Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 03:00:06

Про державну субвенцію та Адама Киселя

24.02.2020   13:22Агенцiя

Чи отримає Киселівська ОТГ, так само як інші, де вибори пройшли у грудні минулого року, державну інфраструктурну субвенцію? Це одне з питань, що прозвучало під час семінару в Киселівці.

Адже в проекті постанови уряду вона є й сума визначена. Втім тут починаються численні «але» – чи визнана громада спроможною, чи переведена на прямі міжбюджетні відносини, якщо ні – на рахунки якого органу місцевого самоврядування мають заходити відповідні гроші, чи не вимагатиме це внесення змін до законодавства та як подібні кроки ув`язуються з алгоритмом реформи…

Такі та інші питання пролунали під час семінару «Особливості формування бюджету сільської, селищної, міської ради ОТГ», проведеного Чернігівським центром підвищення кваліфікації в Киселівці. Участь у ньому взяли сільський голова Володимир Шелупець, штатні працівники, депутати.

На початку навчання регіональний консультант Офісу АМУ в Чернігівській області Микола Силенко детально розповів про бюджетування сільської ради ОТГ в перехідний період – тобто коли громада юридично створено, голова та рада обрані, але щодо фінансування змін не відбулося. Експерт наголошував – найімовірніше, такий стан справ триватиме до завершення цього року. Розуміючи, що нові територіальні громади чекали іншого варто максимально скористатися цим часом для підготовчої роботи – інвентаризації майна, інших активів, підготовки необхідної документації, розробки планів розвитку… Останні для Киселівської ОТГ виглядають специфічно. Адже вона знаходиться в зоні економічного та адміністративного тяжіння Чернігова. Питання – як використати його на благо. Наводився приклад Музиківської ОТГ Херсонської, що навчилася «переманювати» інвестиції з Херсону.

У зв`язку з цим виникло питання брендування громади, адже більша впізнаваність «притягує» гроші. Такий потенційний символ існує – чернігівський каштелян, київський воєвода, православний сенатор Речі Посполитої, бойовий товариш Богдана Хмельницького, відомий кризовий переговорник Адам Кисіль. Звідси й назва села.

Наступна частина присвячувалася процедурам проведення публічних закупівель за бюджетні гроші. Висвітлював їх Павло Степанов – начальник відділу ресурсного розвитку територій, з питань державних закупівель та державного сектору економіки Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації. Він докладно зупинився на діючих нормах та змінах, що набувають чинності з 19 квітня цього року. Слухачів цікавило з яких міркувань держава вирішила застосувати настільки великі штрафи за порушення, як ця норма працюватиме в дійсності на прикладі сільських рад, яким чином стимулюватимуться фахівці та де і яким чином можна отримати більше інформації.

Чернігівський центр підвищення кваліфікації

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини