Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 05:47:32

Микола Конопацький: Школа для учня має бути територією радості. ВІДЕО

02.10.2018   13:39Агенцiя

Про те, як стартувала на Чернігівщині освітня реформа, які суттєві зміни у підходах до навчального процесу закладені в основу Нової української школи, говорили під час прес-брифінгу в Чернігівській ОДА.

Микола Конопацький

Микола Конопацький

Начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький запевнив, що вже на початковому етапі впровадження НОШ очевидні її переваги. Адже це школа нового формату, вибудована за новими принципами і підходами. Перш за все, вона основана на співпраці та взаєморозумінні вчителів, учнів та їхніх батьків.

Посадовець у вересні особисто відвідав ряд шкіл області і побачив, з яким настроєм первачки йдуть до школи – вони із цікавістю сприймають ігрову форму навчання. Тож, вочевидь, школа і в подальшому викликатиме в них бажання вчитися. А це і є одним із найголовніших завдань реформи: викликати у дитини інтерес до отримання знань. При цьому учні мають отримувати не лише знання, а головне – навички їх застосування в повсякденному житті, у майбутній професійній діяльності.

З іншого боку, більше свободи у виборі методів навчання отримали і вчителі. Вони мають право обирати підручники, крім того, можуть пропонувати свої навчальні програми.

– Перші класи вже працюють у форматі Нової української школи. Досі програми були переобтяжені інформацією, яка важко засвоювалася і в більшості не використовувалася на практиці. Нині від цього відійшли. Дитина повинна навчатися охоче, із радістю йти до школи. Від цього буде залежати і якість отриманих нею знань, – зауважив Микола Конопацький.

Начальник профільного управління зупинився і на облаштуванні класів для первачків. У переважній більшості шкіл уже створене комфортне середовище для навчання – із сучасними меблями та обладнанням. На це області отримала з держбюджету понад 26,16 мільйона гривень, наразі використано майже 20,72 мільйона. Долучилися до створення якісних умов для навчання першокласників і органи влади на місцях, виділивши з місцевих бюджетів близько 8,23 мільйона гривень. Старт Нової української школи підтриманий і на рівні області. На покращення освітнього середовища спрямовано понад 166,4 мільйона гривень, що майже вполовину більше, ніж минулоріч.

До речі, у новому навчальному році вперше сіли за парти понад 10 тисяч учнів. При цьому у 43 інклюзивних перших класах здобувають освіту 54 першокласника з особливими потребами. Усього ж у 109 закладах загальної середньої освіти функціонує 222 класи з інклюзивним навчанням.

Микола Конопацький зауважив, що в області здійснюються всі можливі заходи, щоб діти з особливими освітніми потребами були соціалізовані і мали можливість навчатися і розвиватися на рівних умовах зі своїми ровесниками. Для цього на Чернігівщині вже функціонують 10 інклюзивно-ресурсних центрів, облаштовані 8 шкільних медіатек у 7 закладах загальної середньої освіти.

Мова під час прес-брифінгу також йшла і про професійно-технічне навчання, опорні школи, оптимізацію шкільної мережі.

ВІДЕО: "Чернігівський монітор"


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.