Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:19:49

Школярка з Чернігова стала фіналісткою україно-німецького проекту "Молодь дебатує"

06.03.2019   09:49Агенцiя

У лютому в Харкові відбувся національний фінал україно-німецького проекту «Молодь дебатує». У дебатах чотири школярки обговорювали, чи варто вводити в Україні електронне голосування на виборах. Однією з них стала Анастасія Попело з Чернігова. Загалом за рік в проекті на різних етапах взяли участь 800 дітей із 42 шкіл у 12 областях України.

Фіналістка «Молодь дебатує» 2019 року, учениця 9 класу Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Анастасія Попело вважає, що потрапила до фіналу завдяки одному — наполегливій праці. Але її вчителька Ірина Корх, що викладає в школі історію, вважає, що тут щось більше, ніж праця.

«Ми у школі дебатуємо перший рік, й почали з 9-х класів. Ми хотіли дати дітям перспективу зросту, бо розуміли, що будемо змагатися з старшими дітьми, які вже мають дворічний чи навіть трирічний досвід дебатів, — розповідає вчителька. — Але наші дев’ятикласники настільки виявились зацікавленими, талановитими, що не стали чекати й уже в перший рік показали, що можуть змагатися з кращими на рівних».

Ірина Корх використовує демократичні принципи й на уроках: дає дітям висловити свою думку, заохочує їх розглядати різні точки зору. В той же час знати факти необхідно, бо саме на фактах будується власна точку зору.

«Я завжди спираюся на перевірені аргументи у своїх виступах, саме це мені й подобається у дебатах — тобі треба сформулювати свою точку зору, маючи лише загальновідомі факти, — каже фіналістка з Чернігова. — А електронне голосування, думаю, треба все ж таки поступово впроваджувати, щоб, наприклад, вже через 20 років повністю на нього перейти».

Під час самих дебатів Анастасія Попело була вимушена відстоювати протилежну думку. Разом з партнеркою Катериною Ємельяновою з Дніпра вони представляли позицію CONTRA й переконували опонентів, глядачів і журі в тому, що створення паралельної системи голосування не тільки обійдеться бюджету в круглу суму, але й створить додаткові можливості для махінацій і втручання у вибори ззовні. В якості прикладу вони наводили досвід Франції та США, де електронні системи виборів критикуються й поступово скасовуються.

Натомість, їх опонентки, що стояли на позиції PRO, вважають, що провадження електронних виборів як альтернативного способу голосування приверне до виборчого процесу людей, які раніше в виборах участі не брали - голосувати в своєму смартфоні зручніше, ніж стояти в чергах на ділянці. В якості прикладу вони наводили досвід інших країн, зокрема Естонії.



Довідково:

Проект «Молодь дебатує» з'явився в Україні в 2016 році. Унікальну методику німецьких молодіжних дебатів Jugend debattiert її автори вперше дозволили використовувати на іншій мові. І в 2016 році в українській версії проекту брали участь 113 учнів з 8 шкіл 4 регіонів країни: Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей.
У 2017 році проект продовжився в набагато більшому масштабі - вже 400 українських школярів спробували свої сили в дебатах. Вони представляли 25 навчальних закладів з 8 регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Житомирської, Львівської, Миколаївської, Сумської та Харківської областей.
У 2018-2019 роках в проекті бере участь 42 школи та близько 800 дітей з 12 областей України: це Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Житомирська, Миколаївська, Львівська, Харківська, Сумська, Чернігівська, Херсонська, Полтавська, Вінницька області. Переможницею стала Марина Хоменко з Миргорода (Полтавська область).
Всього методикою за всі три роки оволоділи більше 1200 українських школярів і школярок.



За інформацією Управління освіти міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини