Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:27:33

Про трагізм Другої світової війни - устами молоді

06.11.2017   11:21Агенцiя

«Жити, пам’ятаючи» — під такою назвою наприкінці минулого тижня у Чернігові відбулася акція, присвячена 75-річчю масового вивезення у 1942 році населення України в Німеччину. Участь у ній взяв голова Української спілки в’язнів – жертв нацизму Маркіян Демидов.

З історіями двох мужніх та сильних духом жінок, які пережили ті страшні події, — Ізабелли Єльнікової та Ганни Гришаєвої — учасники акції мали змогу ознайомитися в Обласному молодіжному центрі. Хоча героїні були присутні на заході, розповідали не вони, а гості із Дніпра — історико-документальний «Театр спогадів». Його актори — учні навчально-виховного комплексу № 122 (місто Дніпро), а репертуар — 11 біографій в’язнів – жертв нацизму.

Марія Терентєва, учениця школи № 122, учасниця театру: «Усі ці історії для мене дуже важливі і є своєрідною школою життя. Адже це діти мого ж віку, які пережили надскладні випробування. Сподіваюся, що на нашу долю ніколи не випадуть такі труднощі».

Валерія Сороцька вже студентка, проте продовжує грати у «Театрі спогадів»: «Для нас, підростаючого покоління, це приклад справжнього патріотизму, мужності та героїзму. Знайомлячись з кожною історією, відчуваєш відповідальність за своє майбутнє і власне життя».

До речі, «Театр спогадів» знаний не лише в Україні, а й в Білорусі та Польщі.

Цей соціальний волонтерський проект реалізовується вже протягом 15 років за підтримки німецького фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» та Дніпровського обласного відділення Української спілки в’язнів – жертв нацизму.

Єльнікова Ізабелла: «Пишучи ці прості «Спогади» для свого онука Михайла, я навіть подумати не могла, що моя книга буде відома загалу і її сприйматимуть з такою цікавістю. Написала те, що думала і відчувала. Це не лише моя історія, а мільйонів тих, хто на рівні зі мною пережив усі жахіття нацистського поневолення».


Довідково:
За оцінками дослідників, 13,5 мільйона іноземних робітників працювали на примусових роботах на території Німеччини та окупованих нею країн під час Другої світової війни: військовополонені, в’язні концтаборів, цивільні особи. 8,4 мільйона цивільних громадян походили з країн Західної і Східної Європи. Із них близько трьох мільйонів було вивезено з території СРСР, зокрема 1,7–2,4 мільйона — українців.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини