Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:11:08

Від Prozorro до Dozorro - у Чернігові проходить тренінг по тендерним закупівлям

26.04.2018   21:25Агенцiя

Протягом двох днів 23 та 24 квітня у Чернігові проходить тренінг на тему «Закон «Про публічні закупівлі» від теорії до практики.

Особливості роботи з майданчиками та веб-порталом prozorro.gov.ua». Організатор навчання – Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «ULEAD з Європою» та Мінрегіону.

Семінар проводять Крістіна Бєлякова, головний редактор журналу «Радник в сфері державних закупівель», та Ігор Данчук, керівник навчального відділу журналу.

Учасниками тренінгу стали представники об’єднаних територіальних громад Чернігівської області, а також профільних відділів Департаменту економіки ОДА та міської ради.

Протягом двох днів учасники отримали інформацію про особливості діяльності тендерного комітету, які основні його функції, хто є уповноваженими особами та як розподіляються повноваження, складається поіменний протокол засідання комітету та інші. Також особлива увага буде приділена предмету закупівлі, як його визначати, прописувати.

Яким має бути алгоритм дій замовника при визначенні предмета закупівлі. На прикладах визначення предметів закупівлі (газ, тепло, вода, електроенергія, бензин, медикаменти, поточний ремонт, роботи) тренери розказали про практичні нюанси проведення процедур.

В ході також тренінгу були розглянуті система Рrozorrо та електронні майданчики. «Основною перевагою системи «Рrozorrо» є те, що всі дані про проведення торгів, закупівель та використання коштів державними замовниками, є відкритими. система дозволила підвищити рівень коштів, зекономлених в результаті проведення аукціонів, забезпечила можливість викриття порушень та зловживань, до яких вдаються як замовники, так і учасники закупівель, задля перемоги у тендері «потрібного» учасника», - зазначили тренери.

Крістіна Бєлякова провела загальний огляд основних майданчиків та надала рекомендації по роботі з ними. Також була приділена увага на особливостях складання тендерної документації.

В чому особливості договорів про закупівлю та внесення змін до істотних умов документу, які договори можна укладати без проведення процедур закупівель і чи обов’язково включати в тендерну документацію проект договору розповів Ігор Данчук. Він також зупинився на тих умовах, які повинні містити договори про закупівлі, та пояснив як відбувається захист інтересів сторін, які укладають договір.

Також учасники тренінгу дізналися як мають проводитися відкриті торги, з якими проблемами можуть стикнутися представники громад під час  автоматичного формування звіту про результати проведення процедури закупівлі, коли необхідно розміщувати повідомлення про внесення змін до договору.

Тренери також презентували модулі аналітики  - bi.prozorro.org, антикорупційний монітор. Це інструменти, завдяки яким суспільство може контролювати систему державних закупівель та впливати на її вдосконалення.

«Головним органом, який здійснює державний фінансовий контроль, зокрема, контроль у сфері публічних закупівель, є Державна аудиторська служба України (ДАСУ). Саме до аудиторів звертаються, наприклад, правоохоронні органи, щоб зрозуміти: є порушення у закупівлі чи немає», - пояснили тренери. Вони розказали як відбувається моніторинг публічних закупівель цією структурою та чого чекати замовнику.

По завершенню семінару учасники мали змогу оцінити отримані знання, пройшовши спеціальні тести та виконавши практичні вправи. А також отримати сертифікати про навчання.


Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини