Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:15:43

Колишня міністерка освіти допомагатиме з відбудовою шкіл на Чернігівщині

27.06.2022   16:56Агенцiя

Колишня міністерка освіти Анна Новосад повідомила, що Чернігів стане її домом на найближчий рік. А все через роботу та громадську діяльність.

- Я не маю ніяких особистих зв’язків з цим чудовим містом. Принаймні не мала до повномасштабної війни. Зараз же для мене Чернігівщина - це Північна фортеця, яка життями своїх мешканців унеможливила подальший наступ на мій дім, на Київ. І я завдячую місту та його людям за це.

Допомогти усім, на жаль, неможливо. Потрібно пріоритезувати - регіони, сфери, напрямки, пише Новосад у фейсбуці. Десь у середині квітня разом з партнерами вирішили, що їхнім завданням буде допомогти Чернігівщині відновити доступ до освіти.

    - Ми хочемо залучити максимум донорських коштів та коштів звичайних небайдужих людей для відновлення та відбудови шкіл міста, а у перспективі - садочків та закладів профосвіти. Руйнування від авіа нальотів, ракет, артилерії у місті дуже страшні. 27 шкіл з 34х шкіл Чернігова сильно побиті. Лише вікон вибито ~ 13 000 м2. Діри від снарядів у дахах, розбомблені котельні, знищене обладнання. Дві школи зруйновані вщент. На них систематично скидали надпотужні бомби. Відновити школи неможливо. Лише будувати з нуля. І це тільки місто. Схожа ситуація у громадах області.

Як зауважує екс-міністерка діяльність тільки набирає обертів. Дуже скоро у партнерстві з громадською організацією GoGlobal планують запустити велику фандрейзингову кампанію з відновлення доступу до освіти в Чернігові та області.

    - Поки всі ми донейтим пріоритетно на зброю для нашого війська, ми будемо намагатись зібрати кошти на відновлення шкіл серед партнерських закордонних закладів освіти та освітніх мереж, - говорить активістка.

Але поки амбітні плани ще в розробці, вже є перші результати. За підтримки Посольства Фінляндії в Україні буде профінансована інженерно-технічна оцінка стану усіх пошкоджених шкіл. Це є обов’язковою законодавчою вимогою для будь-яких подальших ремонтів чи відбудов. Отримані звіти, дефектні акти та кошториси будуть використані для прозорого і точного фандрейзингу.

Вдалося залучити до роботи в регіоні знаного міжнародного партнера - організацію Finn Church Aid. FCA вже давно не має нічого спільного з церквою. Але має багато спільного з Україною. FCA утворились одразу після нападу росії на Фінляндію у 1940. З того часу FCA стали одними з найбільших донорів гуманітарної допомоги у сфері освіти. FCA вже мають офіс у Чернігові і багато спільних планів.

У липні-серпні організація проведе серію літніх активностей та кемпів для учнів міста та області. Планується до вересня розпочати відновлювальні роботи в окремих школах (вставити вікна, полагодити опалення etc) та обладнати бомбосховища; розпочати роботу над temporary learning spaces - для дітей, школи яких були повністю зруйновані.

    - Далі буде. До першого вересня залишилось дуже мало днів і дуже багато роботи. Долучайтесь…- закликала колишня чиновниця.

Також Анна Новосад виклала і кілька світлин чернігівських шкіл для майбутньої кампанії з фандрейзингу. І зазначила, що дозвіл батьків на публікацію фото дітей є.

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини