Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:07:39

Брифінг на тему: "Реформа освіти". ВІДЕО

18.01.2019   09:27Агенцiя

17 січня у прес-центрі «Чиста Політика» відбувся брифінг на актуальну тему: «Реформа освіти».

Розпочав захід начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Микола Конопацький, який повідав наступне:

– 2018 рік став для освітньої галузі країни складним і напруженим, а основною темою для освітян стала «Нова українська школа» (НУШ), при цьому доступність дошкільної освіти теж була в пріоритеті (було охоплено 96,3% дітей віком 3-6 років).

Для успішного старту НУШ протягом 2018 року підготовлено 38 тренерів-педагогів, які провели навчання для 1290 педагогічних працівників, про що було видано відповідні сертифікати. Для підвищення кваліфікації педагогів, які працюють за стандартами НУШ, обладнано три тренінгові-інноваційні класи. Усі перші класи області отримали ігрові набори «Лего», які радісно сприйняли діти.

Уперше реформа освіти була підтримана значними фінансовими ресурсами – 40 млн. грн. отримала Чернігівщина, при цьому на обладнання повноцінного першого класу необхідно близько 400 тис. грн. Згадується 1 вересня, коли не всі перші класи отримали підручники, але згодом ситуацію виправили і нині підручників вистачає.

Щодо створення нового освітнього простору, то хочеться бачити усі школи в гарному вигляді, а тому проводиться оптимізація освіти – деякі нерентабельні школи було закрито (або реорганізовано) заради створення новітніх опорних шкіл (вже створено 37 опорних шкіл та 20 філій) з якісною освітою, де б діти хотіли навчатися. Кількість малокомплектних шкіл зменшено з 263 (50,6%) до 244 (49,2%).

Чернігівщина посіла 10 місце за рівнем знань випускників згідно ЗНО, що для регіону зі складною демографією та значною кількістю сільських шкіл є добре. Наших учнів відзначено 77 нагородами в олімпіадах, турнірах, конкурсах національного та міжнародного рівня у 2018 році. Зокрема, 7 нагород у Павла Нагорного, який нині навчається одразу у 2 вишах – чернігівському і київському.

Покращується якість інклюзивної освіти – лише за останній рік кількість інклюзивних класів зросла на 67, а дітей з особливими освітніми потребами – на 82. Відкрито 12 інклюзивних ресурсних центрів та заплановано відкриття ще 5. Проводиться інклюзивне навчання в закладах професійно-технічної, вищої та фахової передвищої освіти, а також підготовка необхідних фахівців з інклюзивної освіти.

Відбувається поступова оптимізація (укрупнення) та реформування інтернатних закладів і професійно-технічних училищ, впроваджується система дуальної освіти.

Як відомо, вже підписано закон про введення адміністративної відповідальності за цькування в закладах освіти з метою протидії булінгу.

Продовжується робота 72 закладів позашкільної освіти (жодного не було закрито), де навчається понад 38 тисяч дітей. У закладах вищої освіти області навчається близько 10 тисяч студентів, серед яких багато талановитої молоді, яку варто підтримувати і фінансово, і практичним навчанням за кордоном.

Але, незважаючи на 2 власні педагогічні навчальні заклади, проблемою Чернігівщини є дефіцит педагогічних кадрів (95 незакритих вакансій). 

Повертаються цільові направлення (навчання за державним замовленням) у вищій освіті (що було останніми роками відмінено), але тепер громади мають самі формувати власні потреби у педагогічних кадрах та забезпечити їх соціальним пакетом (житлом, землею, пільгами, оплатою навчання тощо).

Вперше отримано державну субвенцію (38 млн. грн.) на покращення санітарно-гігієнічних умов в закладах загальної і середньої освіти. Продовжується оздоровлення педагогічних працівників та дітей за рахунок профспілок.

«Реформа НУШ стартувала (але її результати буде видно лише років через 12), першого вересня 2018 року 540 перших класів (10193 учні) розпочали навчання за новими державними стандартами, але пріоритетним напрямком діяльності Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (ОІППО) є підготовка вчителів до роботи в НУШ, для чого було підготовлено з числа педагогів 24 регіональних тренера-педагога для вчителів початкових класів, також проводилося підвищення кваліфікації вчителів НУШ (близько 1300 педагогів за 2 етапи), які отримували відповідні сертифікати та методичні посібники «Порадник для вчителя початкових класів: Перші кроки у Нову українську школу», – доповіла методист відділу дошкільної та початкової освіти Чернігівського ОІППО імені К.Д.Ушинського Любов Шоколенко, – також для професійного підтримки було підготовлено 25 тренерів-педагогів для супервізії (наставництва, супроводу), але крім вчителів початкових класів активна робота велася і з вчителями іноземних мов – проводилися тренінги згідно закордонних програм, до того ж відбувалася підготовка фахівців для інклюзивних ресурсних центрів, що буде продовжуватися й надалі».

Після доповіді спікерів та кількох питань обговорення цікавої теми реформування освіти продовжилося у неформальному спілкуванні за кавою.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини