Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 14:59:37

Про перші кроки після виборів на консультації у Талалаївській ОТГ

24.01.2020   10:31Агенцiя

23 січня Ірина Кудрик, директорка Чернігівського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою", та Людмила Чабак, радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Чернігівського РО, провели виїзну консультацію у Талалаївській об'єднаній територіальній громаді (Ніжинського району).

На зустріч з експертами зібралися голова Талалаївської ОТГ, в.о. старост громади, бухгалтери та інші представники виконкому громади.

Ірина Кудрик розповіла про діяльність регіонального офісу та завдання, які він виконує за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

"Сьогодні основна наша робота спрямована на підтримку спроможності громад та надання консультацій в усіх питаннях повноважень рад, зокрема тих, де відбулись перші вибори. Ці громади тільки роблять перші кроки в своєму становленні та потребують допомоги фахівців, оскільки від ефективності та якості перших кроків залежить подальша доля громади", - зазначила вона.

До складу громади увійшли чотири сільські ради - Талалаївська, Безуглівська, Великодорізька та Ніжинська. На території громади проживає 5041 жителів. Площа громади - 251.96 кв.км.

Консультацію розпочали з фінансових питань, оскільки як і решта новостворених громад, Талалаївська громада не перейшла на прямі міжбюджетні відносини і, якщо не буде змін до Державного бюджету України на 2020 рік у частині встановлення відносин між державним бюджетом та бюджетами об’єднаних територіальних громад , впродовж 2020 року працюватиме в умовах чотирьох окремих бюджетів.

15 січня Талалаївська сільська рада провела першу установу сесію, на якій  розпочалися повноваження новообраних голови та депутатів,  виконуючих обов’язки старост, затверджено структуру апарату ради та її виконавчих органів та розглянуті інші питання.

"Ми стикнулися з купою проблем під час реорганізації. Конкурс чи не конкурс? Яка освіта? Як правильно все зробити?", - розповіла Людмила Циба, головний бухгалтер Талалаївської сільської ради.

Питання кадрів та організаційної структури викликали найбільше питань під час зустрічі. Експерти зробили аналіз документів та разом із представниками громади провели роботу над помилками та надали рекомендації щодо їх виправлення.
Людмила Чабак надала роз'яснення щодо посадових інструкцій, положень про відділи сільської ради та положення про повноваження та діяльність старост.

Також під час консультації були розглянуті питання подальшої діяльності новоствореної громади. Торкнулися питань створення освітньої мережі, забезпечення жителів громади якісними медичними послугами, подальшої передачі культурних закладів. Ірина Кудрик наголосила на важливості проведення інвентаризації закладів та активів, які знаходяться на території громади.

Старости та керівники громади налаштовані на розвиток громади. "Кожен переживає за нашу громаду. Ми об'єдналися в цю ОТГ, бо ми тут рівні і маємо спільну мету - зробити Талалаївську громаду сильною та самодостатньою", - сказав Володимир Орел, в.о. старости Ніжинського старостинського округу.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.