Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 03:00:01

Польська мова тепер доступна

27.10.2017   14:30Агенцiя

Польща давно вабить не лише заробітчан, а й вдумливу, розважливу молодь. Нині до сусідів на захід поїхали навчатись понад 30 тисяч українських студентів.

Щоправда, за різними оцінками, ця західна країна готова прийняти вдвічі більше українців, бо чимало поляків обрали навчання в Німеччині чи Франції.

Для тих, хто хоче вивчати польську мову, у громадській приймальні народного депутата Максима Микитася почали працювати безкоштовні курси.

Програма «Україна — Польща: розуміємо один одного» стартувала з початку нового навчального року. У першій групі займається 20 осіб.

«Чому польська? Це нині дуже актуально. Це мова однієї з європейських країн, із якою ми маємо вільний коридор завдяки безвізу. До того ж отримати знання з цієї мови в Чернігові досить непросто. Крім того, ми опитали школярів та студентів, яку другу іноземну, окрім англійської, вони хочуть вивчати. Відповідь була майже одностайною — польську. Усі ці чинники ми склали разом і з 1 вересня покликали учнів на нові курси», — розповів автор освітньої ініціативи народний депутат Максим Микитась.

Заняття з польської мови — це не короткотермінові курси, а повноцінна річна навчальна програма, до того ж цілком безкоштовна. Приєднатися до неї може кожен бажаючий навіть у розпал навчальної програми. Рівень навчання буде підбиратися індивідуально.

Для самих школярів польська — не лише нові знання, а й можливості. Здебільшого для отримання освіти за кордоном.

«Я навчаюся практично у випускному класі — в 10-му. Уже замислююсь над тим, до якого вишу вступати. Звісно, польські в пріоритеті. Поки ніхто з моїх друзів чи знайомих там ще не вчився, то я буду першим. До того ж вивчення нової мови — це розвиток, самовдосконалення та нові друзі. Ось тому я тут», — говорить старшокласник Дмитро Доскоч.

Його однокласниця Анастасія Солоніцина зізнається — польська для неї фактично рідна. Але знання ж за плечима не носити, їх ніколи не буває забагато: «Моя бабуся — відома в Чернігові громадська діячка Вікторія Солоніцина, яка живе у Варшаві. Це вона вплинула на мій вибір, розповідала багато цікавого про Польщу.
Окрім цього, у Польщі навчається і працює мій старший брат. Теж розповідав, як там класно. Тому я теж хочу, як рідні, вчитися у Польщі — у Варшаві або Познані».
Максим Заглада відвідав уже кілька занять і говорить, що прогрес відчутний: «Поступово вчу лексику, розумію мовлення і помічаю схожість з українською. Наші мови подібні за вимовою, а різняться алфавітами».

Заняття веде викладач Костянтин Качановський.

Зізнається: учні в нього активні, старанні. Та й навчальна програма — це не сухі теоретичні викладки, а інтерактивні, цікаві уроки.

Усіх, хто бажає вивчати польську мову, запрошують на навчання. Адреса приймальні: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, 7.
 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.