Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:27:23

У Куликівській громаді обговорили план розвитку освітньої мережі

29.12.2018   10:02

Експерти громадської організації «Центр Доброчин» провели обговорення Плану реформування освітньої мережі Куликівської ОТГ Чернігівської області на круглому столі 28 грудня.

Серед основних напрямків реформування було визначено наступні пріоритети:
•    Забезпечення рівноправного доступу дітей до якісної освіти,
•    Забезпечення рівних матеріально-технічних умов навчання учнів всіх населених пунктів,
•    Мінімізація неефективного використання коштів місцевого бюджету на освітню сферу,
•    Мінімізація неефективного утримання приміщень, в яких перебувають навчальні заклади,
•    Забезпечення рівних умови праці для педагогічного персоналу шкіл ОТГ, зокрема, в частині навантаження та матеріально-технічних умов роботи.

Тільки завдяки реформи освітньої мережі можна забезпечити однаковий доступ до якісної середньої освіти усім жителям громади. Тому важливо розробити стратегічний план розвитку освітньої мережі, із чітким прорахунком спроможності громади її утримувати у майбутньому.

Учасники також розглянули варіант, за яким система освіти в ОТГ залишається без змін. В такому разі можливо очікувати наступні наслідки:
•    По-перше, належна якість освіти буде забезпечуватись переважно в одному селищному закладі.
•    По-друге, продовжиться неефективне витрачання коштів місцевого бюджету.

Це може мати критичні наслідки, оскільки щороку зменшується державна допомога ОТГ, відповідно у найближчій перспективі громади мають розраховувати лише на власні ресурси. Бюджетом витрачаються значні кошти на утримання неефективної освітньої мережі, за якої на навчання дітей в напівпорожніх приміщеннях виділяється значний фінансовий ресурс. А це може підірвати стійкий розвиток та фінансову стабільність громади.

Учасники зустрічі погодилися, що потрібно робити спільні перші кроки для нарощування потенціалу освітнього простору всієї громади, брати спільну відповідальність та впроваджувати плани в життя.

Діяльність проходить в рамках проекту «Децентралізація: реформування освіти на місцевому рівні», який реалізує громадська організація Центр «Доброчин» у 5 пілотних областях – Чернігівській, Волинській, Херсонській, Одеській та Луганській завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини