Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 02:34:22

Собака для дитини: друг, товариш і лікар. ВІДЕО

14.11.2017   15:29Агенцiя

Кабінет каніс-терапії відкрився в Чернігівському навчально-реабілітаційному центрі №2. В обласному центрі він став другим осередком реабілітації із спеціально навченим собакою.

Золотистий ретривер Арні відтепер стане не лише другом для вихованців закладу, а й сертифікованим лікарем. Про те, як проходило знайомство дітлахів з новим помічником, розповідають нашу кореспонденти.

Золотистому ретриверу Арні за три з половиною роки життя довелося багато що пережити. Чистокровне цуценя з престижного розплідника потрапило начебто і в непогані руки. Але потім господар став пиячити і собаку повернули та стали шукати нових господарів. Непотрібний і покинутий, Арні не втратив ані довіри, ані любові до людей. Саме за такі якості характеру його і обрали в кандидати до каніс-терапевтів – собак, які допомагають реабілітуватися хворим.

Регіна Гусак, директор Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2: «По-перше, створюється ситуація успіху для кожної дитини. Тому що собака спеціально підготовлений і він розуміє всі команди дітей, він підлаштовується під них. По-друге, ми навчаємо наших діток соціальним навичкам».

Відкрити кабінет каніс-терапії в Чернігівському навчально-реабілітаційному центрі №2 допоміг Канадський фонд підтримки місцевих ініціатив, який реалізує проект «Друг героя».

Юлія Квітка, координатор Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив: «Діти реагують просто неймовірно. Підходять до них, підскакують і радіють від того, що в них є можливість з ними поспілкуватися. Багато хто позбувся страху собак, почав активно спілкуватися не лише с ними, а й з людьми, що є дуже позитивним результатом для нас».

Індивідуальна робота з дітьми — це комплексна реабілітація: рухова, психологічна, мовна. Тож тренування собаки для каніс-терапії не схоже на жоден інший вид дресури. Три місяці Арні навчався і склав іспит на сертифікат каніс-терапевта, отримавши 96 зі 100 можливих балів.

Марина  Прокопенко, тренер проекту «Друг героя»: «Эти собаки, которые подбираются, они проходят довольно серьёзный тренинг. И очень длинное тестирование. Эти собаки должны быть очень жизнерадостны, дружелюбны, добродушны, чаще всего эти собаки с позитивной энергетикой, чтобы детки, даже те, которые закрыты, могли раскрыться и потянуться к собаке».

 Фахівці з каніс-терапії працюють з особливими дітьми з порушеннями мовного і психомоторного розвитку. І це не просто гра, а науково обґрунтована методика медичної та психологічної реабілітації, історія якої в західних країнах налічує вже півстоліття. В тандемі з Арні працюватиме Ярослава Кульченко.

Ярослава Кульченко, педагог Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2: «Він дуже добрий, відкритий, терплячий, слухняний, неагресивний. Працювати одне задоволення, і далі він відкривається і відкривається. Ми три місяці разом і змінюється тільки на краще».

Не лише готовність до спілкування з дітьми, але й вміння втішити плаксу або терпляче дозволити помацати ніс та потиснути лапу – Арні від природи має розум, здоровий глузд і схильність до навчання. І вміє «тримати себе в лапах», щоб зберігати спокій під час роботи і допомагати своїм новим друзям.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.