Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:36:30

У Чернігові представили нову книгу Сергія Павленка "Україна доби Івана Мазепи. 1708–1709 роки в документальних джерелах"

19.12.2019   12:35Агенцiя

630 документів, серед яких переклади з німецької, польської, англійської, шведської (в тому числі унікальні щоденники шведів-учасників походу Карла XII).

Понад десять років кропіткої праці. Результатом стало нове дослідження відомого мазепознавця Сергія Павленка «Україна доби Івана Мазепи. 1708–1709 роки в документальних джерелах». Презентація книги відбулася у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній».

«Знаковим є те, що презентація цієї книги проходить саме в будівлі Колегіуму, спорудженому за сприяння та за кошти Івана Мазепи», – зазначив генеральний директор заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь.

На жаль, в українській історіографії дослідження доби Мазепи та висвітлення діяльності гетьмана ще й досі не позбавилися від радянських імперських штампів. А російські історики зі зрозумілих причин вдаються до тенденційного аналізу джерел та навіть їхньої відвертої фальсифікації.

«Доходить до анекдотичних випадків. В оригіналі документу пишеться, що шведи вилучили 600 коней, а в російській подачі – вбили 600 людей», – розповідає Сергій Павленко.
Саме тому надзвичайну цінність становлять іноземні джерела, що дозволяють неупереджено поглянути на ті події. Сергій Павленко за власні кошти наймав перекладачів, що дозволило вперше ввести в науковий обіг та включити до збірки пів сотні німецьких, англійських, шведських, турецьких джерел.

У збірнику також вміщена кореспонденція, універсали Івана Мазепи, дипломатичні донесення, повідомлення тогочасної преси, матеріали російських урядовців. Усі вони дозволяють уявити цілісну та об’єктивну картину тієї героїчної та трагічної для України доби. «Кожен документ – це пазл. Усі вони окремо, а коли скласти їх докупи, виростає картина», – говорить Сергій Павленко.

Попри свою самовіддану працю та десятки виданих книжок про добу Івана Мазепи, Сергій Павленко дуже скромно висловлюється про власні заслуги: «Я рядовий мазепинський канцелярист, який продовжує боротися за правду», – говорить дослідник.
Видання буде цікаве не лише історикам, а й всім, хто цікавиться історією України.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини