Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:31:37

Міський голова Чернігова зустрівся з батьками дітей садочка №66. Що місто робить для увімкнення там опалення?

08.10.2021   17:14Агенцiя

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко сьогодні зустрівся з делегацією батьків, чиї діти є вихованцями дитячого садочка №66 м. Чернігова. Це дитсадок, де через особливості закупівлі газу ще не можуть увімкнути тепло. Як відомо, в усіх інших дитсадках міста Чернігова опалювальний сезон з цього тижня вже розпочатий.

Особливість дитсадка №66 у тому, що він має власну газову котельню. Тому, відповідно до законодавства, газ для неї має закупатися окремо. Придбати його намагаються з серпня, але ціна газу росте швидше за проходження тендерних процедур і бажаючих постачати його не знаходиться.

Батьки вимагали увімкнення тепла в цьому садочку і висловлювали різні побоювання, у тому числі - що садок нібито комусь треба просто закрити.

Мер розповів, яка ситуація насправді. Ніяких задач по закриттю садочка нема. Навпаки, ситуацію з увімкненням опалення всіма можливими шляхами намагаються вирішити. Навіть при тому, що проблема – не місцевого, а загальнодержавного рівня, і те саме зараз по всіх бюджетних закладах України, які мають свої газові котельні.

Перший можливий шлях її вирішення – якщо Кабінет міністрів України врегулює це питання на рівні держави. У щойно підписаному «газовому» меморандумі є пункт, який для установ та організацій, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів, обіцяє газ за ціною на рівні менше 20 тисяч гривень за тисячу кубів. Але лімітів такого газу наразі немає. О 15 годині сьогодні відбудеться селекторна нарада представників Уряду з головами ОДА і мерами обласних центрів України, яка буде стосуватися як раз питання бюджетних установ, які використовують природний газ самостійно. Владислав Атрошенко запросив на цю нараду і представниць від батьків садочка №66, щоб вони самі могли почути, як і коли проблему обіцяють вирішити.

Раніше і міський голова особисто, і Чернігівська міська рада вже зверталися до прем’єр-міністра з цього питання, тож новою та неочікуваною ця проблема не була.  

Другий шлях, яким місто почало йти як запасним – це передача модульної котельні садочка №66 з відання управління освіти до цілісного майнового комплексу, який орендує АТ «Облтеплокомуненерго». Існуючі нормативні документи і договори дозволяють ОТКЕ використовувати газ для своїх котелень. Цей шлях також може стати «рятівним колом» для опалення садочка, якщо при передачі котельні не виникне якихось юридичних або технічних перепон.

- Сьогодні ближче до вечора у вас буде інформація про те, що нас чекає по датах з газом. Якщо нам не дадуть чітких гарантій і розуміння строків поставки, і якщо в нас не вийде юридичним шляхом отримувати газ на ОТКЕ – тільки в цьому випадку буде запропонований варіант переходу в інші садочки – пояснив міський голова.

Разом з тим, в управлінні освіти мають технічно забезпечити і резервний варіант на випадок, якщо по незалежним від міста причинам подати в цю котельню газ усе-таки не вдасться. Присутній на зустрічі керівник цього управління Василь Білогура звернувся до батьків:

- Ви хочете, щоб ваші діти ходили в дитячий садочок. Їх сьогодні в місті Чернігові працює 51. Списочно в садочку №66 – 109 дітей. Таку кількість дітей садочки, які знаходяться поблизу, можуть спокійно прийняти, і навіть цілими групами. 32-й, 68-й, 19-й, Подусівка, Масани. Це – страховочний варіант, без якого нікуди не дінешся. Кому куди зручніше, за бажанням, ми вам всім знайдемо місця. Тому що на скільки ця процедура затягнеться – важко сказати. Проблема триває з серпня місяця. Ми оголошуємо все нові й нові торги відповідно до росту ціни, яка є на ринку. Але бажаючих постачати його по тій ціні, яка виставляється, нема.

Сьогодні Чернігів – єдине в нашій області місто, яке вже розпочало опалювальний сезон у дитсадках. Про це розповіла учасникам зустрічі голова правління АТ «Чернігівгаз» Алла Ярова, яка була присутня в той час у міській раді і була запрошена на це обговорення.

- На сьогодні тільки місто Чернігів дало тепло в дитячі садки. Ні один населений пункт Чернігівської області цього ще не зробив. Навіть такі що мають можливість. Прилуки і Ніжин – на сьогодні дитячі садки без тепла. Добре, що мерія в Чернігові прийняла таке рішення. І ваш єдиний садок випав із теплопостачання тільки через те, що він знаходиться на прямих поставках газу. Сьогодні ситуація не тільки в Чернігові чи Україні така, а проблеми по всій Європі. Зупиняються великі заводи, стають банкрутами постачальники, населення втрачає постачальників і не може одержати газ. Що попереду – відповідальність лягає на уряд нашої держави, який повинен прийняти технічне рішення про те, як знизити ціну. Ресурсу газу по тій ціні, за яку його можуть дозволити собі купити бюджетні організації, на сьогодні нема. Тому жоден постачальник цей ресурс не забезпечить нікому. Ситуація дуже складна, - повідомила вона.

Довідково: днз №66 – один з восьми бюджетних об’єктів по місту Чернігову, які мають свої котельні і тому повинні закуповувати газ самостійно. Проте, це єдиний такий об’єкт серед закладів освіти.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини