Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 14:49:32

Сергій Березенко: "Освітня реформа пішла в перший клас"

31.08.2018   11:55

Найбільше місто області — Чернігів — теж готується до початку нового навчального року. Як і в решті міст України, тут він буде також незвичним. Бо всі чернігівські 3200 першокласників уперше в історії країни навчатимуться за новою системою — НУШ (Нова українська школа).

Попередньо за цим курсом спробували працювати лише в одному закладі — 25-й школі. Там два класи вчилися за новою програмою. Освітні акценти розставлялися зовсім по-новому: оцінки мали тільки рекомендаційний характер, а завданням дітей було не стільки накопичувати знання, скільки вміти застосовувати їх на практиці. Стандартні уроки змінюють різні ігри, дослідницькі та соціальні проекти, групові заняття тощо. По-новому облаштовується освітнє середовище, щоб кожна дитина почувалася в класі затишно й безпечно, а сам клас був ніби відображенням творчого світу дітей, які там навчаються. Тому й одномісні рухомі парти тут є не меблями, а важливим компонентом, який допомагатиме класу ділитися на осередки, бути мобільнішим і активнішим. Тож із якими результатами входить Чернігів у новий навчальний сезон? І чим йому тут посприяв його народний депутат Сергій Березенко?

Нардеп уже три роки опікується найпівнічнішим обласним центром України. Якість освіти в нашому прикордонному місті відіграє важливу роль, бо скрізь існують виклики — транскордонні й місцеві. Від того, наскільки якісно тут буде облаштований освітній процес, засвоюватимуться знання, у прямому сенсі залежить майбутнє міста, чи лишатиметься в ньому молодь, чи навпаки — поїде за сотні кілометрів у пошуках іншого майбутнього, переконаний Березенко.

«Саме тому була ідея працювати в усіх напрямках підтримки — базової освіти і вищої школи, — говорить народний обранець. — З останніми ми плідно співпрацюємо ось уже 3 роки. Тим більше, що цього року освітня реформа фактично пішла в перший клас. Тож тут дійсно багато було зроблено для її старту. Мова йде і про запровадження енергоефективних технологій (заміна вікон, дверей, утеплення фасадів), і про закупівлю меблів, освітнього інвентарю, і масштабних реконструкцій — наприклад, добудова нового корпусу для музичної школи імені Стефана Вільконського. Щодо вишів, то тут, вважаю, є гарний приклад співпраці з Чернігівським національним педагогічним університетом, який цього року перетворився на класичний університет «Чернігівський колегіум», посвідчення про цей статус у стінах закладу особисто вручив Президент України».


Великі проекти — великі здобутки

Про комплексну співпрацю Сергія Березенка з навчальними закладами Чернігова насправді можна писати довго, та ми зосередимося на базових пунктах, які дійсно мають значення для всього міста. Саме Сергій Березенко допоміг одній із найбільших шкіл Чернігова — 11-му колегіуму — з енергоефективною реновацією, реконструкцією переходу із санвузлами та гімнастичної зали, харчоблоку. На це все було виділено ще в 2015 році більше 1,5 млн грн. Це великий і тривалий у часі проект, який фактично продовжується і досі. Окрім цього, нині в закладі хочуть замінити асфальтове покриття, уже відбувся тендер, визначений переможець.

«Цей заклад, як і його керівництво, демонструє активну життєву позицію, — вважає Сергій Березенко. — І я радий, що моя підтримка поклала початок для масштабних змін у школі. А ще мене тішить, що тут дуже активна батьківська громада. Торік вони мене вразили, коли надіслали детального й дуже наполегливого листа з проханням допомогти з ремонтом у 5-Б. Відмовити таким людям просто неможливо. Тож 1 вересня тодішній 5-Б зустрічав в оновленому кабінеті. Якість ремонту я перевірив особисто під час візиту до школи».

Окрім цього, за сприяння Сергія Березенка в місті почали реалізовувати нечувану доти програму зі встановлення сучасних міні-полів для гри в футбол. Освітлення, обладнання, комплекти футбольних м’ячів — і батьки тепер скаржаться, що зі спортмайданчиків шкіл №№ 19, 27 і 29 дитину в теплий сезон просто не виженеш, бо вони обладнані краще, ніж подекуди спортивні приватні зали. Тут є і освітлення для підсвічування полів у сутінках.

«За ці поля вболіває вся громада. Знаю, що пару місяців тому якісь хулігани порвали сітку, здається, у 19-й школі. Так у Фейсбуці розгорнулася ціла кампанія — батьки сварили сторожа й вимагали знайти і покарати хуліганів, оскільки поля є тепер надбанням усього міста!» — зауважує Сергій Березенко.

Відбувається і співпраця нардепа з особливими закладами, наприклад, 30-ю школою, де функціонує найбільша в Чернігові кількість інклюзивних класів — 8. У 2017 році в будівлі на майже мільйон гривень замінили вікна. Також торік у 3-й школі до 1 вересня повністю оновили всі парти в одному з перших класів.

Розпочате масштабне будівництво нового корпусу для музичної школи № 1 імені С. Вільконського: обсяг фінансування, за останніми даними, — майже 6,4 млн грн.

Є і підтримка школярів у позашкільний час. Наприклад, Сергій Березенко вже три роки поспіль реалізує ініціативу безкоштовного відпочинку дітей. За ці роки вже понад тисяча юних відпочивальників побувала в Карпатах, на морі, у лісовій рекреаційній місцевості, знайшла нових друзів і відкрила для себе іншу Україну.

Такі кроки виглядають досить дрібними. Та це тільки на перший погляд. Бо кожне оновлення, ремонт, закупівля приладдя означає: діти того закладу зможуть навчатися в кращих умовах, швидше отримувати результат, опановувати й застосовувати нові знання. А в умовах постійної світової конкуренції час — то найцінніший ресурс, розпорошувати який на марне ми просто не маємо права — переконаний Сергій Березенко.


Довідка:

У Чернігові до шкіл цього року прийдуть 3200 першокласників, які навчатимуться у 108 класах.
Найбільша кількість першачків — по 7 класів — у 33-й школі, по 6 класів — у 3-й і 35-й школах. Рекордна цифра першокласників — у школах № 33 і № 35 (за попередніми даними, по 188 учнів), № 3 (187 учнів), № 15 (169 учнів), № 11 (164 учні), № 19 (161 учень).
У рамках підготовки до впровадження НУШ для Чернігова виділено в 2018 році понад 12 млн грн. Із них 40% — на закупівлю дидактичних матеріалів для 1 класу НУШ (пропорційно до кількості класів), 40% — на закупівлю сучасних меблів для початкових класів НУШ (пропорційно до кількості учнів) і 20% — на закупівлю комп’ютерного обладнання (пропорційно до кількості закладів освіти з 1 класами).
Для кожного 1 класу Нової української школи придбані: 108 комп’ютерів на суму 1,3 млн грн, дидактичні матеріали на суму 3,18 млн грн. У кабінетах майбутніх першокласників створені такі зони: відкриттів, новин, матеріалів, комунікативна й тематична зони, зона вчителя і зона тиші — інформують у Чернігівській міській раді.
Діти, які в 2018 році вперше сядуть за парти, закінчать школу в 2030-му, вони навчатимуться 12 років.
Другий етап реформи розпочнеться в 2020 році й стосуватиметься базової школи. Школи матимуть свободу вибору: одні навчатимуть п’ятикласників, які пішли до школи в 2016 році, за оновленими програмами, відповідно до теперішнього стандарту, а інші — за стандартом Нової української школи. Переходу в 2022 році базової школи на рейки Нової української школи передуватиме дворічне пілотування інноваційних методик, програм і навчальних ресурсів.
Третій етап реформи розпочнеться в 2023 році й стосуватиметься запровадження профільної школи.
Загалом у Чернігові з нового навчального року сяде за парти 28631 школяр. Уже п’ять років поспіль відбувається зростання кількості учнів — щорічно на кілька сотень.



P.R.


 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини