Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:07:17

"Мова цифр" має бути зрозуміла кожному жителю громади

26.02.2020   09:28Агенцiя

Вівторок, 25 лютого для фінансистів та керівників об’єднаних територіальних громад Чернігівської області запам’ятається надовго.

Саме в цей день фраза «Я говорю мовою цифр» була розбита вщент іншою «Про гроші громади треба говорити доступною та зрозумілою мовою. Причому на рівні пересічного мешканця громади».

Отже, гроші громади потребують публічних комунікацій та прозорості. Про те, як звітувати про виконання бюджету ОТГ, йшлося на тренінгу «Особливості підготовки та публічного представлення звіту про виконання бюджету ОТГ за 2019 рік.

Практичні аспекти здійснення оцінки ефективності бюджетних програм». Організатор навчання – Чернігівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

Ірина Кудрик, директорка Чернігівського РО, зазначила: «Прозорість використання грошей в громадах – це тренд сучасності, який демонструє нове місцеве самоврядування. Його відкритість, публічність та відповідальність. Раніше про бюджети ніхто не говорив, ця тема була табу, а відсутність інформації породжувала плітки та недостовірну інформацію».

Директорка Чернігівського РО висловила сподівання, що учасники тренінгу отримають достатньо інформації та мотивації аби зробити публічні звіти про виконання бюджету в громаді цікавими та зрозумілими для всіх мешканців ОТГ.

Тренінг проводив Олександр Мельник, радник з місцевих фінансів та управління Чернігівського РО. За його словами комунікація бюджету та інформування про використання коштів громадою не лише сприятиме налагодженню діалогу між владою та громадою, а й спонукатиме небайдужих громадян брати участь у розвитку громади, підвищенні її спроможності, бути більш відповідальними та розуміти механізм прийняття рішень.

Учасники тренінгу дізналися про європейські традиції відкритості місцевих бюджетів у відповідності до програмних документів Європейського Союзу та законодавства України.

Олександр Мельник розповів про алгоритм підготовки звіту про виконання бюджету громади та особливості його публічного представлення в зрозумілій для жителів ОТГ формі.

Слухачі покращили навички у виконанні оцінки ефективності бюджетних програм та проведенні моніторингу для подальшого застосування їх результатів при здійсненні управління публічними фінансами в ОТГ.

Під час практичної частини разом із тренером учасники проаналізували бюджетні програми громад, визначили їх ефективність та зробили роботу над помилками.

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Чернігівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини