учнів.
3. Максимально якісне дистанційне навчання й освітній контент. Для цього необхідно підвищувати знання і вміння вчителів для підготовки матеріалів.
4. Під час дистанційного навчання усвідомлювати відповідальність батьків за наявність дітей на уроках. І безпосередньо за їх життя.
Під час події відбулася й волонтерська ініціатива - учасниці змогли придбати ляльки-мотанки й зернівки від юної волонтерки Саші Грищенко. А кошти передати на ЗСУ.

ГО "Жіночий формат"

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини