Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:41:25

Причини об’єднання двох ПТУ в Чернігові

26.05.2018   12:22

Офіційна позиція з означеного питання.

Чернігівський професійний ліцей побуту та Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування здійснюють підготовку робітничих кадрів за дублюючими професіями.

Аналіз кількості учнів цих навчальних закладів демонструє стійку тенденцію до її зниження.

Зокрема, перехідний контингент Чернігівського професійного ліцею побуту становить 190 учнів. Станом на 01.09.2018 р. за умови виконання плану набору контингент становитиме 300 учнів. Проектна потужність закладу - 600 учнів.

Перехідний контингент Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування - 145 учнів. На 01.09.2018 р. за умови виконання плану набору контингент становитиме 335 учнів. Проектна потужність закладу - 840 учнів.

Таким чином, в разі об’єднання зазначених закладів на базі ДПТНЗ "Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування" восени 2018 року навчатиметься 635 учнів, що менше попередніх років та проектної потужності закладу.

Разом з тим скорочення переліку пропонованих спеціальностей та обсягу прийому учнів не відбудеться.

При цьому загальний економічний ефект від об’єднання закладів становитиме 5 893 980 грн.

Раніше гостре питання економічної доцільності об’єднання постало перед іншими навчальними закладами – деревообробним та будівельним ліцеями м. Чернігова. Як показав досвід, річний економічний ефект від оптимізації склав 1 560 682 грн.

Зауважимо, що, оскільки з 2016 року фінансування закладів професійної освіти покладено на місцеві бюджети, раціональне використання коштів місцевої громади є одним з важливих чинників.

Орієнтир на потреби місцевого ринку праці є пріоритетом для професійної освіти обласного центру. Так, минулого року Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком була ініційована відповідна зустріч представників усіх навчальних закладів профтехосвіти і місцевих роботодавців, а формування регіонального замовлення відбувається саме з урахуванням потреб виробників.

Наприклад, торік завдяки урядовій субвенції у вищому професійному училищі побутового обслуговування відкрито Центр сучасних інноваційних технологій, де зараз проходять перепідготовку майстри виробничого навчання швейного напрямку з усієї України.

Викладання фахових дисциплін забезпечено найсучаснішими спеціалізованими програмами для конструювання і моделювання одягу. А навчальні аудиторії закладу оснащені комп’ютерною технікою, є також мультимедійні дошки та проектори.

Будівля навчального закладу перебуває у державній власності і її призначення визначається державними органами влади.

Ситуацію щодо двох навчальних закладів міста прокоментувала заступник Чернігівського міського голови Ольга Хоніч.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини