Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:14:09

У фокусі уваги - родинне виховання

01.11.2017   08:46Агенцiя

Саме на цьому наголосила заступник голови - керівник апарату обласної державної адміністрації Наталія Романова під час засідання координаційної ради у справах дітей.

31 жовтня, в ОДА зібралися представники органів влади, правоохоронних органів, члени громадських організацій, які займаються влаштуванням дітей до сімейних форм виховання, а також профілактикою негативних проявів у молодіжному середовищі. До дискусії долучилися представники райдержадміністрацій у режимі відеоконференцзв’язку.

Розглянули питання розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечення житлом осіб з їх числа. Зупинилися на профілактиці тютюнопаління, алкоголізму та наркоманії у дитячому та підлітковому середовищі, а також соціальній підтримці сімей, в яких виховуються діти з інвалідністю.

Наталія Романова акцентувала на важливості розвитку та удосконалення системи сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Лише на Чернігівщині нараховується більше двох тисяч таких дітей, з яких 233 особи посиротіли цього року.

Слід відзначити, що в області поступово відбуваються позитивні зміни: все менше дітей зазначеної категорії залишається в інтернатних установах, більшість з них виховуються в альтернативних формах сімейного виховання: прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, перебувають під опікою та піклуванням. Частина дітей усиновлені. На сьогодні завдання всіх зацікавлених сторін вийти наприкінці року на показник охоплення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання на рівень не менше 92,5% (на даний час він складає 92,2%).

Поряд з певними позитивними зрушеннями у цій сфері залишається ще багато невирішених питань. Внаслідок не завжди ефективної профілактичної роботи з сім’ями, недосконалості проведення заходів із профілактики соціального сирітства, відсутності фахівців із соціальної роботи на місцях, відмічається збільшення кількості дітей, які опинились за межами сім’ї.

Ще одним важливим аспектом соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, є забезпечення їх після досягнення повноліття житлом. Так, цьогоріч у Козелецькому районі придбали 2 будинки, також у процесі оформлення третій, в Ічнянському та Сосницькому районах — по 1 будинку для дітей зазначеної категорій.

Приділили увагу також питанню соціальної підтримки сімей, в яких виховуються діти з інвалідністю. В області таких дітей більше 4-х тисяч. Комплексна фахова допомога, її доступність та своєчасність є вкрай важливими для них та їхніх сімей. Багато чого залежить від дій соціального працівника: він повинен мати певний об'єм знань і практичних навичок, щоб об’єктивно оцінити потреби таких родин та надати їм необхідну підтримку.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини