Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:32:39

Про організацію та проведення дистанційного навчання

16.05.2020   11:04Агенцiя

Про організацію та проведення дистанційного навчання йшлося під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Дистанційне навчання: наявна практика та інноваційні форми».

Вебінар проведений Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації спільно з інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України  та Асоціацією керівників шкіл України та був розрахований для начальників відділів освіти об’єднаних територіальних громад області.
 
Розпочали вебінар представники ТОВ "ТАТЛ ТЕХНОЛОДЖІ" (м.Київ): Олексій Кошевець – комерційний директор та Євтушенко Валерія – проектний менеджер цієї компанії. Вони презентували інформаційно-комунікаційну автоматизовану Систему «Єдина школа» та розказали з про складові цієї системи. 
Система «Єдина школа» складається з модулів, призначених для закладів освіти, учнів та їх батьків, а також для органів управління освіти з метою здійснення онлайн моніторингу успішності учнів та їх присутності на заняттях; підтримки ведення освітньої діяльності в дистанційному режимі; залучення батьків до освітнього процесу; створення умов переходу на ведення шкільної документації у безпаперовій формі тощо.

Учасників зустрічі цікавили питання стосовно того, чи Система доступна для усіх закладів освіти чи лише для приватних шкіл? Хто приймає рішення про її впровадження: місцеві органи влади? органи місцевого самоврядування? адміністрація школи ? Чи пройшла Система апробацію в школі? На якій кількості учнів проведено апробацію? Чи витримає школа, де навчається 2000 учнів? Чи буде цей ресурс  працювати завжди, чи лише під час карантину для підтримки дистанційного навчання? Чи може Системою користуватися окремий вчитель, якщо нею не користується заклад освіти? Чи можна розпочати пілотне впровадження в одному класі? Чи дозволена Система до використання в закладах загальної середньої освіти? Чи є ліцензія на Систему «Єдина школа»? та ін.

Наступний експерт Тарасюк Людмила Василівна – директор Чернігівського ліцею №32, кандидат педагогічних наук акцентувала увагу слухачів на методичних аспектах організації ефективного дистанційного навчання в умовах карантину. Зокрема окреслила переваги та недоліки дистанційного навчання. Так, на її думку переваги дистанційного навчання це:
• Можливість навчатися в зручний час.
• Можливість працювати у своєму темпі.
• Індивідуальний підхід.
• Різноманітність форм роботи.
• Значне удосконалення практичних навичок у роботі з комп’ютерною технікою.
• Можливість створення спільноти учнів, батьків та вчителів.
• Можливість оцінити батьками вміння дитини самостійно працювати.
Недоліками дистанційного навчання є:
• Необхідна сильна мотивація (навчання дистанційно вимагає сили волі, а тому дітям потрібен постійний контроль з боку дорослих).
• Необхідно докладати більше зусиль всім учасникам освітнього процесу, витрачається більше часу.
• Багато часу діти проводять за гаджетами.
• Для ефективної взаємодії потрібний високий рівень практичних ІТ навичок та відповідне технічне забезпечення, доступ до швидкого Інтернету всіх учасників освітнього процесу.
• Один той самий ресурс по-різному може відображатися на різних пристроях, або, взагалі, не завантажуватися.
• Відсутність чіткого механізму об’єктивного оцінювання.
• Технічні проблеми різного характеру.
• Тривале дистанційне навчання виснажує морально.
• Недостатній контроль над засвоєнням знань учнями.

Кресс Олена Вікторівна – начальник відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради поділилася досвідом організації роботи навчальних закладів в умовах відсутності сталого підключення до мережі Інтернет.
Роєва Тетяна Григорівна – головний редактор видавництва «Країна мрій» розповіла про методичну роботу та сучасні технології дистанційної освіти, зокрема, які можливості і напрацювання є у видавництва.

Остапенко Анатолій Федорович – директор Володимирецького районного колегіуму, заслужений працівник освіти України, голова Асоціації директорів шкіл Рівненської області зупинився на питаннях розвитку освітнього інформаційного середовища колегіуму засобами мережевих технологій та дистанційної освіти.

Чернігівський центр підвищення кваліфікації

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини