Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 16:55:59

Студенти Чернігівщини – майбутнє об'єднаних громад чи потенціал європейських роботодавців? Підсумки дискусії

21.05.2018   08:02Агенцiя

19 травня у Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, відбулася дискусія на тему «Студенти Чернігівщини – майбутнє об'єднаних громад чи потенціал європейських роботодавців?».

Участь у заході взяли студенти Чернігівського національного технологічного університету, Інституту історії Чернігівського колегіуму та учні Чернігівського обласного педагогічного ліцею.

Почали дискусію з міні-вікторини, яка стосувалася ходу та результатів реформи децентралізації на Чернігівщині.

Далі перейшли до дискусії, під час якої молодь шукала відповіді на питання:
- як молоді та сучасні  люди можуть впливати на розвиток громад, залучати інвестиції, змінювати простір довкола себе?
- як привернути увагу молоді до громад і запросити її працювати у громади?
- які перспективи кар'єрного росту для молодих спеціалістів в об’єднаних територіальних громадах?
- як реформа децентралізації змінює життя мешканців об’єднаних територіальних громад?
- які перспективні напрямки для реалізації можливостей, знань та вмінь має українська молодь за кордоном?
 

Впливати на розвиток громад можна. Для цього потрібні креативність, бажання працювати, бути ініціативним, бачити перспективи та ідеї для цікавих проектів. Олександр Широкий, студент ЧНТУ, презентуючи роботу в групах, зазначив: «Молодій людині потрібно спочатку зрозуміти чого вона прагне і якими якостями володіє. Вона повинна вміти розкрити власний потенціал, аналізувати проблеми, враховувати ризики, шукати ресурси на втілення своїх ідей, прагнути до кращого. А ще бути відповідальними, позитивними та комунікативними. Не боятися застосовувати інновації у своїй діяльності».

Учасники дискусії вважають, що об’єднаним територіальним громадам варто переглянути підхід до інформування про їх діяльність, успіхи, вакансії, тощо. Потрібна соціальна реклама або проекти, які залучатимуть молодь до активної співпраці з громадами.

«Учасники всіх груп, читаючи питання про привернення уваги молоді до роботи у громадах, в першу чергу називали конкурентну заробітну плату. Для кожного ця сума є різною, але в середньому – 14-15 тисяч гривень. Комфортні умови роботи та проживання. А також можливість саморозвитку та кар’єрного зростання», - розповіла Юлія Лугіна, студентка Інституту історії Чернігівського колегіуму.

Для молоді також важливими є наявність розвиненої інфраструктури та сучасних можливостей цивілізації. У свою чергу студенти вважають, що могли б привнести у громади нові та сучасні ідеї, інноваційні проекти та розвиток територій.

«У громадах є перспективи для кар’єрного росту. Це може бути і робота в органах місцевого самоврядування, і підприємницька діяльність, і інвестиційні проекти. Крім того, місцеве самоврядування може організовувати за допомогою грантових програм навчальні поїздки своїх працівників за кордон, а це додаткова можливість і повчитися, і світ побачити», - розповіла Рената Бойчук, студентка 2 курсу ЧНТУ. Розповідаючи про обговорення «кар’єрного питання», вона зазначила, що в ході діалогу та спілкування з командами були напрацьовані і можливості, і перспективи, і навіть з’явилося бажання спробувати власні сили у роботі в громаді.

Говорячи про зміни, які відбуваються в житті мешканців об’єднаних територіальних громад, внаслідок реформи децентралізації, студенти називали і наближення влади до людей, і можливість громад отримати додаткові фінансові ресурси, економічне зростання. «Плюсів більше згадалося, але є і мінуси. Це брак кваліфікованих та мотивованих кадрів, недосконале законодавство, нерівномірний розвиток регіонів, тощо», - зазначив Ігор Борюк, студент 5 курсу Інституту історії НУЧК.

Аліна Сіра, студентка 4 курсу ЧНТУ, вважає, що перспективні напрямки реалізації можливостей, знань та вмінь для української молоді у країнах Європи існують. Це можуть бути і навчальні поїздки та програми обміну, стажування, волонтерські програми, наукова робота, і участь у міжнародних проектах та конференціях. «Всі ці люди отримують неоціненних досвід, повертаються з новими ідеями і втілюють їх, щоб змінити життя навколо себе та запроваджувати отримані знання в рідній країні. Також участь у зазначених програмах змушує студентів «підтягувати» знання іноземних мов, що позитивно впливає і на працевлаштування, і на саморозвиток», - сказала студентка.

Питання працевлаштування молодих спеціалістів у об’єднаних територіальних громадах відкрите. І молодь готова змінювати свою думку про життя та роботу у сільській місцевості. «Сьогодні під час обговорень у форматі «світового кафе» та і під час презентацій жодного разу не прозвучало фрази «дайте нам» або «зробіть для нас». І це позитивно характеризує сучасну молодь. Вони готові брати участь у розбудові територій, працювати, вносити ідеї та реалізовувати проекти. Звичайно громадам доведеться конкурувати за молодих фахівців, і це не завжди питання фінансів. Це можуть бути інші фактори: можливість отримати житло, розвиток кар'єри, стажування за кордоном, саморозвиток, участь у проектах, програмах для молодих підприємців, вигідні умови ведення бізнесу тощо», - прокоментувала результати дискусії Оксана Стельмах, радник з питань комунікацій Чернігівського ЦРМС.


http://lgdc.org.ua/branch/24/studenty-chernigivshchyny-maybutnye-obyednanyh-gromad-chy-potencial-yevropeyskyh

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.