Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:36:53

Як надавати правову допомогу особам, які постраждали від домашнього насильства навчались у Чернігові

17.06.2021   15:00Агенцiя

Для того, щоб надати практичні поради як спілкуватись з особою постраждалою від домашнього насильства та забезпечити належний правовий супровід, Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини було проведено навчальний захід для працівників системи безоплатної правової допомоги Чернігівщини

Запровадження карантинних норм також погіршило ситуацію. За статистикою у 2020 році в судах на розгляді перебували 1877 проваджень щодо домашнього насильства. Роком раніше, у 2019, таких справ було втричі менше — 626.  І це тільки ті випадки, які дійшли до суду, загалом у 2020 році зафіксували 211 362 звернення щодо насильства в сім’ї. Зокрема, 180 921 звернення надійшло від жінок, 27 676 — від чоловіків та 2 756 — від дітей.

Держава опікується правами постраждалих від домашнього насильства, зокрема дана категорія громадян має право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги (з видами послуг, які надає система БПД ви можете ознайомитись тут).

Для того, щоб надати практичні поради як спілкуватись з особою постраждалою від домашнього насильства та забезпечити належний правовий супровід, Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини було проведено навчальний захід для працівників системи безоплатної правової допомоги Чернігівщини за участі Віктора  Вальчука, національного експерта і тренера із запобігання та протидії домашньому та ґендерно зумовленому насильству. До заходу, також, долучились Волонтери БПД, що співпрацюють з Регіональним центром з надання БВПД у Чернігівській області.

Під час вступного слова директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко зазначила, що випадки проявів домашнього насильства є ганебним явищем, з яким суспільство не повинно миритись, а тим більше заплющувати на це очі. Працівники системи безоплатної правової допомоги – це люди, які безпосередньо контактують з клієнтами та забезпечуються надання правової допомоги, тому даний захід є хорошою можливістю освіжити старі знання та отримати нові від людини, яка є фахівцем в галузі надання правової допомоги постраждалим від домашнього насильства.

Під час тренінгу Віктор Вальчук розповів про особливості спілкування з особою, яка постраждала від домашнього насильства та надав наступні поради,  а саме:
     Беріть на себе ініціативу в питаннях про домашнє насильство – не чекайте, що особа сама все розповість. Це показує, що ви берете на себе професійну відповідальність за її ситуацію, і це допомагає будувати довірчі відносини.
    Уникайте ставити питання про домашнє насильство особі в присутності члена сім’ї або дітей.
    Будьте терплячі з постраждалими особами, майте на увазі, що в умовах кризи вони можуть мати суперечливі почуття.
    Уникайте непотрібних перебивань і задавайте уточнюючі питання тільки після того, як особа завершить свою розповідь. Уникайте пасивного слухання. Це може змусити особу думати, що ви не вірите їй, і що вона не права, а кривдник правий. Уважно прислухайтеся до її переживань і переконайте її, що її почуття, емоції виправдані.

Для того, щоб перевірити засвоєння теоретичного матеріалу Віктор Вальчук провів роботу з групою для наочної демонстрації важливості навиків активного слухання.

Відбулось обговорення  алгоритму взаємодії  суб’єктів відповідальних за запобігання та протидію домашньому насильству, який визначений постановою КМУ №658 від 22 серпня 2018 року.

Окремо було звернено увагу на важливість вміння ідентифікувати випадки домашнього насильства.  На даний час виокремлюють чотири види домашнього насильства, серед яких:

Фізичне насильство – форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру;

Психологічне насильство – форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи;

Сексуальне насильство – форма домашнього насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності;

Економічне насильство – форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

Найбільш важко ідентифікувати саме економічний вид домашнього насильства, оскільки, в більшості випадків, зберігання документів чи грошей чоловіком в недоступному для жінки місці є нормою та не сприймається як утиск прав жінки. Хоча, як показує практика, в критичних ситуаціях саме неможливість  покинути оселю з документами змушує жінок терпіти прояви домашнього насильства, – зазначив Віктор Вальчук.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини