Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:42:21

Де і скільки витрачають на школи в Чернігівській області

04.09.2019   14:29Агенцiя

Восени діти йдуть до школи, вчителі виходять з відпусток, навчальні заклади відкривають двері відремонтованих класів. Експерти Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» проаналізували видатки на загальну середню освіту в Чернігівській області за 2018 рік.

Для дослідження були використані дані Міністерства фінансів України.

У Чернігівській області діють 484* заклади загальної середньої освіти (далі школи),де навчаються 92319 учні. При формуванні даних Мінфіном всі школи поділили за типом території на три категорії (місто**, ОТГ, район).

 Всього в школах області за цими даними навчається 92319 учнів. В навчальних закладах працюють 11371 педагог та 6045 працівників, які відносяться до непедагогічного персоналу.

У містах обласного значення (Чернігів, Ніжин, Прилуки та Новгород-Сіверський)  діють 67 шкіл, у об’єднаних територіальних громадах – 212 шкіл, а у районах (на території не об’єднаних громад) – 205 шкіл.

Як бачимо, кількість шкіл в ОТГ Чернігівської області вже перевищила їх кількість у районах, а співвідношення кількості учнів між різними типами територій наступне: у містах навчається 41942 учні (45%), у об’єднаних громадах – 32271 учень (35%), у районах – 18106 учнів (20%).

Видатки загального фонду на всі школи області склали 2,2 млрд грн. На утримання міських шкіл витрачається 682,3 млн грн, що складає 30 % загального фонду, на школи ОТГ–945,7 млн грн або 41%, і на школи, що залишилися у підпорядкуванні районів – 630,5 млн грн або 29%. 

Середні витрати в Чернігівській області на підготовку одного учня в 2018 році – 23,7 тис. грн на рік (середні по країні – 21,3 тис. грн). При цьому середні витрати на 1 учня у міській школі 15,6 тис. грн, у ОТГ – 27,8 тис. грн, у районах – 35,0 тис. грн.

«Наприклад, в школі №35 Чернігова видатки на одного учня в рік становлять  11,3 тис. грн, і повна протилежність їй Брагинцівська школа І ступеня Варвинської районної ради, де видатки сягають 96,5 тис. грн на одного учня в рік. Одна з причин такої різниці в ефективності — велика кількість малокомплектних шкіл, неоптимізована мережа навчальних закладів, неефективне використання ресурсів», - коментує Микола Стасюк, радник з питань муніципальних послуг Чернігівського ЦРМС.

Представлена аналітична таблиця  дозволяє здійснити наступні порівняння (між ОТГ, містами і районами):

  • видатки на 1 учня та на 1 клас;
  • кадрову політику органів місцевого самоврядування щодо кількості педагогічних та непедагогічних працівників;
  • кількість класів та учнів;
  • фактичну наповнюваність класів у закладах освіти;
  • видатки (загальний фонд) на функціонування закладу освіти по роках: 2018 (факт), 2019 (план).

Таблиця 1. Школи ОТГ Чернігівської області. (Клікніть на картинку для кращого перегляду)

 

Таблиця 2. Школи міст та районів Чернігівської області. (Клікніть на картинку для кращого перегляду)

Таблиця 3. Наповнюваність класів

Як бачимо з інфографіки вище, у половині шкіл Чернігівської області в класах навчається до десяти учнів, що прямопропорційно впливає на розмір видатків на 1 учня.

«Хотілося б звернути увагу, що ефективніше використання коштів освітньої субвенції спостерігається в містах обласного значення та у тих об’єднаних громадах, де забезпечено оптимальну мережу закладів освіти, в районах ситуація загалом гірша. Це свідчить про необхідність продовження реформи з децентралізації влади, тому що громади більш схильні брати відповідальність за зміни у сільських школах, бо голова громади відповідає за якість освіти у своїй громаді», - підкреслив Микола Стасюк.

 

*Аналіз проводився серед 484 шкіл, не враховуючи видатки на 19 призупинених шкіл, з метою більш точної оцінки видатків громад на освіту одного учня.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини