Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:12:13

Секретами рукоділля з безробітними жінками ділився талановитий чоловік

28.12.2017   08:31

Коли він чує, що вишивка - то не чоловіча робота, цілком погоджується і загадково всміхається. А ще додає, що ця копітка справа вимагає уважності, терпіння та посидючості.

Та для нього, рухливої та енергійної людини, саме вишивка вже багато років є не просто хобі, це - віддушина, улюблене заняття, що робить життя цікавішим і яскравішим.

Незвичному захопленню відомого чоловіка - майстра народної творчості, члена Спілки краєзнавців України, збирача старожитностей та етнографа Юрія Дахна було присвячене друге засідання жіночого клубу «Берегиня», що відбулося в Чернігівській районній філії Чернігівського обласного центру зайнятості. Секретами рукоділля і рецептами власного щастя він поділився з безробітними жінками, які мають інвалідність.

За словами майстра, це захоплення прийшло до нього ще в дитинстві. Любов до вишивки криється, мабуть, в родових коренях.
«У нашій родині вишивали не тільки жінки, а й навіть мій прадід. Щоправда, мені вишивка далася нелегко, - зазначив Юрій Дахно. - Вправно володіють голкою також моя дружина і донька».

Майстер не просто вишиває рушники, його мета відтворити та зберегти старовинний орнамент. Свої вироби він не продає, адже стверджує, що у кожній вишитій роботі живе частинка його душі. Наразі історико-етнографічна колекція Юрія Дахна налічує понад чотири тисячі екземплярів старожитностей: більше півтисячі рушників, а ще старовинний одяг, фотографії, документи, гроші, побутові речі. Експонати він збирає не з усієї Україні, а лише свого краю, щоб кожна річ була дорога серцю, як пам'ять про ту чи іншу людину.

«25 років я був начальником сільського поштового відділення, наразі не працюю. Оскільки живу в селі, то маю і господарство, і городи. Але, незважаючи на постійну зайнятість, час на улюблену справу завжди знаходиться. Буває цілий день у руках то сокира, то коса, а вночі – голка, - розповідає майстер. - Якщо у людини є здібності до вишивання, але немає любові, то нічого не вийде. Важливо знайти не просто роботу і заробіток, головне - знайти себе».

Присутні на заході жінки з цікавістю та захопленням розглядали вироби майстра, розпитувалися про техніку виконання робіт, історію створення колекції.

За словами фахівця Чернігівської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості Юлії Ухабової подібні зустрічі підтримують жінок психологічно та полегшують процес пошуку роботи чи започаткування власної справи.

«У «Берегині» жінки мають можливість познайомитися з цікавими людьми, яких ми запрошуємо в гості, отримати поради фахівців, поділитися своїми знаннями і враженнями, відпочити душею та знайти розраду від повсякденних справ і турбот, - говорить вона, – Перше засідання клубу, наприклад, було присвячене бісероплетінню, а взагалі теми у нас - різнопланові. Об’єднує всіх учасниць доброзичлива, привітна атмосфера, позитивний настрій та бажання знайти справу до душі».


Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини