Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:22:44

Навчання для кандидатів у патронатні вихователі

03.02.2018   09:46

Новою формою тимчасового влаштування дітей, які потрапили у складні життєві обставини, є патронатні сім'ї.

Протягом минулого року в нашій державі вже функціонувало вісім патронатних сімей, з яких сім  – у Київській та одна – у Чернігівській областях.

Робота з подальшого створення таких сімей в різних регіонах триває, адже вони  є на сьогодні вагомою альтернативою дитячим притулкам та сприяють захисту прав дитини і щонайперше – на виховання у родинному середовищі.

Завдання щодо пошуку, спеціальної підготовки громадян, які бажають створити патронатні сім'ї, супроводження таких сімей  покладено на місцеві центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. У нашому місті це – Ніжинський міський ЦСССДМ.

У результаті інформаційно-просвітницької роботи, яка постійно проводиться у громаді, на пропозицію центру відгукнулись дві потенційні патронатні сім'ї.  Чому тільки дві? Тому, що рішення про таку діяльність громадян, як сімейний патронат над дитиною, має бути ретельно виваженим з обох сторін – як претендентів на посади патронатного вихователя та  його помічника, так і органу, який створює та супроводжує патронатну сім’ю. Адже обидві сторони беруть на себе високу відповідальність – за життя дитини під час її перебування у патронатній сім'ї. Тому і вимоги до потенційних вихователів, що тимчасово виконуватимуть функції законних представників дитини, досить високі. Й однією з таких вимог є вміння вчасно й кваліфіковано надати своїм вихованцям, і, можливо, не тільки їм, першу допомогу в разі нещасних випадків.

Саме з цією метою міський ЦСССДМ запросив громадську організацію, з якою плідно співпрацює близько двох років, Чернігівське об’єднання Спілки Самаритян України, провести для членів майбутніх патронатних сімей відповідні навчання.

31 січня в приміщенні центру відбувся тренінг «Перша допомога при нещасних випадках» - за методикою та згідно із концепціями, які відповідають європейським нормам. Теорію і практику  з надання домедичної допомоги сумлінно засвоювали кандидати в патронатні вихователі та їхні помічники -  разом із працівником центру, який здійснюватиме супровід їхніх сімей. Представник Спілки, тренер Вікторія Гунько допомогла своїм «учням» усвідомити, якими мають бути їхні дії при нещасних випадках у побуті, у разі ДТП тощо, як-то при опіках, кровотечах, отруєннях  різного характеру та інших нещасних випадках. Зокрема учасниками занять розглядалась можливість використання в непередбачених ситуаціях різних підручних матеріалів, а відпрацьовували нові навички на спеціальному манекені людини.

Заняття було інформативно насиченим, взаємодія тренера та групи -конструктивною й ефективною, без «води». По закінченні учасники отримали відповідні свідоцтва та висловили побажання, щоби їм ніколи не довелося застосовувати набуті знання у повсякденному житті.

Найближчим часом наших кандидатів у патронатні вихователі чекають подальше комплексне навчання в Чернігівському обласному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді і непроста, але цікава й потрібна суспільству робота – тимчасово замінити дітлахам, що потрапили у скруту, маму і тата.


Анна Руднік, психолог НМЦСССДМ

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини