Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:03:45

Директори чернігівських шкіл коментують ситуацію щодо ремонту ЗНЗ № 10

20.06.2018   08:10

Ситуація, яка склалася навколо ЗНЗ № 10, досить давно вже обговорюється в Чернігові.

Нагадаємо, що під час обстеження приміщення Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 10 було виявлено тріщину між основною будівлею закладу освіти та двоповерховою прибудовою. Управлінням освіти Чернігівської міської ради було замовлено технічний висновок про стан будівельних конструкцій.

Отримавши технічний висновок 10 січня 2018 року, Комісія з питань надзвичайних ситуацій Чернігівської міської ради прийняла рішення з 15 січня не експлуатувати будівлю чернігівської школи № 10 (вул. Попудренка, 33). Адже приміщення цієї школи не може надалі експлуатуватися через пошкодження її прибудови. Такий технічний висновок надав НДІ «Чернігівцивільпроектреконструкція».  За технічним висновком, у результаті виникнення «верховодок» на рівні фундаментів на стику основної будівлі школи та прибудови виникли тріщини, які з часом розкрилися у верхній частині на кілька сантиметрів. Враховуючи вібрації (поряд проходить дорога) можливе подальше просідання фундаментів, що може привести до руйнування прибудови. Подальша експлуатація прибудови неможлива та потребує термінового демонтажу.

У рамках роботи комісії, до складу якої входять депутати, представники профільних підрозділів міської ради, спеціалісти та члени батьківського комітету школи № 10 було спільно розроблено технічне завдання.

З цим технічним завданням Управління капітального будівництва Чернігівської міської ради звернулося до потенційних підрядників з проханням прорахувати та надати приблизну вартість робіт. У відповідь отримали суму в розмірі від 20 до 28 млн грн.

Ця інформація збентежила всю освітянську спільноту і протягом останніх днів іде бурхливе обговорення, щодо доцільності витрат таких коштів з міського бюджету. Адже проектна потужність будівлі ЗНЗ № 6 – 960 учнів, а на той час у ній навчалося 345 учнів. У 10-й школі - 330 учнів. Тобто 285 місць ще залишалося вільних, навіть після об’єднання двох шкіл.

Директори чернігівських шкіл активно обговорюють доцільності робіт вартістю 27-28 млн грн та оптимальності освітньої мережі міста.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко неодноразово наголошував на тому, що  питання 10-ї школи повинно вирішуватися освітянською спільнотою міста в рамках фінансування галузі.

Директор гімназії № 31 гуманітарно-еститичного профілю Вікторія Овчаренко:
- Поряд з 10-ю школою знаходяться 20, і 6 школа. У ЗНЗ №6 замінені майже всі вікна, відремонтовані кабінети, це більш сучасна школа. Там гарний спортивний зал, який дітям дуже подобається. Для дітей створені дуже гарні умови. Вони навчаються в одну зміну. Потрібно розуміти, що бюджету міста не вистачить на всі школи. Я знаю, що деякі батьки з 10-ї школи перевелися в інші навчальні заклади. Але мені здається, що 6 та 20 школа можуть задовольнити потреби учнів 10 школи. Потрібно думати не тільки про свою школу, не тільки про те, що ось вона поряд і ми хочемо тільки тут навчатися, а потрібно всією громадою приймати спільне і відповідальне рішення.

Директор спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов Ольга Шелест:
- На даний момент ми потерпаємо від того, що припинилося фінансування ремонтних робіт у нашій школі. Мені така ситуація не зрозуміла. Давайте просто порівняємо. У нашій школі навчається 1500 дітей, а в школі № 10 – 350 учнів. Чому діти, що навчаються у нашому закладі, повинні стати заручниками, якоїсь ситуації десь в іншій школі. Крім того, треба говорити про навчальні досягнення та інші показники роботи школи.

Директор Чернігівського ліцею № 32 Людмила Тарасюк:

- Коли я спробувала розібратися у цій ситуації, мені стало відомо, що перед тим, як ЗНЗ № 10 переводили у приміщення ЗНЗ № 6, там були повністю відремонтовані класи, починаючи від стелі, стін, підлоги до заміни освітлення. Керівництву школи були надані окремі кабінети. Діти мають змогу займатися фізкультурою у нещодавно відремонтованому за кошти Бюджету участі спортзалі. При тому, що в школі № 10 спортзал та майстерні для хлопчиків знаходяться у підвальному приміщенні. Тобто можна впевнено сказати, що після переведення закладу покращилися умови для навчання дітей. І деякі батьки зараз говорять, що вони залишать своїх дітей навчатися у школі № 6.
Хочу також зазначити, що всім нам треба бути господарями не лише в своїй оселі, а й в усьому місті. Чернігів – це наша спільна оселя, де має бути гарно не лише батькам окремих учнів з 10-ї школи, а й всім іншим: і батькам, і дітям, і вчителям.

Директор Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 10 Олександр Карпенко:

- З початку поточного року освітній процес нашої школи перемістився у ЗНЗ № 6. На даний час з боку батьків та учнів ніяких зауважень з приводу проведення навчально-виховного процесу у другому семестрі не було. У нас була розроблена та виконана спеціальна програма адаптації учнів та педагогічного колективу, до реалізації якої були залучені психологи, соціальні педагоги, класні керівники, а також увесь керівний склад школи.

 
Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини