Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:00:51

Про впровадження нових проектів системи безоплатної вторинної правової допомоги розповідали поліцейським Чернігова

06.02.2021   11:20Агенцiя

Для кращої поінформованості співробітників органів ГУНП у Чернігівській області про сервіси та проекти системи безоплатної правової допомоги, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Олеся Пирковська та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Якубенко провели правопросвітницький захід.

Про хід реалізації проекту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення” розповіла присутнім Олеся Пирковська.

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, застосовується за чотирьох умов:
– Перша – наявність потерпілої сторони;
– Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості;
– Третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
– Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.
У випадку, якщо обставини кримінального провадження відповідають умовам Порядку реалізації пілотного проекту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину”, прокурор інформує неповнолітнього, його законного представника та потерпілого про можливість реалізації Програми шляхом залучення Регіональним центром з надання БВПД посередника та укладання угоди про застосування Програми.
Посередниками у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою. Вони сприяють сторонам у примиренні та допомагають з’ясувати, якого саме відшкодування потребують сторони.

Таким чином, медіація вже на ранньому етапі сприяє виведенню неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу, допомагає уникнути кримінального світу. Це не означає, що порушник взагалі не нестиме відповідальність, адже він має відшкодувати заподіяну шкоду потерпілому, а також пройти процес ресоціалізації. А далі з неповнолітнім працюватимуть спеціалісти, щоб допомогти вирішити проблеми, які призвели до правопорушення, – зазначила Олеся Пирковска.

У 2020 році урядом було запроваджено проект “Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство” (надалі-Проект), який реалізовується системою безоплатної правової допомоги. У Чернігівській області Проект реалізовується центрами та бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги за координації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правої допомоги у Чернігівській області, – розповіла Олена Якубенко.

Проект запроваджений з метою захисти права землевласників та землекористувачів у зв’язку з відкриття ринку землі.
З 1 липня 2021 року в Україні буде дозволено продаж земель сільськогосподарського призначення з певними обмеженнями. Продаж земель буде відбуватися в декілька етапів, які відрізняються умовами купівлі та продажу земель сільськогосподарського призначення.
Так, з 1 липня 2021 року буде дозволено:
– купувати землю сільськогосподарського призначення фізичним особам, загальна площа земельних ділянок, які знаходять у власності фізичної особи не може перевищувати 100 га;
– здійснювати продаж земель сільськогосподарського призначення, які знаходять в приватній власності, продаж земель державної та комунальної власності забороняється.
До 1 січня 2024 року забороняється відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення в будь-який спосіб на користь юридичних осіб, крім переходу до банків права власності на земельні ділянки як предмет застави.
З 1 січня 2024 року буде дозволено відчуження земельних ділянок на користь юридичних осіб, загальна площа земель сільськогосподарського призначення, що знаходить у власності юридичної особи обмежується 10 000 га. Обмеження щодо загальної кількості земель сільськогосподарського призначення, що перебувають у власності фізичної особи збільшується зі 100 га до 10 000 га.

До 1 січня 2030 року вартість продажу земельної ділянки не може бути меншою за нормативну грошову оцінку.

Окрім цього, було акцентовано увагу поліцейських на такі моменти як: залучення захисника слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням, відповідно до статті 49 Кримінально процесуального кодексу України; роз’яснили моменти обов’язкової участі захисника відповідно до статті 52 Кримінально процесуального кодексу України, також, було обговорено порядок залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії відповідно до статті 53 Кримінально процесуального кодексу України та неухильне дотримання Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, який затверджений Постановою КМУ від 28 грудня 2011 р. № 1363.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини