Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:21:12

У Чернігові харчування дітей у школах і дитсадках подорожчає

03.12.2021   13:56Агенцiя

У Чернігові встановили нові грошові норми на харчування дітей у школах, які діятимуть з початку 2022 року. Відповідне рішення виконком міської ради прийняв сьогодні, 3 грудня.

Повна вартість сніданку у школах стане 32 гривні (34 для старшої школи). Вартість триразового харчування в дитсадку для груп раннього віку – 32 гривні, для груп передшкільного віку – 38 гривень.

Батьки платитимуть менше цих сум, оскільки місто продовжить оплачувати 25% вартості харчування всіх дітей у дитячих садочках і по 10 гривень за сніданки учнів 1-4 класів. І також, відповідно до законодавства, забезпечить безкоштовне та за 50% вартості харчування дітей пільгових категорій.

Попередні грошові норми щодо харчування дітей у школах і садочках приймалися в нашому місті рік тому. Зараз їх коригування пов’язане, передусім, зі значним зростанням цін на основні продукти (вцілому на 20%). Окрім того, з 1 січня для освітніх закладів починають діяти нові вимоги до асортименту харчових продуктів з яких мають готуватися страви - і грошові норми повинні забезпечити виконання цих вимог. У раціоні дітей має побільшати овочів, фруктів, молочних продуктів та м’яса, хліб має бути тільки цільнозерновий з високим вмістом харчових волокон, застосовуються сухофрукти, горіхи, насіння тощо. Взагалі, буде передбачена не тільки енергетична цінність порції (білки/жири/вуглеводи), а визначений набір продуктів, з яких має складатися снідаток або обід. Меню буде розроблятися та затверджуватися вже не на два, а на чотири тижні. Це вимоги урядової постанови від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (зі змінами).

- Ми вивчали, яка середня ціна харчування в дошкільних і шкільних закладах. Тільки в єдиному місті – Вінниці – від нього відмовилися, у школах дають тільки чай і булочку. А решта міст харчують дітей. У нас розцінки середні по Україні: в когось є трошки нижчі, в когось вищі. Ми витрачатимемо на харчування дітей вже більше 50 мільйонів гривень з міського бюджету. Звісно, збільшиться навантаження і на батьків. Але продукти це вже здорожчали на 20%, а будуть дорожчати далі, тому що дорожчають усі складові. Дорожчає газ, електроенергія, збільшується мінімальна заробітна плата. По законодавству наше КП «Шкільне» повинно відшкодовувати управлінню всі комунальні платежі. І якщо замислитися, взагалі триразове харчування дітей на 38 гривень, навіть якщо це порції маленькі – чесно кажучи, навіть важко собі уявити, як його можна зробить. Але, так чи інакше, будемо намагатися енергетичну цінність і якість забезпечувати, щоб діти мали нормальну їжу, - зазначив при обговоренні цього питання на засіданні виконкому чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Не треба забувати, що є чимало і неблагополучних сімей, де якщо діти не поїдять у школі - дома можуть залишитися й голодними, нагадав він.

Зараз у Чернігові в дитсадках харчуються всі 10379 дітей. З них батьківська плата 75% вартості харчування вноситься за 8939 вихованців, безкоштовно харчуються 733 дитини і за 50% від 75% вартості – ще 707 дітей з багатодітних родин.

Початкову школу (1-4 класи) в місті відвідує 12021 дитина. З цієї кількості харчуються у школі 81,5%. 8900 учнів мають сніданок з батьківською оплатою і доплатою з бюджету в 10 грн; 894 дитини пільгових категорій харчуються безкоштовно.

У 5-11 класах навчається 17537 дітей, з них безкоштовно харчуються в шкільних їдальнях 938. Решта – за кошти батьків, і цифра охоплених таким харчуваннм не постійна.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини