Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:53:58

Вдарили ракетою: ліцей у Михайло-Коцюбинському дивом не став братською могилою для 100 дорослих і дітей

21.06.2022   08:32Агенцiя

Селище Михайло-Коцюбинське понад місяць перебувало в окупації. Є жертви та руйнування. Як от будівля місцевого ліцею.

Як повідомляють ЗМІ, у Чернігівській області через бойові дії пошкоджено 102 школи та 63 садки, у Чернігові - відповідно 49 та 47.

Школярі пришли до розбомбленого ліцею у Михайло-Коцюбинському, аби здати книжки. Навчальний рік для них закінчився. Вони засмучені, але не від цього. Діти побачили розбомблений ліцей. У нього російські загарбники поцілили ракетою на початку березня. Та попри масштабні руйнування школярі мріють повернутися за парти 1 вересня.  

    "Я дуже сподіваюся, що нашу школу відремонтують і ми повернемося до навчання, і все буде добре", - каже Катерина, учениця гімназії.

Під час обстрілу загинула працівниця навчального закладу. Жертв могло бути більше, якби ворожа ракета вдарила в інше місце, адже на той момент у ліцеї перебувало близько ста осіб, третина з яких діти. Ударом повністю зруйнувала класи інформатики, фізики та хімії.

    "У ліцеї ховалися люди від окупантів було десь 100 осіб, з них 30 дітей від 3 місяців дитини до дідусів і бабусь. 1 людина загинула. Це наша працівниця - Сердюк Надія Миколаївна, яка була у приміщенні, поряд з яким знаходимося", - розповідає Микола Шпак, директор ліцею.

Ще під час окупації жителі селища власними силами почали рятували ліцей. Накрили пошкоджену покрівлю плівкою, аби захистити меблі та вцілілу техніку від опадів. За попередніми розрахунками, збитки від обстрілу ворогом ліцею сягають 60 мільйонів гривень.

Самотужки громада відновлення не потягне. Через війну у місцевому бюджеті мало грошей. Однак є вже домовленості з місцевими сільгоспвиробниками про допомогу. Приїздили і партнери з-за кордону.

    "Начальник відділу освіти їздила на зустріч до фінів, приїздили з Англії, які дивилися об’єм пошкодженого майна. Із місцевого бюджету для школи виділимо кошти на вікна для 1 поверху, долучилися сільгосппідприємства. Надають кошти, щоб встановити вікна. Плануємо перевести дітей в одне крило, щоб 1 вересня розпочалося навчання",  - каже Ніна Ворох, голова громади.

Для навчальних закладів у найбільш постраждалих громадах Чернігівщини вже почала надходити допомога від представництва Дитячого фонду ООН.

Освітянам області представники військової адміністрації передають першу партію ноутбуків від Юнісеф. У Михайло-Коцюбинському ліцеї обстрілом було знищено комп’ютерний клас.

    "На Чернігівщині постраждало 60 закладів загальної середньої освіти. 1700 одиниць техніки ми втратили. Що стосується пошкодженої школи у Михайло Коцюбинському, то вона одна із найбільш пошкоджених в області.  Питання ставимо перед урядом і Офісом Президента з приводу потреби відновлення залучаємо неурядові міжнародні організації", - каже Жанна Шерстюк, заступниця начальника Чернігівської ОВА.

Ліцей у Михайло-Коцюбинському – опорний освітній заклад громади, в якому навчається близько 400 учнів. Можливості перевести дітей в інші школи немає. Тому ліцей намагатимуться якнайшвидше відновити.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини