Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:15:09

Пройшов практикум із застосування законодавства, де обговорили стратегічне планування місцевого розвитку

21.09.2019   10:49Агенцiя

20 вересня у Чернігівське регіональне відділення Асоціації міст України пройшов практикум із застосування законодавства на тему «Стратегічне планування місцевого розвитку: методологія та кращі практики громад».

Захід відбувся в рамках Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (#ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України.

У практикумі взяли участь голови ОТГ, міські, сільські та селищні голови, фахівці профільних підрозділів органів місцевого самоврядування.

Відкрив практикум Виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення АМУ Михайло Литвин, який акцентував увагу учасників практикуму на важливості визначення стратегічних цілей кожної громади як частини загальнонаціональної програми розвитку: «Сьогодні вже не викликає сумнівів необхідність та актуальність планувальної діяльності на місцевому рівні. Це інструмент підвищення конкурентоспроможності територій і регіонів, засобом згуртування різних суб’єктів територіального розвитку навколо нових цінностей і довгострокових пріоритетів».

Модератор заходу зазначив, що головним завданням стратегічного планування є забезпечення сталого розвитку територій, основними принципами якого є: орієнтація на потреби й інтереси людей, консенсус щодо довготермінової мети (бачення) розвитку території, усебічність та цілісність, спрямованість на чіткі бюджетні пріоритети, проведення комплексного аналізу стану розвитку територіальної громади, обов’язковість моніторингу та оцінювання, наявність відповідальності та лідерства на місцевому рівні, наявність впливової провідної установи та висока готовність органів влади дотримуватись зобов’язань, розбудова існуючих механізмів і стратегій, активна й ефективна участь, зв’язок між національним та місцевим рівнями.


Значну увагу приділили участі мешканців громади під час розробки та запровадження стратегій. Консультація проводилася в рамках діяльності Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування програми U-LEAD з Європою.

Розглядаючи кращі практики стратегічного планування, консультант з бюджетних питань Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України Микола Силенко звернув увагу на можливі джерела їх фінансування: кошти міжнародної технічної допомоги, кредитні ресурси, кошти приватних інвесторів тощо. Також він розказав про кращі приклади стратегій розвитку міських територіальних громад, які вчора, 19 вересня, презентували в Києві.

Під час практикуму також розглядалися такі питання:
- Стратегічне планування місцевого розвитку: методологія планування.
- Стратегічні напрями розвитку на прикладі об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.
- Кращі практики стратегічного планування (на прикладі Городнянської, Бобровицької, Семенівської міських та Плисківської сільської громад).

Учасники активно обмінювалися думками. Голови ОТГ, в яких вже створено Стратегії, ділилися досвідом і давали практичні поради щодо оптимального алгоритму дій в процесі планування, наступності та послідовності дотримання обраного стратегічного курсу.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини