Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:13:43

На Чернігівщині утворився #Освітній_альянс

12.03.2019   10:29Агенцiя

Коли у керівників відділів освіти громад Чернігівщини виникають складні ситуації, вони шукають інформацію … у спеціальній Вайбер-групі.


А перед важливими зустрічами в Чернігові узгоджують плани дій у кав’ярні за ранковою кавою. А ще, вони готові ділитися інформацією з освітянами інших громад, бо розуміють що таке «бути у інформаційному вакуумі, відчуватися безпорадним та збирати по крупицях необхідні знання».
Про самоорганізацію освітян, спільні проекти та розбудову освітнього простору громад Чернігівщини розповідає Оксана Колесник, начальник відділу освіти, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту Іванівської об’єднаної громади.

«Все почалося з навчального візиту до Хмельницької області, який організував Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Тема навчання стосувалася розвитку освіти у громадах, а тому всі учасники - це керівники відділів освіти», - каже Оксана Колесник.

Після триденного туру по школах, садочках та громадах Хмельниччини та ознайомлення із кращими практиками змінилося сприйняття того ладу, який був у освітній сфері Чернігівщини. «Ми побачили як воно може бути по-іншому. Наприклад, відділи освіти можуть мати різні форми, а методи реформування також можуть відрізнятися. Адже децентралізація дає ширші повноваження. Головне, дотримуватися закону, - продовжує керівник відділу освіти Іванівської ОТГ. І додає, - до цієї зустрічі кожен з нас сидів по своїх закуточках і думав, як його зробити нову школу в умовах децентралізації. А після – ми почали діяти».

Повернувшись додому, створили групу у Вайбері, щоб спілкуватися та обмінюватися інформацією. Ця група для кожного стала і психологічною підтримкою, і документальною базою, і збіркою ідей для подальшого розвитку.

Участь у грі з оптимізації освітньої мережі «Моделювання спроможної шкільної мережі в громаді», яку проводили експерти SKL International Айдер Сеїтосманов і Войтек Мархлевський за підтримки Асоціації ОТГ, ще більше об’єднала наших освітян. Командна робота була настільки командною, що їм запропонували взяти участь у навчальній поїздці до Польщі. Організатори обирали між чернігівською командою і ще однією з іншої області – і перемогли наші.

«Поїздка була інформативною та дійсно навчальною. Ми побачили, як організований навчальний процес у школах, побували у дитячих садочках, закладах інклюзивної освіти, тощо. Причому відвідували різні заклади і великі, і маленькі. Що найцінніше ми привезли з Польщі? Так, досвід. Так, багато фотографій, нових ідей (по оформленню школи, класів, уроків, тощо). Звичайно це тягне певні фінансові витрати. Проте якщо на один рік закласти в бюджет певну суму, на другий рік і т.д. то поступово все задумане можна виконати», - розповідає Оксана Колесник. На її думку в цих процесах важливо мислити стратегічно і мати план дій з розвитку освіти у громаді.

Але головне, що дали ці навчальні поїздки представникам громад Чернігівщини – це команду. Між собою вони охрестили її «Освітній альянс» і під таким хештегом публікують тепер у фейсбуці новини про ініціативи, спільні ідеї або зустрічі за ранковою кавою.

«Окрім обміну контактами і вітаннями, ми стали справжньою командою. Один одному допомагаємо. Ірина Наумчик із Корюківської ОТГ має великий досвід управлінської роботи та вирішенню господарських питань. Олена Крес із Семенівської – досконало володіє нормативною базою та розуміється в юридичних питаннях. У Сосницькій громаді керівник відділу освіти, культури, молоді та спорту – Ігор Кустенко – людина творча, організовує конкурси та завжди має креативні ідеї. Кожен привносить в наш альянс щось своє. Якщо потрібний якийсь документ, то за лічені хвилини у чаті знаходиться потрібний. У нас спілкування на «ти». Іде взаємодопомога і підтримка між собою. Ми всі рівні, ми всі керівники. І ми сильні разом», - говорить Оксана Колесник.

Вона розповідає про плани «Освітнього альянсу», наголошує на тому, що відкриті до розширення альянсу. «Ми хочемо залучати інші громади і допомагати нашим колегам. Пам’ятаю, коли прийшла і тільки починала працювати, постійно було відчуття, що ти нічого і нікого не знаєш, а все треба робити швидко і ефективно. І це відчуття, коли не знаєш до кого звертатися, що робити і де ти, воно лякає. А коли знаєш, що в тебе є колеги і вони відгукнуться і допоможуть, це рятує і дає сили іти далі», - каже Оксана Петрівна.

Очільниця відділу освіти Іванівської громади радить колегам не закриватися, бути відкритими до спілкування, співпрацювати з громадськими організаціями, які підтримують децентралізацію та секторальні реформи в Україні радить. Пояснює, що базову інформацію стосовно реформування освітніх закладів, їх оптимізації у громадах вони отримали на тренінгах Чернігівського ЦРМС, вже потім додалися інші організації. «І зараз коли Центр запрошує на тренінги для освітян, ми обов’язково їдемо. У лютому був тренінг Сергія Дятленка – була на першій зустрічі з ним, і була на другій зустрічі – і кожного разу отримала потрібну інформацію, необхідну в роботі», - говорить Оксана Колесник.
Також вона радить не боятися звертатися до колег: «Бо ті, хто пройшов «тикання по глухих кутах», ніколи не відмовлять. Вони розуміють, як це важко».


Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини