Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:31:57

Бюджетний регламент як баланс інтересів влади і громади

31.08.2017   08:07

Депутати Батуринської міської ради, представники громадськості та місцевої влади ознайомились з перевагами прийняття Бюджетного регламенту на зустрічі, яка пройшла 30 серпня в місті Батурин Чернігівської області.

Відкриваючи зустріч, керівник Центру «Доброчин» Наталія Дрозд коротко представила мету та завдання проекту, направленого на посилення децентралізації через залучення громадян до управління місцевим бюджетом.

У вітальному слові Валентин Потеруха, перший заступник Батуринського міського голови, зауважив, що тематика заходу є актуальною, адже вона піднімає таке важливе питання, як налагодження діалогу та партнерських відносин між владою та громадянами, зокрема, і в бюджетному процесі. Адже ради самі можуть встановлювати правила залучення громадян до процесу прийняття колективних рішень та розпоряджатися коштами, що сплатили платники податків.  

Експерт проекту Олександр Підгорний розповів про потенціал та можливості використання Бюджетного регламенту. Цей документ визначає правила поведінки учасників бюджетного процесу – депутатів місцевої ради, міського голови, керівників бюджетних установ, інших осіб, що можуть бути запрошені для участі в роботі по обговоренню, складанню, затвердженню та виконанню бюджету. В ньому чітко прописано стадії бюджетного процесу, зміст робіт, виконавці, терміни виконання, а також залучення громадськості та забезпечення прозорості під час підготовки і виконання міського бюджету.  

Обговорюючи можливості прийняття Бюджетного регламенту Батуринською міською радою, фахівець з бюджетних питань Віктор Бистров зазначив, що органи місцевого самоврядування мають право приймати рішення з регулювання діяльності будь-якого підпорядкованого їм підрозділу. Адже чим більше громадськість буде залучена до бюджетних процесів, тим краще будуть вирішуватись місцеві питання.
 
Після жвавого обговорення учасники заходу дійшли до висновку, що Бюджетний регламент також повинен намагатись віднайти золоту середину в забезпеченні балансу інтересів ради, голови ОТГ, виконкому та самої громади. Це, в свою чергу, сприятиме підвищенню ефективності та прозорості бюджетного процесу.

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.