Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 15:59:08

Інклюзія від дитячого садка до позашкільної освіти - це норма цивілізованого суспільства

20.10.2018   10:18Агенцiя

В області та й в країні загалом спостерігається позитивна тенденція щодо впровадження інклюзивної освіти. Це зумовлено не лише потребою, бо вона завжди існувала, а й всебічною підтримкою держави та влади на місцях.

Детальніше про поступ Чернігівщини у цьому напрямку говорили під час «круглого столу» з представниками профільних установ.

—  Вперше в законі України «Про освіту» закріплені такі поняття як «особи з особливими освітніми потребами», «інклюзивне освітнє середовище», «індивідуальна програма розвитку», «розумне пристосування». Вперше держава підтримала інклюзію значним фінансовим ресурсом. У 2018 році область отримала кошти з державного бюджету на проведення додаткових корекційних занять, придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку, у тому числі на оснащення кабінетів 5 інклюзивно-ресурсних центрів, — повідомила головний спеціаліст відділу дошкільної, позашкільної освіти, оздоровлення та виховної роботи Управління освіти і науки ОДА Оксана Олійник.

Окрім того, у дошкільних закладах на установах позашкільної освіти функціонують групи для дітей з різними нозологіями.

Створено і спеціальні ресурсні центри, які націлені надавати методичну підтримку освітнім закладам, а також спеціальні установи, що готові додатково співпрацювати з громадськими організаціями, батьками, учителями та дітьми.

Читати також: На шляху до рівних можливостей: в Ічні відкрили ресурсний центр для дітей та батьків

—  Саме батьки мають перестати відгороджувати дитину з особливими освітніми потребами від суспільства. Тоді і суспільство швидше звикне якісно реагувати на таких дітей, — наголошує директор комунального установи «Інклюзивно-ресурсний центр №1» Чернігівської міської ради Олена Підмогильна.

До слова, підготовку фахівців інклюзивної освіти в області здійснюють на базі двох навчальних закладів — Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І.Я.Франка та Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка. Практикуючі вчителі постійно підвищують кваліфікацію в обласному ресурсному центрі.

— На базі університету цього року відкрито набір до магістратури за означеною спеціалізацією. Більше того, батьки за бажанням можуть також пройти окремі курси, — акцентує завідувач кафедри соціальної роботи в НУЧК імені Т.Г.Шевченка Людмила Завацька.

Читати також: Чернігівщина системно впроваджує інклюзивну освіту

Як зазначають керівники навчальних закладів, створення інклюзивних класів має подвійну користь: діти з особливими освітніми потребами стають повноцінними членами соціуму, суспільство ж вчиться сприймати їх лише в такому статусі.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.