Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:29:33

Держпродспоживслужба започаткувала цикл семінарів для аграріїв

20.08.2020   09:55Агенцiя

Нарада-семінар «Дотримання суб’єктами господарювання законодавства у сфері захисту рослин та запобігання поширенню контрафактного насіння при здійсненні реалізації та зберіганні насіння та садивного матеріалу» пройшов 18 серпня у Хмільниці Чернігівського району.

Ініціювали захід для місцевих сільгоспвиробників спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Під час зібрання, зокрема, йшлося про дотримання суб’єктами господарювання законодавства у сфері захисту рослин. Фахівці нагадали присутнім про дотримання законодавства у сфері захисту рослин, а саме Законів України “Про захист рослин”, “Про пестициди і агрохімікати”, «Про місцеве самоврядування в Україні», “Про бджільництво” для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл, людей і навколишнє середовище.

Зазначалося, що з початком періоду інтенсивних робіт із захисту рослин (травень-червень) та широким  використанням пестицидів у сільському  господарстві  наростає протистояння між аграріями і бджолярами. Загострюється проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь.

Як альтернативу хімічному методу спеціалісти Держпродспоживслужби рекомендують товаровиробникам області використовувати біологічний метод захисту рослин, що дасть  можливість зменшити негативний вплив хімічних препаратів на навколишнє середовище, зберегти корисну ентомофауну та отримати біологічно чисту продукцію. Як приклад, для регулювання чисельності шкідливих організмів у посівах кукурудзи варто використовувати трихограму, яка здатна знищувати шкідників у місцях, недосяжних для «хімії».

Крім того, обговорювалась роль органів місцевого самоврядування у вирішенні спірних ситуацій, які виникають  між аграріями і селянами. З-поміж іншого було запропоновано перед початком весняно-польових робіт керівникам громад представляти інтереси людей перед орендарями з пропозицією посіву навколо населених пунктів сільськогосподарських культур, які не потребують хімічних обробок, а якщо і потребують, то тільки наземною апаратурою.

Учасники наради-семінару більше дізнались про обіг насіння на території України і вимоги законодавства у сфері насінництва та розсадництва. Зокрема, наголошувалось, що, купуючи насіння і садивний матеріал, необхідно звертати увагу на те, чи включений даний сорт до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, чи наявні у продавця відповідні документи на насіння і чи сертифіковане воно. Контрафакт не має потрапити у торговельну мережу, зазначили фахівці Держпродспоживслужби.

Під час зібрання аграрії також ознайомилися з науковими розробками Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва.

Цикл таких навчань триватиме до кінця місяця.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини